Βορειοαφρικανικός καύσωνας κάνει «καμίνι» την Ευρώπη: Θερμοκρασίες - ρεκόρ στην Ιβηρική

Βορειοαφρικανικός καύσωνας κάνει «καμίνι» την Ευρώπη: Θερμοκρασίες - ρεκόρ στην Ιβηρική

Οι θερμές αέριες μάζες από το Μαρόκο και την Αλγερία το τελευταίο διήμερο,  κάνουν τον υδράργυρο να χτυπήσει ... “κόκκινο”  στην Ιβηρική Χερσόνησο, με θερμοκρασίες που έφτασαν ήδη τους 47 βαθμούς Κελσίου - Τέσσερις νεκροί σε Ισπανία - Ιταλία

kauswnas_arthro
Στην  Ιβηρική Χερσόνησο μπορεί το τελευταίο διήμερο η θερμοκρασία του... βορειοαφρικανικού καύσωνα να σημειώνει ύψη ... ρεκόρ, ωστόσο στην Ελλάδα ο φετινός Ιούλιος  -με τις  έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες-  δεν θύμιζε αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων χρόνων,  με τους ειδικούς να μιλούν ευθέως για απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής που κάνει την “καρδιά” του καλοκαιριού να θυμίζει φθινόπωρο με ... πρωτοβρόχια. 

Οι θερμές αέριες μάζες από το Μαρόκο και την Αλγερία το τελευταίο διήμερο,  κάνουν τον υδράργυρο να χτυπήσει ... “κόκκινο”  στην Ιβηρική Χερσόνησο, με θερμοκρασίες που αγγίζουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου.  Οι ειδικοί μιλούν για τον “Καύσωνα της Χιλιετίας”  -κυρίως σε Πορτογαλία και Ισπανία- με τον υδράργυρο να «σπάει» ρεκόρ δεκαετιών, όπως των 47,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 10/7/1977. Σήμερα το θερμόμετρο στην Ισπανία έφτασε τους 47 βαθμούς, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους  από θερμοπληξία στην Ισπανία και μία ηλικιωμένη στην Ιταλία. 

Ο ισχυρός καύσωνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα Κυριακή στην Ιβηρική,  προέρχεται από  πολύ θερμές μάζες που έχουν καλύψει την περιοχή από την Β.Δ. Αφρική, ανεβάζοντας κατακόρυφα  τις θερμοκρασίες. Το Σάββατο  ο καύσωνας έδωσε θερμοκρασίες 46 και 47 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές της Πορτογαλίας αλλά και της δυτικής και νότιας Ισπανίας, καθώς και της Ν.Δ. Γαλλίας.
kauswnas_mesa

“Μιλάμε για θερμοκρασίες ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία παρελθόντων ετών πρόκειται για τον πιο ισχυρό καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας στις περιοχές αυτές. Επειδή Πορτογαλία και νότια Ισπανία  βρίσκονται πολύ κοντά στην Αλγερία και στο Μαρόκο, πολύ συχνά στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχουμε έλευση θερμότερων αερίων μαζών. Ωστόσο οι φετινές είναι πολύ πιο θερμές σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια για αυτό έχουμε και τις εντυπωσιακά για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες. Μόνο στην Λισαβόνα που είναι παραθαλάσσια πόλη, το θερμόμετρο άγγιξε 44 με 45 βαθμούς ο υδράργυρος, ενώ στην ενδοχώρα σημειώθηκαν ακόμη υψηλότερες” λέει στο ΘΕΜΑ  ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, εξηγώντας πως από τις τις θερμές μάζες της Βόρειας Αφρικής και τον υπερ-καύσωνα στην Ιβηρική Χερσόνησο, δεν δεν φαίνεται να επηρεάζεται η Ελλάδα έως τις 10 – 12 Αυγούστου.

“Στον καιρό διατηρείται μία ισορροπία στα βαρομετρικά συστήματα ακόμη και στις θερμές αέριες μάζες. Την ίδια ώρα που έχουμε αυτόν τον ιδιαίτερα υψηλό καύσωνα για τα δεδομένα της Ευρώπης έως την Τετάρτη, την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες που δεν είναι μεγαλύτερες των 34 και 35 βαθμών Κελσίου.  Και όταν μιλάμε για ισορροπία στο βαρομετρικό συστήματα και στις θερμές αέριες μάζες, εννοούμε πως όταν ένα άκρο της Ευρώπης επηρεάζεται από πολύ θερμές αέριες μάζες το άλλο ευρωπαϊκό άκρο έχει ένα εντελώς αντίθετο καιρό ως προς τις θερμοκρασίες. Δηλαδή όταν έχουμε έναν καύσωνα στα δυτικά και στα  βόρεια της Ευρώπης στα ανατολικά και στα νότια έχουμε πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Όταν άλλες φορές έχουμε πολύ ισχυρούς καύσωνες που επηρεάζουν και την Ελλάδα, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε βροχές, καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες” λέει ο κ.Καλλιάνος.

Ο καύσωνας θα υποχωρήσει σταδιακά από την Τρίτη και μετά. Αύριο Δευτέρα θα υπάρχουν επίσης υψηλές θερμοκρασίες ωστόσο θα είναι μια μεταβατική μέρα, με θερμοκρασίες υψηλές που όμως δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τη χθεσινή και τη σημερινή. Από την Τετάρτη και στη συνέχεια θα αρχίσουν να αποχωρούν οι θερμές αέριες μάζες και να μην επηρεάζουν πλέον το δυτικότερο άκρο της Ευρώπης.

Τα πρωτοβρόχια του Ιουλίου

Το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα συνεχίζει να κυλάει αρκετά διαφοροποιημένο σε σχέση με τα προηγούμενα, εξαιτίας της παρατεταμένης  “αστάθειας” σύμφωνα με τους ειδικούς. Έντονες δηλαδή κακοκαιρίες που λαμβάνουν χώρα από το μεσημέρι έως το απόγευμα, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κάτι το οποίο δεν συνέβαινε τα προηγούμενα καλοκαίρια ή τουλάχιστον δεν έχει συμβεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τις προηγούμενες χρονιές.  

Κλείσιμο
Στο φαινόμενο της “αστάθειας”, γύρω στις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και ιδιαιτέρως στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναπτύσσονται νεφώσεις, τα λεγόμενα καταιγιδοφόρα νέφη, που προκαλούν ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο έως την Θράκη. Το κύριο αίτιο για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου είναι η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με τα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτές οι νεφώσεις που μοιάζουν σαν...  κουνουπίδι και οι μετεωρολόγοι αποκαλούν “νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης”
kauswnas_mesa2

Στο πρόσφατο παρελθόν, την τελευταία δεκαετία, δεν υπήρξε κάποιος Ιούλιος που να θύμιζε τον φετινό, που ήταν πάρα πολύ βροχερός ειδικά για τα ηπειρωτικά της χώρας. Το 2011 και το 2013 είχαμε βροχερά καλοκαίρια, αλλά οι βροχοπτώσεις επηρέαζαν τις περισσότερες περιοχές κυρίως τον Ιούνιο. Με την αποκατάσταση της ισορροπίας από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα σημειωνόταν ευστάθεια -και όχι αστάθεια όπως συμβαίνει στις μέρες μας- κυλώντας ομαλά η καρδιά του καλοκαιριού, με καύσωνες -φυσιολογικούς για την εποχή- ή θερμές εισβολές και αυξημένες θερμοκρασίες.

Σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας μόνο στις 29,30 και 31 Ιουλίου, και παράδειγμα στην Αττική με τις φοβερές πλημμύρες και τις καταστροφές, έπεσε σε λιγότερο από 45 λεπτά νερό κατά το 1/4 που θα έπεφτε σ' ένα χρόνο. “Μιλάμε για τρομακτικές καταστάσεις, σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν όπως είδαμε σοβαρά προβλήματα.  Αυτές τις μπόρες και τις τοπικές καταιγίδες για παράδειγμα, τις περιμέναμε - όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- περί τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Ιουνίου. Στην καρδιά του καλοκαιριού και μέσα στον Ιούλιο με παρατεταμένη μορφή είχαμε πολλά καλοκαίρια να βιώσουμε τέτοιες καταστάσεις” λέει  ο μετεωρολόγος  Γιάννης Καλλιάνος, επισημαίνοντας πως ο φετινός Ιούλιος  θύμιζε  ... φθινόπωρο, λόγω της Κλιματικής Αλλαγής που μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στο μέλλον των έντονων βροχοπτώσεων και των ισχυρών καταιγίδων στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης