Λοιμωξιολόγοι: «Δεν ξέρουμε αν η μετάλλαξη ευθύνεται για την ταχύτερη εξάπλωση»

Λοιμωξιολόγοι: «Δεν ξέρουμε αν η μετάλλαξη ευθύνεται για την ταχύτερη εξάπλωση»

Βρετανοί επιστήμονες: Ίσως μεταδίδεται περισσότερο στα παιδιά - Οι δύο λόγοι που εξετάζεται πιο διεξοδικά η συγκεκριμένη «μετάλλαξη» - Το νέο στέλεχος είχε εντοπιστεί αρχές Δεκεμβρίου στην Ολλανδία, αλλά δεν παρατηρήθηκε αυξηση στη διασπορά - ΠΟΥ: Εξετάζουμε αν είναι αποτέλεσμα λανθασμένης συμπεριφοράς

BRITAIN_2
Η μετάλλαξη στελέχους του νέου κορωνοϊού και η σύνδεσή του με τη ραγδαία εξάπλωση τα τελευταία 24ωρα στη Βρετανία, προκάλεσε συναγερμό στις ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες. Όμως η ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία οφείλεται στο νέο στέλεχος που εντόπισαν οι Βρετανοί ερευνητές, ή στη γενικότερα ανεύθυνη συμπεριφορά των Βρετανών, οι οποίοι, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν ακολουθούν κανένα μέτρο προστασίας;

Η διαπίστωση της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, όπως αναλύουν επιστήμονες με τεράστια εμπειρία και αναγνώριση σε παγκόσμια κλίμακα, δεν αποτελεί από μόνη της αιτία για πανικό, καθώς από την ημερομηνία που εντοπίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας έως και σήμερα, έχουν διαπιστωθεί δεκάδες χιλιάδες «μεταλλάξεις» στελεχών. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες λαμβάνουν τη συγκεκριμένη «μετάλλαξη» ως μία ακόμα που προστέθηκε στις χιλιάδες που προηγήθηκαν.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στα μέτρα πρόληψης για δύο λόγους:

-Ο ένας αφορά το γεγονός ότι η μετάλλαξη στο νέο στέλεχος εμφανίστηκε σε περιοχή που παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
-Ο δεύτερος αφορά τη συγκυρία της έγκρισης εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού και το αν η συγκεκριμένη «μετάλλαξη», επηρεάζει ή όχι την αποτελεσματικότητα του ιού. Και αν ναι, σε τι ποσοστό.

Τα παραπάνω είναι ερωτήματα που δεν δύναται να απαντηθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς απαιτούνται μελέτες και σύγκριση στατιστικών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλέον αρμόδιοι να σχολιάσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, είναι οι λοιμωξιολόγοι. Οι ειδικοί, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την Ελλάδα, δήλωσαν πως δεν υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις σύνδεσης της ταχύτερης εξάπλωσης με τη «μετάλλαξη» του νέου στελέχους, παρά μόνο ενδείξεις. Πολύ δε περισσότερο, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν αν η «μετάλλαξη» επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που άρχισαν να διανέμονται στην αγορά, μέσω των οποίων η ανθρωπότητα διακρίνει μία ελπίδα εξόδου από την πρωτοφανή κρίση στην οποία έχει περιέλθει.

Βρετανοί επιστήμονες: Ίσως μεταδίδεται περισσότερο στα παιδιά

Οι Βρετανοί επιστήμονες επέμειναν χθες ότι ίσως υπάρχει αλλαγή στο επίπεδο μετάδοσης του ιού από το νέο στέλεχος.

Κλείσιμο
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τα πιο πρόσφατα ευρήματά τους, επιστήμονες της κυβερνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), οι οποίοι παρακολουθούν τη μετάλλαξη, σημείωσαν ότι εξελίχθηκε γρήγορα στο κυρίαρχο στέλεχος στη νότια Βρετανία και θα μπορούσε σύντομα να κάνει το ίδιο σε όλη τη χώρα.

«Πλέον, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η μετάλλαξη έχει πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής αναδυόμενος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της NERVTAG.

«Υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά», επισήμανε ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής και επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, επίσης μέλος της NERVTAG. «Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.



Τι λένε διεθνούς φήμης λοιμωξιολόγοι

Στη Γαλλία, ο Vincent Enouf του Ινστιτούτου Παστέρ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της νέας «μετάλλαξης» και της ταχύτερης εξάπλωσης του ιού στη Βρετανία. «Μας λένε ότι εξαπλώνεται γρηγορότερα σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Enouf στην τηλεόραση France 2. «Αλλά είναι αυτό το αποτέλεσμα ενός υπερ-εξαπλωτή που μεταδίδει τον ιό ή της νέας μετάλλαξης; Όλα αυτά πρέπει ακόμη να επαληθευτούν».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας. Η ολλανδική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι εντοπίστηκε ο κορωνοϊός με το νέο στέλεχος από τις αρχές Δεκεμβρίου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αύξηση στην ταχύτητα διασποράς., παρ' ότι υπάρχει για ένα ικανό διάστημα στην κοινότητα.

«Δεν φαίνεται να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στις Κάτω Χώρες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ab Osterhaus, ομότιμος καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ, στην εφημερίδα Algemeen Dagblad. «Σε περιοχές όπου ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται ιδιαίτερα γρήγορα, τείνει να συνδέεται με τη μετάλλαξη. Αλλά δεν ξέρω καθόλου αν αυτό είναι δικαιολογημένο».

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες, ο Bart Haagmans του Ιατρικού Κέντρου Erasmus, δήλωσε: «Είναι δύσκολο να γίνει σαφής σύνδεση μεταξύ μεταδόσεων και μεταλλάξεων. Η ταχεία εξάπλωση οφείλεται πραγματικά σε μια μετάλλαξη ή άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν κάποιο ρόλο;».

Ο Marion Koopmans, επικεφαλής του τμήματος ιοεπιστήμης Erasmus, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Επιπλέον, είπε, «οι Κάτω Χώρες βρίσκονταν ήδη σε αδιέξοδο. Αυτό θα βοηθούσε στην πρόληψη της ταχείας εξάπλωσης εδώ».

Ο Massimo Galli, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δήλωσε ότι είναι πιθανό να «είμαστε αντιμέτωποι με μια παραλλαγή που δεν είναι πιο επικίνδυνη, αλλά που ίσως έχει μεγαλύτερη ικανότητα εξάπλωσης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επιφανής λοιμωξιολόγος του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν. «Η εμφάνισή του δεν είναι κάτι νέο, υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπου όμως δεν διαδόθηκε αναλόγως», είπε και πρόσθεσε:  «Δεν ανησυχώ για την ώρα τόσο πολύ γι 'αυτό. Ωστόσο, όπως και όλοι οι άλλοι, δεν έχω σαφή πληροφόρηση για την κατάσταση. Τα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζουν κενά. Πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί εάν ο ιός πράγματι μεταδίδεται πιο εύκολα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 70% πιο μεταδοτική. Αναφέρθηκε απλώς ένας αριθμός. Ξαφνικά αιωρείται στο χώρο ένας αριθμός, κανείς δεν γνωρίζει τι εννοείται με τον αριθμό αυτό. Για να γνωρίζει κανείς εάν ένας ιός μεταδίδεται ευκολότερα θα πρέπει να εξετάσει ποιος μολύνει ποιον και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να τον μολύνει» είπε σήμερα στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk). 

Ο λοιμοξιωλόγος εκτιμά επίσης ότι «η νέα μετάλλαξη έχει ήδη φτάσει στη Γερμανία. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτός ο ιός δεν είναι καθόλου καινούργιος. Εμφανίστηκε στην Αγγλία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχει ήδη στην Ιταλία, την Ολλανδία, στο Βέλγιο, τη Δανία, ακόμη και στην Αυστραλία, χωρίς να έχει ανάλογη διάδοση όπως συνέβη στην Μ. Βρετανία».

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ για τη «μετάλλαξη» και το εμβόλιο

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον της COVID-19 που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.

«Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες», πρόσθεσε.

ΠΟΥ: Εξετάζουμε αν η αύξηση στη Βρετανία, οφείλεται στη συμπεριφορά των Βρετανών

Σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για έκρηξη της μεταδοτικότητας λόγω της μετάλλακης του στελέχους του νέου κορωνοϊού. Προσθέτει, δε, στην ανακοίνωσή του, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η ραγδαία εξάπλωση και η αύξηση, να οφείλεται στη λανθασμένη συμπεριφορά των Βρετανών.

Τι λένε οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι

Αναφορικά με τη «μετάλλαξη» στελέχους του νέου κορωνοϊού τοποθετήθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πιθανόν να υπάρχει και ήδη στην Ελλάδα, καθησύχασε ωστόσο τους πολίτες σημειώνοντας: «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο περίπου 275.000 μεταλλάξεις του ιού». Όπως σημείωσε: «οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία», δήλωσε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη Βρετανία η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να μην οφείλεται μόνο στη μετάλλαξη, αλλά και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα. «Στην Αγγλία είδαν ότι σε μια περιοχή που έχει έξαρση της επιδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων είχαν αυτή τη μορφή του ιού. Όμως ότι αυτό οδηγήθηκε σε περισσότερα κρούσματα, μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί δεν πρόσεξαν πολύ. Αν κρίνω με το πώς ήταν οι άνθρωποι με το που άνοιξαν τα μαγαζιά εκεί, μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται και σε αυτό». Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το εμβόλιο να είναι αναποτελεσματικό λόγω της μετάλλαξης».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c7ycrlh91jcp-sf)

Όσον αφορά στο πρώτο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά» και πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόση θα είναι η ανοσία που δίνει το εμβόλιο, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που νόσησαν δεν έχουν καν συμπληρώσει 12 μήνες. Ωστόσο, δεν το απέκλεισε.

«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι. Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις Αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού δεν συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», τόνισε πάντως ο κ. Εξαδάκτυλος.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c7ybnu8kbrw1-sf)

Από πλευράς του ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, είπε χαρακτηριστικά: «όλα τα είχαμε με τον κορωνοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα».

«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c7y7r042ckoh-sf)

Επίσης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος ειδικός στις λοιμώξεις σημείωσε: «δεν ξέρουμε που μπορεί να οφείλεται αυτή η μετάλλαξη». Φαίνεται σύμφωνα με τον κ. Παπά ότι ανεβάζει τον βαθμό θετικότητας διότι είναι πιο μεταδοτικός. Βρίσκονται όμως όλα τα δεδομένα υπό διερεύνηση τόνισε, χωρίς να φαίνεται ανήσυχος. Ξεκαθάρισε όμως, ότι δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα του εμβολίου. Εκτίμησε, ότι μέχρι την Άνοιξη η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη για κλιματικούς λόγους με την άνοδο της θερμοκρασίας, σωστός αερισμός των κλειστών χώρων αλλά και λόγω του εμβολιασμού μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Μόσιαλος: Τα νεότερα για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που οδήγησε στην μετάλλαξη που έφερε σε «πανικό» τη Μεγάλη Βρετανία, δίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

«Η εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού ευθύνεται για την εισαγωγή αυστηρών περιοριστικών κανόνων της κατηγορίας 4 για εκατομμύρια ανθρώπους στο Λονδίνο και στη Ν. Αγγλία καθώς και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από άλλες χώρες προς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τα δεδομένα μέχρι τώρα φαίνεται πως είναι το κυρίαρχο στελεχος στο Λονδίνο και

• μάλλον μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά ακόμα συλλέγονται στοιχεία.

• Τα εμβόλια φαίνεται πως θα εξακολουθούν να λειτουργούν και κατά του νέου στελέχους.

• Επιπλέον, δεν δημιουργεί βαρύτερη κλινική εικόνα και δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επαναλοιμωξης από αυτό το στέλεχος.

• Η ανησυχία έγκειται στο ότι αν μεταδίδεται πιο εύκολα ίσως περισσότεροι άνθρωποι νοσήσουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα, και αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Ας δούμε μερικές περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση.

Οι περιορισμοί αφορούν την προσπάθεια μείωσης της διάδοσης της παραλλαγής. Αυτή τη στιγμή ‘τρέχουν΄ διάφορες προσομοιώσεις για να προβλεφθεί η εξάπλωση, αλλά δεδομένων των λίγων στοιχείων για τον ίδιο των ιό, το τι θα οφείλεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων (δηλαδή των μέτρων δημόσιας υγείας), και το τι θα οφείλεται στον ίδιο τον ιό είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, ωστόσο αυτό ακόμα μελετάται. Επί του παρόντος, όλες οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, και υπάρχουν αβεβαιότητες και μια λίστα αναπάντητων ερωτημάτων. Ας ξαναπούμε εδώ ότι οι ιοί αλλάζουν συνεχώς. Το σημαντικό δεν είναι οι αλλαγές, αλλά εάν μας αφορούν: αν οι αλλαγές που ανιχνεύονται στον ιό επηρεάζουν τελικά την κλινική εικόνα, δηλαδή τη συμπτωματολογία και την ίδια τη νόσο.

Πως εμφανίστηκε;

Πιστεύεται ότι η παραλλαγή είτε εμφανίστηκε σε έναν ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε έχει εισαχθεί από χώρα με χαμηλότερη ικανότητα παρακολούθησης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Πως έφτασε να εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά γύρω στον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Νοέμβριο, αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο, και έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης, δεδομένα από το Nextstrain, το οποίο παρακολουθεί τις γενετικές αλληλουχίες δειγμάτων σε όλο τον κόσμο, υποδηλώνουν ότι περιπτώσεις στη Δανία, την Αυστραλία προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο .

Πόσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται;

Μπορείτε να δείτε στο συνημμένο γράφημα πώς το νέο στέλεχος έχει κυριαρχήσει στα αποτελέσματα των τεστ σε ορισμένα διαγνωστικά κέντρα, όπως το εργαστήριο Milton Keynes Lighthouse.

Γιατί προκαλεί ανησυχία το νέο στέλεχος;
Γιατί υπάρχουν εργαστηριακά αποτελέσματα που δείχνουν πως κάποιες από τις μεταλλάξεις που φέρει πιθανότατα να επηρεάζουν την ικανότητα του ιού να μολύνει ευκολότερα τα κύτταρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα και απαιτούνται εργαστηριακά πειράματα. Αλλά τα περιοριστικά μέτρα είναι ο μόνος τρόπος πρόληψης εν μέσω τόσο σοβαρών ανησυχιών μέχρι να αποδειχθεί εάν το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό ή πιο επικίνδυνο.

Έχουν υπάρξει άλλες παραλλαγές που κυριάρχησαν του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Γουχάν; Ναι
Η μετάλλαξη D614G εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και έγινε η παγκόσμια κυρίαρχη μορφή του ιού. Η A222V, εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και συνδέθηκε με καλοκαιρινές διακοπές των ανθρώπων στην Ισπανία. Μια άλλη μετάλλαξη - μια διαγραφή H69 / V70, στην οποία αφαιρείται ένα μικρό μέρος της ακίδας - έχει εμφανιστεί αρκετές φορές πριν.

Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος;
Μια αρχική ανάλυση εντοπίζει διάφορες αλλαγές, αλλά αν οι αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα είναι πιθανό να του δώσουν πλεονέκτημα. Αλλά αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχτεί ότι ισχύει.

Κάνει τη μόλυνση πιο θανατηφόρα;
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το κάνει, αλλά προφανώς και μελετάται και παρακολουθείται. Ωστόσο, και μόνο η αύξηση της μετάδοσης θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα στα νοσοκομεία λόγω αύξησης των εισαγωγών.

Υπάρχει κίνδυνος επαναλοίμωξης;
Σύμφωνα με το ECDC (threat assessment brief 20/12/20), δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν πως αυξάνεται η πιθανότητα επαναλοίμωξης.

Θα λειτουργήσουν τα εμβόλια ενάντια στη νέα παραλλαγή;
Για την ώρα οι ειδικοί θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν σε διάφορα σημεία της ακίδας, οπότε αν ένα μέρος της έχει αλλάξει, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν.

Αυτό θα μας έφερνε σε μια θέση παρόμοια με τη γρίπη, όπου τα εμβόλια τροποποιούνται τακτικά και συνεχίζουν να μας προστατεύουν. Οι ειδικοί λένε πως τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και αναπτύσσονται είναι εύκολο τροποποιηθούν».


Ειδήσεις σήμερα: 

«Ελευθερία»: Πάνω από ένα εκατ. δόσεις εμβολίων αναμένονται τον Ιανουάριο - Νέο «δίδυμο» στην καθημερινή ενημέρωση

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού - Μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από την Μ.Βρετανία στην Αθήνα

ΟΓΑ: Με τροπολογία ρυθμίζεται η συνταξιοδότηση χιλιάδων αγροτών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ