Αποχώρησαν οι αντιεξουσιαστές από τη Νομική

Αποχώρησαν οι αντιεξουσιαστές από τη Νομική

Η Σχολή βρισκόταν υπό κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή με το αίτημα να απελευθερωθεί ο Σάββας Ξηρός και να κλείσουν οι φυλακές τύπου Γ'

Αποχώρησαν οι αντιεξουσιαστές από τη Νομική
Έληξε γύρω στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης η κατάληψη της Νομικής Σχολής, αφού αποχώρησαν από το κτήριο οι αντιεξουσιαστές. 

Από το πρωί σήμερα βρέθηκαν στην περιοχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει το κτήριο, χωρίς όμως να υπάρξει επέμβαση. Αργότερα, και με την παρέμβαση του πρύτανη και των φοιτητικών συλλόγων, που ζητούσαν να αποχωρήσει η αστυνομία, ώστε να φύγουν και οι καταληψίες, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφυγαν.

Λίγη ώρα μετά, περί τους 30-40 αλληλέγγυους στην κατάληψη έφτασαν στο σημείο και οι καταληψίες αποχώρησαν από τη Μασσαλίας προς τα Εξάρχεια. Η κατάληψη είχε ξεκινήσει την Παρασκευή, όταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου μπήκαν στο κτήριο, υποστηρίζοντας ότι ζητούν την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Κλείσιμο
Πάντως οι κοσμήτορες της Νομικής σχολής και της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών έχουν υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για βανδαλισμούς. Επίσης, μήνυση για διακεκριμένες φθορές έχει καταθέσει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, σημειώθηκαν ζημιές στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται κοντά, ενώ αντιεξουσιαστές προκάλεσαν φθορές στα αγάλματα που βρίσκονται στον πεζόδρομο της Μασσαλίας.


Πανεπιστήμιο Αθηνών: Δεν μπορεί να είμαστε όμηροι εξωακαδημαϊκών που βανδαλίζουν

Έκκληση στην Πολιτεία να κάνει άμεσα «ό,τι απαιτείται» ώστε το κτήριο της Νομικής να αποδοθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία απευθύνει το Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο υποστηρίζει τις ενέργειες των Πρυτανικών αρχών και των Κοσμητειών οι οποίες οδήγησαν στην αποχώρηση το απόγευμα της Τετάρτης των αντεξουσιαστών που είχαν καταλάβει τη Νομική σε ένδειξη συμπαράστασης των κρατούμενων απεργών πείνας για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, «δεν μπορεί φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενοι να είναι όμηροι εξωακαδημαϊκών στοιχείων που προβαίνουν σε βανδαλισμούς, διαπράττουν ποινικά αδικήματα και διακόπτουν την έρευνα και τη διδασκαλία».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης