Χωρίς νέες θεραπείες οι ασθενείς από τον περασμένο Μάιο

Χωρίς νέες θεραπείες οι ασθενείς από τον περασμένο Μάιο

Από τον περασμένο Ιούλιο τα αιτήματα για αξιολόγηση νέων φαρμάκων υποβάλλονται αδιάκοπα, όμως το τοπίο παραμένει θολό και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση της τιμής τους

xapia_farmaka1a
Κλειστό είναι τον τελευταίο χρόνο το κανάλι που (πρέπει να) τροφοδοτεί με νέα φάρμακα την ελληνική αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Έλληνες ασθενείς και την πρόσβαση τους σε καινοτόμες θεραπείες.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ), η οποία συστάθηκε και στη χώρα μας για να αξιολογεί και να εγκρίνει τις νέες θεραπείες – «διαβατήρια» για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατά κοινή ομολογία δεν έχει αποδώσει. Από τον περασμένο Ιούλιο που λειτουργεί η Επιτροπή, τα αιτήματα για αξιολόγηση νέων φαρμάκων υποβάλλονται αδιάκοπα, όμως το τοπίο παραμένει θολό και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και το επόμενο στάδιο, τη διαπραγμάτευση της τιμής τους. Σημειωτέον, η προθεσμία που ορίζει ο νόμος (180 ημέρες από την αίτηση για αξιολόγηση μέχρι την ένταξη στη συνταγογράφηση) έχει παρέλθει για αρκετά σκευάσματα.

Περισσότερα από 100 είναι τα φάρμακα βρίσκονται στη διαδικασία, για την ακρίβεια στην… ουρά για να αξιολογηθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής HTA και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρη Κούβελα.

Διαβάστε περισσότερα στο www. ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης