LIVE

Κορωνοϊός

Καλαμάτα: Δικάζονται σήμερα οι σαϊτομάχοι για το θάνατο του εικονολήπτη

saitopolemos_ar

Με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι ήταν ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας από τον δήμο Καλαμάτας που οργανώνει τον σαϊτοπόλεμο κάθονται στο εδώλιο το μεσημέρι οι κατηγορούμενοι για τον τραγικό θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη - Δήμαρχος Καλαμάτας: Ο σαϊτοπόλεμος σταματάει εδώ

Για τη μία σήμερα το μεσημέρι έχει προσδιοριστεί η δίκη για τον θάνατο του άτυχου καμεραμάν από την Καλαμάτα, ο οποίος έχασε την ζωή του την στιγμή που κατέγραφε το έθιμο του Σαΐτοπόλεμου.


Δείχνοντας ξεκάθαρα την υπερασπιστική γραμμή του, ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς μιλώντας στο protothema.gr, υποστήριξε πως οι εντολείς του, ηλικίας από 22 έως 62 ετών, είναι τα εξιλαστήρια θύματα της υπόθεσης αφού άλλοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι της τραγωδίας στην Καλαμάτα και όχι οι Σαΐτομάχοι, εξηγώντας ότι τα μέτρα ασφαλείας που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ήταν ευθύνη του διοργανωτή της εκδήλωσης, που είναι ο δήμος Καλαμάτας και όχι των σαϊτολόγων.
«Είχαμε μια εκδήλωση διοργανωμένη από τον δήμο της Καλαμάτας και την Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρης». Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του χρηματοδότησε, όπως εδώ και πολλά χρόνια, την εκδήλωση. Η αρμόδια αρχή, δηλαδή ο δήμος, επέλεξε τον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, όπως τον επέλεγε όλα τα χρόνια. Σε προηγούμενο χρόνο η εκδήλωση διεξαγόταν στο γηπέδο της πόλης με μεγάλη ασφάλεια για τους θεατές, τώρα για διάφορους λόγους, μετέφεραν την εκδήλωση στο πάρκινκ, στο κέντρο της πόλης. Ο δήμαρχος, καλούσε τους δημότες τρεις μέρες πριν, να συμμετάσχουν στο έθιμο, διαβεβαιώνοντάς τους, ότι έχουν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας, πως η εκδηλωση είναι ακίνδυνη και η δημοτική αστυνομία θα είχε την ευθύνη της τήρησης των όρων ασφαλείας. Ο ίδιος πραγματοποίησε την έναρξη της εκδήλωσης και ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος της εκδήλωσης, άναψε πρώτος την σαΐτα» είπε ο συνηγόρος των κατηγορούμενων.
Και συνέχισε «Ο σύλλογος των Σαΐτολόγων Καλαμάτας είναι αναγνωρισμένος με σκοπό την διατηρηση του εθίμου του Σαϊτοπολέμου, με καταστατικό και όργανα διοίκησης. Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, να σκεφτούν πως διαπράττουν κάποιο αδίκημα, όταν αυτό γινεται υπό το φως του «ήλιου»; Δεν συμμετέχουν σε καμία διαδικασία προμήθειας υλικού. Χωρίς την Αστυνομία να παρεμβαίνει και χωρίς τον εισαγγελέα να φέρνει οποιαδήποτε αντίρριση; Ταυτόχρονα ο δήμος και άλλοι φορείς να επαινούν, να χρηματοδοτούν, να εκθειάζουν και να αποδίδουν εύσημα για την διατήρηση του εθίμου. Οι εντολείς μου δεν έχουν καμία ευθύνη για τον τρόπο διεξαγωγής της εκδηλωσης και των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται. Επίσης, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, που κατηγορείται ένας εκ των εντολέων μου, ο επικεφαλής του μπουλουκιού, είναι πως εάν είχαν παρθεί τα μέτρα ασφαλείας, δεν θα γινόταν το δυστύχημα, όπως και δεν είχε γινει εδώ και 180 χρονια κανένα δυστύχημα ή ατύχημα σε θεατή, παρα μόνο ελάχιστα στους συμμετέχοντες».

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσει από το δικαστήριο την παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας ως μάρτυρα καθώς μετά από όλα τα παραπάνω, κρίνεται απαραίτητη τόσο για την εξιχνίαση της πραγματικής αιτίας του θανάτου του άτυχου κάμεραμάν όσο και για την διατηρηση του εθίμου.
«Η ιατροδικαστική έκθεση του θανάτου του άτυχου άντρα δεν έχει μπει ακόμα στην δικογραφία όπως δεν έχουν μπει και πραγματογνωμοσύνες που αφορούν την ποιότητα του υλικού που βρέθηκε στο μέρος που παρασκευάζονται οι σαΐτες. Επίσης θεωρώ απαραίτητη την παρουσία του δημάρχου σαν μάρτυρα. Οι ευθύνες θα έπρεπε να αναζητηθούν από τους πραγματικούς υπεύθυνους, γιατί όλοι όσοι ήταν υπεύθυνοι των μέτρων ασφαλείας της εκδήλωσης είναι στο σπίτι τους και οι Αρχές έχουν πάρει πέντε άτομα από τον Άγιο Σίδερη, μια φτωχογειτονιά της Καλαμάτας, και τα έχουν στήσει στο εδώλιο σαν αποδιοπομπαίους τράγους και εξιλαστήρια θύματα» είπε.

Κατηγορούμενος «καπετάνιος» του μπουλουκιού: Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη αν αποδειχθεί ότι έχω


Εν τω μεταξύ, ο 62χρονος καπετάνιος του μπουλουκιού του Αγίου Σίδερη που είναι μεταξύ των κατηγορουμένων δήλωσε ότι «εάν αποδειχθεί ότι έχω την παραμικρή ευθύνη για το τραγικό συμβάν, είμαι έτοιμος να την αναλάβω». Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Ελευθερία της Καλαμάτας, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του Αντώνη Κατσά, απέστειλε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι συγκλονισμένος από τον θάνατο ενός συνανθρώπου μου με αυτό τον τραγικό τρόπο και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Επειδή την ζωή την πέρασα μέσα στα γιαπιά σαν οικοδόμος με σκληρή δουλειά και ιδρώτα για να μεγαλώσω τα παιδιά μου, έμαθα να σέβομαι την ζωή και την οικογένεια του κάθε ανθρώπου και με ντομπροσύνη να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.

Ετσι τώρα ως "καπετάνιος" του μπουλουκιού που μετείχε στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου, εάν αποδειχθεί ότι έχω την παραμικρή ευθύνη για το τραγικό συμβάν, είμαι έτοιμος να την αναλάβω».

Νίκας: “Αν δεν αλλάξει όλο το πλαίσιο, ο σαϊτοπόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί, σταματάει”

Χθες  πάντως ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, μιλώντας στο ΟneTV,  έκανε στροφή 180 μοιρών και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “αν δεν αλλάξει όλο το πλαίσιο, ο σαϊτοπόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί, σταματάει”. Και συνέχισε λέγοντας ότι “κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα ανεχτεί να συνεχίσει αυτή την ημινόμιμη κατάσταση για το διακοσίων ετών έθιμο, που είναι συνδεδεμένο με την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές”.

Παράλληλα σημείωσε ότι “κάποιοι κάνουν τους σημαιοφόρους της ηθικής”, ενώ σημείωσε ότι μέσα σε τόσες δεκαετίες και σύμφωνα με αναφορές και ρεπορτάζ ποτέ δεν έχει συμβεί ένα τόσο τραγικό περιστατικό, όπως ο θάνατος του Κώστα Θεοδωρακάκη, που όλους μας συγκλόνισε. Το θέμα, όμως, είναι σε δικαστική εξέλιξη και σταματάω εδώ και δεν επιχειρηματολογώ περαιτέρω”.

Οσο για την επίμαχη δήλωσή του περί DNA, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, άφησε αιχμές ότι δεν παρουσιάστηκε το σύνολο των λεγομένων του.

Ακολούθως επεσήμανε ότι “έθιμα σαν αυτό, που χρησιμοποιούνται μπαρούτια και όλα αυτά, προσωπικά δεν μου αρέσουν και σίγουρα έχουν μέσα τους το στοιχείο της επικινδυνότητας. Επικίνδυνα έθιμα όμως γίνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία”.

Κλείνοντας και καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, ο κ. Νίκας είπε: “Δεν έχω καμία διαφωνία ως προς την ουσία και το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δηλώσεων. Το πρόβλημα είναι πώς όλα αυτά μπορούν να επιβληθούν στις τοπικές κοινωνίες, που έχουν τέτοια έθιμα, και πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να ελεγχθούν” - σημειώνοντας ότι έχει επανειλημμένως επισκεφθεί υπουργεία αλλεπάλληλων κυβερνήσεων για το θέμα, και ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν την κατάσταση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Εάν είναι αλήθεια ότι τον σαϊτοπόλεμο διοργανώνει ο δήμος

τότε πρέπει να δικασθούν και ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικό συμβούλιο κλπ. Αδικία, μεγάλη αδικία.

Μαγγανάς

Μέρες Πάσχα είναι! Είναι άδικο να καταδικάσουν τέτοιες μέρες τους φτωχούς ανθρώπους, όταν μάλιστα είναι δικοί μας. Πολύ πιό σωστό είναι αντί τιμωρίας να δώσουν τον λόγο της αντρικής τους τιμής ότι του χρόνου θα προσέξουν ακόμα πιό πολύ από ότι πρόσεχαν μέχρι τώρα, ώστε να αποφευχθούν εντελώς τέτοια ατυχήματα. Ο δήμος να αναλάβει όλα τα έξοδα για ότι έγινε και η οικογένεια να δείξει κατανόηση γιατί δεν φταίει κανείς. Καλό κουράγιο, καπετάνιο, και να σε έχουμε πάντα μαζί μας να μας θυμίζεις τί σημαίνει αντριωσύνη.

Μαγγανάς

Μέρες Πάσχα είναι! Είναι άδικο να καταδικάσουν τέτοιες μέρες τους φτωχούς ανθρώπους, όταν μάλιστα είναι δικοί μας. Πολύ πιό σωστό είναι αντί τιμωρίας να δώσουν τον λόγο της αντρικής τους τιμής ότι του χρόνου θα προσέξουν ακόμα πιό πολύ από ότι πρόσεχαν μέχρι τώρα, ώστε να αποφευχθούν εντελώς τέτοια ατυχήματα. Ο δήμος να αναλάβει όλα τα έξοδα για ότι έγινε και η οικογένεια να δείξει κατανόηση γιατί δεν φταίει κανείς. Καλό κουράγιο, καπετάνιο, και να σε έχουμε πάντα μαζί μας να μας θυμίζεις τί σημαίνει αντριωσύνη.

xasistas foundikos

βαρέθηκα να διαβάζω τα σχόλια των μετά Χριστού προφητών, που 100% σε άλλους τομείς είναι παρομοίως εγκληματικά ηλίθιοι... Ηθικός αυτουργός είναι ο Δήμαρχάκος πυο από το γήπεδο που γινόταν τόσα χρόνια, το πήγε στο κέντρο της πόλης, για να ευνοήσει τα γύρω μαγαζάκια και να πάρει ψηφαλάκια. Αυτός πρέπει να δικαστεί.

Πόσο περισσότερο να σιχαθεί κανείς;

Οι ατρόμητοι "άντρακλες" με την υπερβάλλουσα τεστοστερόνη και την Καλαματιανή "λεβεντιά" γίναν ξαφνικά η κακομοίρικη φτωχολογιά του Αγιο-Σιδέρη, που δεν ξέραν τίποτε και δεν φταίνε για τίποτα, γιατί είναι φτωχοί άνθρωποι και βασίστηκαν στον Δήμο (που κι' αυτός δεν φταίει για τίποτα, γιατί βασίστηκε στους ...μπαρουτοκαπνισμένους "άντρακλες" και στον αρειμάνιο "καπετάνιο"). Θαυμάστε τους, τα καμάρια της Καλαμάτας!

Κοίτα τη φάτσα σου στον καθρέφτη

Για να σιχαθείς περισσότερο. Κρίνεσαι από τα γραφόμενα σου, από το υφάκι σου, από το τσουβάλιασμα ανθρώπων που ούτε καν τους ξέρεις. Το πιθανότερο από όλα τα παραπάνω είναι ότι είσαι κινητή αποτυχία.

TT

Δεν ανησυχω. ΑΝ φτασει στο ειδώλιο ο δημαρχος Καλαματας, θα εχει βγει η ΝΔ. Η δίκη του υποψηφίου της ΝΔ θα γινει με την ΝΔ στην κυβερνηση. If you know what i mean. Θυμηθηκα επισης με την ευκαιρεία, οτι στο Ελληνικο που παιδακι σκοτωθηκε πριν χρόνια σε παρανομο λουνα παρκ και η δικη εγινε προσφατα, ο δημαρχος αθωώθηκε. Ειμαι βεβαιος οτι το γεγονος οτι ηταν της αριστερας ειναι συμπτωση και τα γεγονότα οδηγησαν στην αθωωση του.

Κακοποίηση της γλώσσας

Ένα παράπλευρο στοιχείο (το μοναδικό αστείο μέρος της υπόθεσης) είναι ότι οι ίδιοι ονομάζουν τους εαυτούς τους με τη κατάληξη -λόγος, π.χ. Σύλλογος Σαϊτολόγων Δήμου Καλαμάτας (δηλ. όπως ογκολόγος, αρχαιολόγος, πολιτειολόγος, πνευμονολόγος, φιλόλογος, κλπ). Ίσως τώρα, με τη δημοσιότητα που δόθηκε, να διάβασαν τώρα στις εφημερίδες και να πήραν μερικές γλωσσικές ιδέες παραπάνω για τη χρησιμοποιοίηση πιο δόκιμων όρων π.χ. σαϊτομάχος, σαϊτιστής, σαϊτοβόλος, ρουκετοεκτοξευστής, χειριστής πυραύλου ή πιλότος σαΐτας, αστροναύτης, εμπρηστής ή πυρπολητής, φοβιστής ή μπαμπούλας αλόγων (με βάση την ιστορία ή την ιστορική μυθοπλασία), κλπ. Πάντως, όχι σαϊτολόγος, αυτό με τίποτα.

έτσι ακριβώς

ναι , αλλά τόση προσπάθεια για να καταλάβουμε ότι θέλεις μπάνιο;;; Είναι προφανές!

Ολα ταχα μου ταχα ...

Τα ιδια και τα ιδια . Πληρωνουμε τοσο κοσμο , δικαστες ,αστυνόμους ,δημαρχους , υπαλληλους κλ και στο τελος δεν υπαρχει υπεύθυνος να τιμωρηθεί ! Κλειστε αυτό το μαγαζι παραγκα επιτελους να ησυχάσουμε από τα βαμπιρ της τσεπης μας !

Μαφ

«Ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί ατύχημα».... Κανείς δεν αναφέρει τον δεκαπεντάχρονο (πριν 5-6 χρόνια αν θυμάμαι καλά) που από λάθος κίνηση, πυροδότησε με την σαίτα που κρατούσε, τις άλλες που είχε το ταγάρι του, και το οποίο εξερράγη πάνω στο σώμα του. Είχε ακρωτηριαστεί και για πολύ καιρό χαροπάλευε, όμως δεν μάθαμε αν τελικά τα κατάφερε γιατί μετά από λίγο τα ΜΜΕ έπαψαν να ασχολούνται μαζί του.

πολυ

σωστα .παρα πολυ σωστα. και επισης και ο δημαρχος και ολο το δημοτικο συμβουλιο. ζουλου.ακριβως οπως το διατυπωσε ο κυριος παραπανω

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης