Κλείνει το μάτι στους δικαστές η κυβέρνηση αυξάνοντας τις θέσεις αντιπροέδρων στο ΣτΕ

Κλείνει το μάτι στους δικαστές η κυβέρνηση αυξάνοντας τις θέσεις αντιπροέδρων στο ΣτΕ

Ενόψει κρίσιμων διασκέψεων για ασφαλιστικό και τηλεοπτικές άδειες το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε ξαφνικά ότι οι 10 θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να αυξηθούν σε 12, ενώ τα Τμήματα του δικαστηρίου είναι και παραμένουν έξι

Κλείνει το μάτι στους δικαστές η κυβέρνηση αυξάνοντας τις θέσεις αντιπροέδρων στο ΣτΕ
Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, κλείνει του μάτι στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας μπας και κάποιοι «τσιμπήσουν», εν όψει των επικείμενων κρίσιμων διασκέψεων καυτών θεμάτων για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους (30 Ιουνίου 2018), ενώ αντίθετα οι δικαστές γελούν κάτω από τα μουστάκια τους με την αφελή, κοντόφθαλμη, παλιομοδίτικη και προσβλητική για το δικαστικό σώμα, λογική και μεθόδευση των κυβερνόντων και των εχόντων το τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Έτσι, ξαφνικά η κυβέρνηση στη λογική της καρικατούρας του πολιτικάντη «Μαυρογιαλούρου», της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας «Υπάρχει και φιλότιμο» του αειμνήστου Αλέκου Σακελάριου, αποφάσισε εντελώς τυχαία ότι οι 10 θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να αυξηθούν σε 12, ενώ τα Τμήματα του δικαστηρίου είναι και παραμένουν 6.

Η «Μαυρογιαλούρικη» κυβερνητική αιτιολογία είναι ότι η αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του ΣτΕ από 10 σε 12 γίνεται, προκειμένου τα 6 Τμήματα του ΣτΕ να έχουν από δύο αντιπρόεδρους και ο αρχαιότερος ιεραρχικά θα είναι ο πρόεδρος του Τμήματος, ενώ σήμερα έχουν δεύτερο αντιπρόεδρο τα 4 από τα 6 Τμήματα του ΣτΕ.

Ήδη τη σχετική τροπολογία την ενέταξε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας.

Να σημειωθεί ότι η ανάγκη αύξησης των θέσεων των αντιπροέδρων δεν ζητήθηκε ούτε από το ΣτΕ (κατόπιν απόφασης της Διοικητικής Ολομέλειας), ούτε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κλείσιμο

Μάλιστα, πάγια είναι η θέση της Ένωσης των δικαστών του ΣτΕ, ότι οι θέσεις των αντιπροέδρων πρέπει να είναι όσα είναι τα Τμήματα του δικαστηρίου, δηλαδή 6. Πολύ περισσότερο μάλιστα η Ένωση δεν κάνει λόγο για αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων από 10 σε 12.

Όμως, όπως έλεγαν σύμβουλοι Επικρατείας οι δικαστές του ΣτΕ είναι έντονα ενοχλημένοι από την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήριζαν, Κυβερνητική προσπάθεια, να επηρεάσουν και να θέσουν σε καθεστώς διλλήματος και ομηρίας τους δικαστές, παροτρύνοντας τους να παραβιάσουν τον όρκο τους για μια θέση αντιπροέδρου.

Όπως έλεγαν εξοργισμένοι σύμβουλοι με την κυβερνητική μεθόδευση, οι διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας διαδέχεται η μία την άλλη, προκειμένου οι δικαστές να λάβουν αποφάσεις πάνω σε σημαντικότατα θέματα που μερικά από αυτά μπορούν να καθορίζουν ακόμη και την τύχη της Κυβέρνησης.

Για το πρώτο «καυτότατο» θέμα που καλούνται μέσα στην εβδομάδα οι σύμβουλοι Επικρατείας να αποφανθούν είναι για το ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και ειδικά ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τη μείωση των συντάξεων.

Το δεύτερο θέμα που έχει δρομολογηθεί να τεθεί σε διάσκεψη είναι η «τύχη» του Τούρκου αξιωματικού που κατέφυγε, μαζί με άλλους 7 συναδέλφους του, στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 2017, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα.

Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει την πρώτη μάχη στο ΣτΕ, προ καιρού, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικός ο «νόμος Παππά».

Αναλύοντας οι σύμβουλοι Επικρατείας την «Μαυρογιαλούρικη» κυβερνητική πολιτική, ανέφεραν στο protothema, ότι οι προαγωγές που πρόκειται να γίνουν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, στη θέση των αντιπροέδρων του ΣτΕ είναι δύο.

Η πρώτη κενή θέση θα είναι αυτή του αντιπροέδρου και προέδρου του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Χρήστου Ράμμου, ο οποίος θα αποχωρήσει 30η Ιουνίου 2018 λόγω συνταξιοδότησής.

Η δεύτερη κενή θέση αντιπροέδρου προέκυψε από την αιφνιδιαστική και πρόωρη παραίτηση του πρόεδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, ο οποίος έτσι ή αλλιώς θα αποχωρούσε στις 30 Ιουνίου, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου (συνταξιοδότησης). Η θέση αυτή του κ. Σακελλαρίου πρέπει να πληρωθεί από υπηρετούντα σήμερα αντιπρόεδρο. Κατά συνέπεια έτσι δημιουργείται η δεύτερη κενή θέση αντιπροέδρου.

Μεγάλη παρένθεση: Εάν η κενή θέση του προέδρου καλυφθεί από βουτιά στην επετηρίδα και επιλεγεί για τη θέση αυτή (προέδρου) σύμβουλος Επικρατείας, δεν θα υπάρξει δεύτερη κενή θέση αντιπροέδρου.

Άρα, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, μέχρι στιγμής δύο δικαστές του ΣτΕ, οι οποίοι εκ των πραγμάτων συμμετέχουν στις επίμαχες διασκέψεις, είναι εν δυνάμει υποψήφιοι προς προαγωγή στον επόμενο βαθμό.

Με την αύξηση όμως των θέσεων των αντιπροέδρων κατά δύο που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι εν δυνάμει δικαστές προς προαγωγή, που συμμετέχουν στις επίμαχες διασκέψεις, διπλασιάζονται και γίνονται αυτόματα 4.

Άρα κατά «Μαυρογιαλούρικη» κυβερνητική πολιτική είναι -τάχαμ- σε διλληματική ομηρία 4 δικαστές του ΣτΕ και ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται καθώς από το σύνολο των δικαστών που συμμετέχουν στις κρίσιμες διασκέψεις, θα επιλεγούν μόνο 4 δικαστές, χωρίς όμως κανείς εξ αυτών να ξέρει ποίοι θα είναι αυτοί.

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας και νοοτροπίας έξω από τα ηθικά όρια, κλείνει το μάτι στους δικαστές, λέγοντας τους ουσιαστικά ότι εάν ψηφίσετε υπέρ των θέσεων του Δημοσίου, οι προαγωγές σας είναι βέβαιες.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας, πλέον του ότι αντικρούουν μετά βουλιμίας τις Κυβερνητικές προσπάθειες, επισημαίνουν ότι η αύξηση των θέσεων των αντιπρόεδρων εκτός του ότι περιορίζει τον αριθμό των συμβουλών Επικρατείας, θα αυξήσει τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων.

Εξάλλου, έλεγαν οι σύμβουλοι Επικρατείας με νόημα, ότι το ΣτΕ δεν έχει ανάγκη από αντιπροέδρους, εκτός εάν έχει ανάγκη η Κυβέρνηση από αντιπροέδρους, που και πάλι όμως -όπως διαβεβαίωναν σε κάθε τόνο- δεν θα τους έχει καθώς είναι υψηλό το φρόνημά τους.

Παράλληλα, προσέθεταν, ότι χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος αυξάνεται το κονδύλι των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό σε μια χρονική περίοδο που όλες οι δαπάνες περιορίζονται, καθώς οι αντιπρόεδροι λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές από αυτές των συμβούλων Επικρατείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης