Ταχεία εκκένωση του αεροσκάφους της Ryanair από Πολωνία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ταχεία εκκένωση του αεροσκάφους της Ryanair από Πολωνία στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Οι επιβάτες κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και ελέγχονται από σκυλιά - Το Boeing 737 είχε δεχθεί ειδοποίηση για βόμβα

boeing-venizelos
Ειδοποίηση για βόμβα έστειλε αεροπλάνο, Boeing 737 της Ryanair με 192 επιβαίνοντες, από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με κατεύθυνση την Αθήνα. Στις 17:40 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ γίνεται ταχεία εκκένωση και έλεγχος για εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Αυτήν την ώρα συνεχίζεται η διαδικασια εκκενωσης, με τους επιβατες έναν έναν να ελέγχονται και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία τούς μυρίζουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλια. Όταν ελεγχθούν όλοι όπως και οι αποσκευές, θα γίνει και η απαιτούμενη έρευνα σε ολόκληρο το αεροσκάφος. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετή ώρα. 

viber_image_2023-01-22_17-31-10-111




Το αεροπλάνο προσγειώθηκε επιτυχώς στον δυτικό διάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ αυτήν τη στιγμή είναι ανοιχτός μόνον ο ανατολικό διάδρομός του αερολιμένα.

Το θρίλερ ξεκίνησε όταν το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ενημέρωση από το FIR των Σκοπίων. 

Κλείσιμο
Λόγω της απειλής για βόμβα,  το αεροσκάφος συνοδευόταν από  ζεύγος F-16, συγκεκριμένα τα μαχητικά, της 330 Μοίρας, που βρίσκονταν σε Readiness, απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο και προσέγγισαν το πολωνικό αεροσκάφος πάνω από το έδαφος των Σκοπίων. Στη συνέχεια, το συνόδευσαν μέχρι τον τελικό προορισμό του. 

Τα μαχητικά σημειώνεται ότι μετά την προσγείωση επέστρεψαν στον Βόλο. 

Απογειώθηκαν νωρίτερα και ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη λόγω της έκτακτης κατάστασης, ενώ όπως προβλεπόταν από το πρωτόκολλο το Boeing πέταξε πάνω από θαλάσσιο χώρο.




Στο αεροδρόμιο έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για το αεροπλάνο από το Κατοβίτσε.   Εκεί μετέβησαν  οι αρμόδιοι με ομάδα σκύλων της ΤΕΕΜ.

Η πορεία του αεροπλάνου προτού προσγειωθεί στον διεθνή αερολιμένα, στην οποία φαίνεται η στροφή που πήρε για το λεκανοπέδιο της Αττικής: 

polland


Κωδικός Renegade

Από την στιγμή που ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιήθηκε ο κωδικός Renegade που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το πρωτόκολλο Renegade είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή.

Αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade στη χώρα μας ήταν με την τραγωδία Helios που ακυβέρνητο  αεροσκάφος, συνοδεία F-16 κατέπεσε τελικά στο Γραμματικό οδηγώντας στο θάνατο τους επιβάτες και το πλήρωμά του.




Ειδήσεις σήμερα:

Στους «8» του αυστραλιανού Open ο Τσιτσιπάς με νίκη-θρίλερ 3-2 επί του Σίνερ

Πυροβολισμοί στο Λος Άντζελες - 10 νεκροί και 10 τραυματίες

Δήμητρα Βαμβακούση: Ποια είναι η νέα σύντροφος του Ντάνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης