Χαρδαλιάς: Απαιτείται έντυπο και sms μέχρι τη Δευτέρα

Χαρδαλιάς: Απαιτείται έντυπο και sms μέχρι τη Δευτέρα

Ρεκόρ παραβάσεων για άσκοπες μετακινήσεις χθες - « Θέλω να χτυπήσω καμπανάκι» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας - Ολοκληρώνεται σήμερα η παράταση καραντίνας στη Νέα Σμύρνη Λάρισας - «Χέρια - Αποστάσεις - Μάσκες» το τρίπτυχο του νέου σχεδίου

xardalias01-mesa
Ιδιαίτερα ανήσυχος ως προς την εξέλιξη της πορείας εφαρμογής των μέτρων αυτοπροστασίας εμφανίστηκε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Θέλω να χτυπήσω καμπανάκι. Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε αυτή τη χαλάρωση» υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, εμφανώς προβληματισμένος από το γεγονός ότι χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακινήσεις και 1.301 παραβιάσεις αναφορικά με άσκοπες μετακινήσεις, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει σημειωθεί από την αρχή των μέτρων αυτοπεριορισμού, όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά 30/04/2020


Ο ίδιος εξήγησε πως «αυτό το είναι σημαντικό για την εφαρμογή του σχεδίου μας» και πρόσθεσε ότι «όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη», προειδοποιώντας για τυχόν παραβάσεις. Με δεδομένο ότι «τρείς μέρες μένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειάς μας», η «κόπωση μας έχει καταβάλλει όλους» παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή όλων με αφορμή την αυριανή επέτειο της Πρωτομαγιάς.

«Πρωτομαγιά αλλιώς»

«Αύριο υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά με καιρό ανοιξιάτικο» τόνισε ο Υφυπουργός, για να συνεχίσει λέγοντας πως «όπως και το Πάσχα, θα περάσουμε την αυριανή μέρα διαφορετικά», δηλαδή προκρίνοντας μια βόλτα γύρω από το σπίτι. Στον αντίποδα, «απαγορεύονται οι μετακινήσεις» υπενθύμισε για άλλη μια φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και επανήλθε απευθύνοντας κάλεσμα στα εργατικά σωματεία και τις πολιτικές δυνάμεις να «σεβαστούν τη συλλογική προσπάθεια». Με τα περιοριστικά μέτρα «να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τη Δευτέρα», διάστημα κατά το οποίο απαιτείται γραπτό μήνυμα ή βεβαίωση μετακίνησης, «μελετάμε κάθε βήμα με προσοχή» ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε και manual» για να ακολουθήσουμε, ενώ κάθε χώρα παρακολουθεί τις καλές πρακτικές της άλλης, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Με σημαία την ευθύνη «Χέρια πλένουμε, Αποστάσεις κρατάμε, Μάσκες φοράμε» υπενθύμισε ο Υφυπουργός, ενώ δεν σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών τις επόμενες ημέρες.

«Έλεγχοι σε όλα τα μέτωπα»

Παράλληλα, από τη Δευτέρα επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση εντός νομού εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αίρεται από σήμερα στις 8 το βράδυ η καραντίνα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα.

Κλείσιμο
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι έλεγχοι για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς 14 δομές και 1280 δείγματα ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες από ειδικά κλιμάκια σε χώρους, όπως το Γηροκομείο Αθηνών, το Κέντρο Βρεφών Μητέρα κ.ά. Αδιάλειπτη είναι και η παρακολούθηση των επιβατών που καταφθάνουν στην Αθήνα με πτήσεις εξωτερικού, αφού από τις 2 πτήσεις με 159 επιβαίνοντες χθες, ένα δείγμα μόνο βρέθηκε θετικό.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στον αλγόριθμο για το τι θα ανοίξει από Δευτέρα έπαιξε ρόλο ο αριθμός των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

«Οι αποφάσεις μας δεν ελήφθησαν με βάση τι θέλαμε να ανοίξει αλλά με το τι μπορούμε να ελέγξουμε. Στις καφετέριες παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός. Επαναλαμβάνω ότι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα. Γι' αυτό επαναλαμβάνουμε ότι τηρείται πιστή τήρηση των μέτρων».

Η πρόθεση είναι μετά τις 18 άνθρωποι μεγάλης ηλικίας να πάνε στα εξοχικά τους, οργανωμένα όμως με βάση τα επιδημιολογικά φορτία.


Ειδήσεις σήμερα:

«Αν δείτε κάποιον με μάσκα με βαλβίδα, φύγετε 22 μέτρα μακριά», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Η Κίνα επιδιώκει τη ρεβάνς: Παρασκευάζει το πειραματικό εμβόλιο Coronocav για τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός και Διαβήτης: Επικίνδυνος ο συνδυασμός - Τι δείχνουν οι έρευνες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ