Στην Αεροπορία Στρατού 70 ελικόπτερα Kiowa Warrior - Δείτε φωτογραφίες

elikoptera-1

««Η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους θα συμβάλλει στους τομείς της επιτήρησης και αναγνώρισης καθώς και στην αύξηση της ευελιξίας και της μεταφορικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» σημειώνει το υπ. Εθνικής Άμυνας

Εβδομήντα αναγνωριστικά ελικόπτερα τύπου OH-58D Kiowa Warrior παρέλαβε και επίσημα τη Δευτέρα η αεροπορία στρατού σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «η παραλαβή των εν λόγω ελικοπτέρων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των υπογραφεισών διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας και ΗΠΑ για την παραχώρηση αμυντικού υλικού, αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού αλλά και τις αμυντικές δυνατότητες σε διακλαδικό επίπεδο».

«Η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους θα συμβάλλει στους τομείς της επιτήρησης και αναγνώρισης καθώς και στην αύξηση της ευελιξίας και της μεταφορικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δυνατότητες των ελικοπτέρων, πέραν της αμιγούς επιχειρησιακής τους αξίας, θα ενισχύσουν και το πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο έργο της αεροπυρόσβεσης, των αεροδιακομιδών και της εναέριας επιτήρησης κατά την αντιπυρική περίοδο» προστίθεται στην ανακοίνωνση του ΥΕΘΑ.

Στην τελετή παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Επίσης παρέστησαν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

elikoptera-3


Ο χαιρετισμός του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα το γεγονός, ότι βρισκόμαστε εδώ στο Στεφανοβίκειο, στην τελετή παράδοσης στο Στρατό Ξηράς, των δέκα ελικοπτέρων CHINOOK και των εβδομήντα ελικοπτέρων KIOWA WARRIOR.

Και βέβαια η σημερινή τελετή έρχεται να πλαισιώσει άλλες δύο αντίστοιχες που είχαμε πολύ πρόσφατα. Αναφέρομαι φυσικά στην παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Ενδιάμεσης Λύσης και την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία των δώδεκα νέων εκπαιδευτικών Αεροσκαφών σταδίου επιλογής TECNAM.

Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να αντικρίζουμε τους καρπούς μιας σημαντικής συνολικής προσπάθειας που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση προγραμμάτων με σκοπό την αναβάθμιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Των δυνατοτήτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε σε αυτό το πνεύμα κινούμαστε πάντα. Πάντα εργαζόμαστε με γνώμονα τη συνεχή επιδίωξη την προαγωγή της καλώς εννοούμενης διακλαδικότητας και συνέργειας. Σκοπός μας είναι πάντα η επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, συλλογικά, να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Θέλω να τονίσω ότι και το πρόγραμμα αυτό, όπως και όλα τα προγράμματα που υλοποιούμε γίνονται πάντα με την καλύτερη οικονομοτεχνική σχέση κόστους - οφέλους. Στόχος μας είναι πάντα η απόκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης επιχειρησιακής αξίας, στο μικρότερο δυνατό κόστος. Συστημάτων και μέσων, απόλυτα προσαρμοσμένων στις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις και που καλύπτουν υπαρκτές και αναγνωρισμένες επιχειρησιακές μας ανάγκες. Πάντα σεβόμενοι τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Η πρόσκτηση των εβδομήντα ελικοπτέρων αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, με τον συναφή επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης είναι μεγάλης επιχειρησιακής αξίας.

Είναι βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν πλεονεκτήματα στον τομέα επιτήρησης των συνόρων, στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα, χάρη στα σύγχρονα συστήματα που φέρουν.

elikoptera-4


Η ενσωμάτωσή τους στο Στρατό Ξηράς έρχεται να καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό ότι τα αποκτούμε.

Ενισχύουμε έτσι, την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης.

Και βέβαια για τα ελικόπτερα τύπου CHINOOK, ότι και αν πω θα είναι λίγο. Οι χιλιάδες ώρες πτήσης που έχουν χρησιμοποιηθεί με την ανάληψη τόσο επιχειρησιακών αποστολών όσο και αποστολών αεροπυρόσβεσης και αεροδιακομιδών, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τεράστιας επιχειρησιακής τους αξίας αλλά και της σημαντικότατης συμβολής τους στο κοινωνικό έργο που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει.

Γνωρίζετε βέβαια ότι συνδράμουμε το κοινωνικό σύνολο με κάθε μέσο και κάθε δυνατό τρόπο. Είμαστε δίπλα στον Έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία όποτε και όπου απαιτηθεί.

Βέβαια το σημερινό εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι απόρροια και έμπρακτη υλοποίηση της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που εδράζεται σε ισχυρούς πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς.

Δρέπουμε τους καρπούς ενός πλαισίου στενής στρατηγικής συνεργασίας που δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

Σήμερα έχουμε λοιπόν το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω σε όλους τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τη σημαντική συνολική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος.

Mrs Cataldo, Mr Ambassador,

Today we have another tangible outcome from our strategic cooperation with the United States. Investing in our long-lasting friendship, we are witnessing a continuously increasing momentum and new aspects in our military relations. I strongly believe that we are experiencing a great defence cooperation with strategic impact, which has not yet achieved its full potential and capacity.

In this time of unpredictable challenges, Greece as a credible ally, remains on the frontline and has proven to be a pillar of stability and a security provider in the East Med, the Balkans and beyond. We support and promote peace, stability and security.

elikoptera-2


Κυρίες και κύριοι,

Στο εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο, στρατηγικό και γεωοικονομικό περιβάλλον μας, η ύπαρξη αποτελεσματικών και αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων είναι ύψιστης σπουδαιότητας για τη χώρα μας.

Αυτό βέβαια, καταδεικνύεται καθημερινά καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θωρακίζουν επιτυχώς την αμυντική υπόσταση της χώρας μας και διασφαλίζουν στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με υψηλή εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων και η προσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο.

chinn5


Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα με την παραλαβή των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior και CHINOOK, ο Ελληνικός Στρατός, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται. Αναβαθμίζεται η ευελιξία μας και η δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων. Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς που είναι βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη συμμετοχή του και την επιμονή του για την παραλαβή αυτών των Ελικοπτέρων, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ και τον σημερινό για την όλη προσπάθεια, που οδήγησε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στους πιλότους, στους εκπαιδευτές, και στο προσωπικό υποστήριξης των ελικοπτέρων, εύχομαι καλές πτήσεις, ασφαλείς προσγειώσεις και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε τον χαιρετισμό του αρχηγού ΓΕΣ ατιστρατήγου Γεωργίου Καμπά στην τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων Chinook και Kiowa Warrior:

«Κύριε Υπουργέ,
Mrs. Deputy Assistant Secretary of the Army for Defense Exports and Cooperation
Κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ,
Mr. Ambassador of the United States,
Σεβασμιότατε,
Κύριοι Αρχηγοί,
Κυρίες και Κύριοι,
    
Η σημερινή ημέρα αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς ενεργειών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, για την επαύξηση των δυνατοτήτων του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού και την καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή αξιο-ποίηση των χαμηλών υψών της τρίτης διάστασης.
    Η προσπάθεια αυτή, είναι συνεχής και στοχευμένη.
    Βασίζεται στον ευρύτερο σχεδιασμό και όραμα της Στρατιωτικής και Πολιτι-κής Ηγεσίας, για έναν Στρατό ισχυρό και ευέλικτο, αποτελώνταςτο ποιοτικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα, ως εργαλείο στρατηγικής καιτακτικής αποτροπής, με σκοπό τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.
    
Με την απόκτηση των 10 μεταχειρισμένων Ε/Π Chinook, από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό η εναέρια μεταφορική ικανότητα του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ. Γίνεται πράξη η ενίσχυση της παρουσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελληνικής επικράτειας και σε κάθε περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας, σε εθνικό ή συμμαχικό πλαίσιο.
    
Τα πτητικά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και η ποιότητα των ιπταμένων μας, καθιστούν τα Chinook ένα άκρως αξιόπιστο ελικόπτερο μεγάλης μεταφορικής ικανότητας, ικανό να εκτελεί όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών αλλά και των αποστολών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
    
Επιπλέον,οι 2 εξομοιωτές πτήσης (Full FlightSimulator), που αποτελούν τμήμα της προμήθειας των 10 Chinook, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των χειριστών, ενώ παράλληλα θα μειώσουν το κόστος της εκπαίδευσης και θα προάγουν το επίπεδο ασφάλειας πτήσεων που αποτελεί και τον πρωταρχικό στόχο του Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
    
Αλλά όμως, ως Αρχηγός του ΓΕΣ αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα υπερήφανος, διότι παράλληλα με την προμήθεια των 10 Chinook, επιτεύχθηκε άλλος ένας σημαντικός στόχος που δεν είναι άλλος από την απόκτηση των 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior.
    
Τα Ε/Π αυτά, θα βελτιώσουν σημαντικά την δυνατότητα της επιθετικής αναγνώρισης, της επιτήρησης και της ασφάλειας ευρείας περιοχής, σε κάθε επιχειρησιακό περιβάλλον. Η απόκτηση των Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior, ενισχύει την δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις ημέρα και νύχτα, σε κλαδικό και σε διακλαδικό επίπεδο.
    
Από τα 70 παραληφθέντα Ε/Π, ένας μεγάλος αριθμός θα αξιοποιηθεί σε επιχειρησιακές αποστολές καθώς και κάποια για την προκεχωρημένη αεροπορική εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο, χειριστές με φιλοσοφία και νοοτροπία μαχητή.
    
Μαζί με την παραλαβή των υπόψη Ε/Π αποκτήσαμε 4 προσομοιωτές και έναν τεράστιο αριθμό εργαλείων και ανταλλακτικών, ικανό να στηρίξει τη συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολουθώντας πιστά πλέον την πρακτική μαζί με την προμήθεια του υλικού έστω και μεταχειρισμένου να αποκτούμε και τις ανάλογες δυνατότητες συντήρησης.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Κυρία AnnCataldo, χωρίς την προσωπική παρέμβαση της οποίας, δεν θα είχε καταστεί δυνατή η απόκτηση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των Ε/Π και των λοιπών υλικών της διακρατικής συμφωνίας. Ομοίως καταλυτική έχει υπάρξει για μια ακόμη φορά η υποστήριξη των ενεργειών μας, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας στην Αθήνα.
    
Με τις δύο εν λόγω προμήθειες, ο Ελληνικός Στρατός με την πλήρη υποστήριξη της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας, απέδειξε ότι δεν παραμένει σε «κατάσταση αναμονής» αλλά προβαίνει σε κινήσεις για να βελτιώνει συνεχώς τις επιχειρησιακές δυνατότητες.
    
Κύριε Υπουργέ,
  
 Απαιτούνται ενέργειες, που θα χαρακτηρίζονται από ταχύτητα, ευρηματικότητα και θα είναι οικονομικά βιώσιμες. Σε μια δύσκολη, δημοσιονομικά, περίοδο και σεβόμενοι τις θυσίες του Ελληνικού Λαού,όχι μόνο παραμένουμε ισχυροί αλλά αυξάνουμε την ισχύ μας σε όλα τα επίπεδα, με πίστη και αφοσίωση στο όραμά μας, όπως επιβάλλουν οι στρατιωτικές αρετές και αξίες.
    
Σας ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία σας και την συνεχή υποστήριξή σας. Εύχομαι καλές πτήσεις και ασφαλείς προσγειώσεις στους ιπταμένους μας».

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Άγγελος1

Πληρώσαμε 47 εκ. δολάρια και παραλάβαμε εξ Αμερικής 70 σαράβαλα ελικόπτερα τύπου ΟΗ – 58 D Kiowa, τα οποία οι ΗΠΑ τα είχαν εγκαταλείψει ως ασύμφορα για χρήση εδώ και πέντε χρόνια στην έρημο της Αριζόνα περιμένοντας τους Έλληνες να πληρώσουν για να τα ενταφιάσουν σε γνωστό νεκροταφείο στα Οινόφυτα. Η παραχώρηση αυτών των κουφαριών επιχειρείται από κάποιους να παρουσιαστεί ως «δωρεά»! Τα εβδομήντα κουφάρια πράγματι θα παραχωρηθούν χωρίς κόστος. Όλα τα συστήματα όμως που έχουν αφαιρεθεί πριν την απόθεση στην έρημο θα μοσχοπουληθούν “as is where is” σε τιμές καινούργιου και μάλιστα χωρίς εγγύηση! Έτσι φτάνουμε στα 47 εκατ. «δωρεάς». Με απόλυτη σαφήνεια αναφέρεται ότι και με την κατάθεση των 47 εκατ. κανένα από τα ελικόπτερα δεν μπορεί με εγγύηση να ξαναγίνει επιχειρησιακά ικανό.

Dimi

Μηπως σου εδωσαν και το κειμενο της συμβασης πιο πριν να το διαβασεις? Πραγματικα εισαι παντελώς ασχετος... Να σου θυμισω οτι πριν τον Πολεμο του Κολπου το '92 καπως ετσι αντιμετώπιζαν και τα Απάτσι κατι τυποι σαν κι εσενα τα οποια ηταν όντως πολυ ακριβα στη συντηρηση τους ομως το αξιομαχο τους που αποδειχτηκε στον πολεμο αυτο εκανε τους Αμερικανους να τα μοσχοπουλανε μετά. Το γεγονος οτι μαζι με τα Kiowa θα ειναι στην Ελλάδα ολος ο ογκος των ανταλλακτικων τους τα οποια εμεις θα δινουμε σε αλλες χωρες που τα χρησιμοποιουν το ηξερες ή σου ξεφυγε οταν διαβαζες την συμβαση? Η' μήπως και τα 10 Σινουκ που πήραμε ειναι και αυτα σαράβαλα? Εκτος κι αν εσυ σαν εξειδικεμενος μπορεις να προτεινεις αλλα ελικόπτερα με τις πενιχρες οικονομικες δυνατοτητες της Ελλάδας...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naxos

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται τόσο παλαιά πολιτισμική δραστηριότητα στο Κεντρικό Αιγαίο, κατά τη Μέση Πλειστόκαινο περίοδο - Νέα δεδομένα δείχνουν πως το Αιγαίο ήταν προσβάσιμο στους αρχαϊκούς και πιο σύγχρονους ανθρώπους δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως

6