Υπήρχε και συνοδηγός στη νταλίκα - Τι είπε στην αστυνομία

Υπήρχε και συνοδηγός στη νταλίκα - Τι είπε στην αστυνομία

Πανικοβλήθηκε μετά το τροχαίο και εξαφανίστηκε - Κρατούμενος μέχρι την Πέμπτη που απολογείται ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός - Λέει ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα φρένα του 23 χλμ. πριν φτάσει στο σημείο όπου ήταν ακινητοποιημένα τα αυτοκίνητα λόγω έργων - Στον ανακριτή ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τα έργα στο σημείο της φονικής καραμπόλας


Υπήρχε και συνοδηγός στη νταλίκα - Τι είπε στην αστυνομία
Συνοδηγό φέρεται ότι είχε ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός της μοιραίας νταλίκας που σκόρπισε τον θάνατο το πρωί της περασμένης Κυριακής στην Εγνατία Οδό, κοντά στον κόμβο της Βέροιας.

Πρόκειται για έναν 46χρονο -επίσης Ρουμάνο- ο οποίος εμφανίστηκε χθες το απόγευμα στο Τμήμα Τροχαίας Βέροιας, όπου έδωσε κατάθεση, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο 39χρονος συμπατριώτης του περί "σπασμένων φρένων" στο βαρύ όχημα που οδηγούσε.

Την παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλείσιμο
Ο 46χρονος συνοδηγός φέρεται να δήλωσε ότι εγκατέλειψε -τραυματισμένος και υπό το βάρος του σοκ που υπέστη- την νταλίκα μετά τη φονική καραμπόλα, τρέχοντας προς τα παρακείμενα χωράφια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά το τραγικό συμβάν, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ένα πρόσωπο να βγαίνει από τη μοιραία νταλίκα, θεωρώντας όμως αρχικά ότι επρόκειτο για τον οδηγό, ο οποίος τελικά συνελήφθη.

Όπως προκύπτει τώρα, το άτομο αυτό που βγήκε από το φορτηγό φέρεται να ήταν ο 46χρονος συνοδηγός, ο οποίος -κατά δήλωσή του- περιπλανήθηκε πεζός για αρκετές ώρες, φτάνοντας μέχρι την Πιερία, όπου σε κάποιο ορεινό χωριό του νομού ζήτησε βοήθεια.

Τελικά οδηγήθηκε στη Βέροια, όπου κατέθεσε στις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Όπως έγινε γνωστό, ο 46χρονος δεν κρατείται και οι ισχυρισμοί του εξετάζονται. 

Καμία εξήγηση από την Εγνατία Οδό - Διαφωνούν οι πραγματογνώμονες

Σε «μπαλάκι» έχουν μετατραπεί οι ευθύνες για την φονική καραμπόλα με 40 ΙΧ στην Εγνατία Οδό, όταν νταλίκα «έσπειρε» τον θάνατο το πρωί της Κυριακής με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ένας ακόμη να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

Βίντεο με τα πρώτα λεπτά από το σημείο της τραγωδίας καταγράφει την φρίκη που βίωσαν όσοι είχαν την ατυχία να βρεθούν στο δρόμο της νταλίκας που ανεξέλεγκτη περνούσε πάνω από τα ακινητοποιημένα οχήματα, σκορπίζοντας τον απόλυτο τρόμο. Οι σκηνές είναι συγκλονιστικές: η νταλίκα φλέγεται, δεκάδες αυτοκίνητα έχουν γίνει ένα μάτσο από παλιοσίδερα και όλοι σε κατάσταση σοκ τρέχουν να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και όσους άλλους έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που έχει συμβεί.


Η επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού ήρθε μία ημέρα μετά το τραγικό δυστύχημα και ενώ τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πάρα πολλά. Μέσω ενός κειμένου 184 λέξεων-επί της ουσίας- η εταιρεία δεν λέει το παραμικρό για τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας που κόστισε τη ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας. Την ώρα που παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος είχε την ευθύνη για την ελλιπή - όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες - σήμανση στα τελευταία χιλιόμετρα πριν το σημείο της φονικής καραμπόλας στην οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, η Εγνατία Οδός το μοναδικό που συνεισφέρει με την ανακοίνωσή της είναι το να βγάλει από πάνω της την ευθύνη επισημαίνοντας ότι τα έργα γίνονταν από τον ΔΕΔΔΗΕ έπειτα από απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας. 



Εντούτοις, δεν παραλείπει να ενημερώσει ότι κατάφερε να δώσει ξανά τον δρόμο στην κυκλοφορία έπειτα από 10 ώρες δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση καθώς σε ένα συμβάν που έχει προκαλέσει σοκ σε όλη την επικράτεια η εταιρεία σπεύδει να ενημερώσει για το πότε άνοιξε ο δρόμος και όχι για το τι συνέβη, ποιος ευθύνεται ή τι μέτρα είχαν ληφθεί.

Νουθετεί επίσης τους οδηγούς «να διατηρούν αυξημένη προσοχή, να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να διενεργούν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, ώστε να μην παρουσιαστούν παρόμοια ατυχήματα» υιοθετώντας εν μέρει τα όσα ακούγονται περί ενδεχόμενης βλάβης των φρένων της νταλίκας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)


Στον ανακριτή ο υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τα έργα στο σημείο της φονικής καραμπόλας
Ενώπιον του ανακριτή Βέροιας θα απολογηθεί σήμερα ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που εκτελούσε τις εργασίες στο οδόστρωμα, όπου σημειώθηκε η φονική καραμπόλα. Ο 42χρονος θα κληθεί να λογοδοτήσει για την κατηγορία της διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών από αμέλεια, πράξη που τού απέδωσε η εισαγγελέας Βέροιας, προτού παραπέμψει στον ανακριτή. Ο κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για σήμερα προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του και μέχρι την τελική κρίση εισαγγελέως και ανακριτή παραμένει κρατούμενος.

Προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη πήρε ο 39χρονος Ρουμάνος 
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του πραγματογνώμονα, η νταλίκα δεν είχε φρένα. Αυτό ακριβώς υποστήριξε και ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός, ο οποίος πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη. Εκείνος υποστηρίζει ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα φρένα του αμέσως μετά τα διόδια του Πολυμύλου, σε απόσταση, δηλαδή, 23 χλμ. από το σημείο στο οποίο ήταν ακινητοποιημένα τα αυτοκίνητα λόγω των έργων της ΔΕΗ λίγο μετά την έξοδο για Βέροια. 

Τι έδειξε η πρώτη αυτοψία 
Όπως μετάδωσε το Mega, ο εμπειρογνώμονας έφτασε στο σημείο του δυστυχήματος λίγη ώρα μετά το τραγικό συμβάν και διαπίστωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η νταλίκα είχε πρόβλημα στα φρένα της. Αυτό, βέβαια -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού- είναι μια άτυπη εκτίμηση και αναμένεται να γίνει ενδελεχής έρευνα. Αφού εξεταστεί πλήρως το όχημα τότε θα δοθεί επίσημη απάντηση για το αν αυτή η εκτίμηση πράγματι ισχύει. 





Να σημειωθεί πως η εκδοχή αυτή δεν είναι η μοναδική που εξετάζει η Τροχαία Βέροιας που διεξάγει την έρευνα. Οι αστυνομικοί μιλούν για το ενδεχόμενο ο 39χρονος να κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι και για το λόγο αυτό δεν πρόλαβε να αντιδράσει όταν είδε μπροστά του τα ακινητοποιημένα οχήματα.

«Ο οδηγός της νταλίκας είχε το χρόνο να μειώσει ταχύτητα»
Την ίδια ώρα, την θέση πως ο οδηγός της νταλίκας είχε όλο το χρόνο, αν δεν δούλευαν τα φρένα, να μειώσει ταχύτητα και να κάνει ελεγχόμενο ατύχημα, υποστήριξε ο πραγματογνώμονας τροχαίων δυστυχημάτων, Παναγιώτης Σταμίρης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Μεταξύ άλλων, ο πραγματογνώμονας δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ο οδηγός της νταλίκας να μην έδωσε την απαιτούμενη προσοχή στις ενδείξεις για έργα. «Μάλλον, δεν πρόσεξε τα έργα που γίνονταν και δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.








Σημειώνεται πως ο 39χρονος οδηγήθηκε τη Δευτέρα ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή αλλά ο Ρουμάνος μέσω του δικηγόρου του, τον οποίο τοποθέτησε το ρουμανικό προξενείο, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.

Στον ανακριτή την Τετάρτη ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας των έργων
Την Τετάρτη, μία ημέρα πριν τον Ρουμάνο, πάντως την πόρτα του ανακριτή θα περάσει εκ νέου ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας εκτέλεσης των εργασιών που ήταν σε εξέλιξη στο οδόστρωμα και ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 76χρονος
Από τους 30 πολυτραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας τη Δευτέρα πήραν εξιτήριο οι εννέα, ενώ για νοσηλεία παραμένουν οι 17. Πιο σοβαρά είναι ένας 76χρονος ο οποίος υπέστη πολλαπλά κατάγματατα και στα δύο πλευρά και θλάση του μεσεντερίου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Σταθερή, από την άλλη, παραμένει η καστάσταση τόσο της 18χρονης που είναι διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ όσο και του 64χρονου και του 22χρονου που νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο. Παρόμοια εικόνα και για τα δύο παιδιά ηλικίας 4 ετών και 16 μηνών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης