Στο έλεος του κορωνοϊού η Αττική - Σε κατάσταση ασφυξίας τα νοσοκομεία με κατειλημμένες ΜΕΘ

Στο έλεος του κορωνοϊού η Αττική - Σε κατάσταση ασφυξίας τα νοσοκομεία με κατειλημμένες ΜΕΘ

Στο 90% φτάνει η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής - Σε ποια νοσοκομεία παρουσιάζεται πιο προβληματική εικόνα - Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με σκοπό την οργάνωση για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων - Στα 815 τα κρούσματα στην Αττική το Σάββατο - Στις 4.000 οι μολύνσεις στο λεκανοπέδιο μέσα σε πέντε ημέρες

entatiki44-0
H αποσυμφόρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποτελεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το μεγαλύτερο στοίχημα για τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Στην Αττική, όπου μέσα σε πέντε ημέρες καταγράφηκαν 4.000 κρούσματα, η εικόνα στα νοσοκομεία προδίδει κάποιας μορφής ασφυξία, καθώς η πληρότητα στις εντατικές φτάνει σχεδόν στο 90%. Οι αυξανόμενες ημερήσιες εισαγωγές μαρτυρούν την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου που, σε συνδυασμό με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι συνέστησαν επέκταση του σκληρού lockdown.

Στο κόκκινο βρίσκεται η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σωτήρια όπου πλέον δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ για κορωνοιό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, και τα 84 κρεβάτια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς είναι κατειλημμένα.

H κατάσταση ωστόσο δεν είναι καλύτερη ούτε στα δύο ακόμη μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, δηλαδή στον Ευαγγελισμό και το Αττικό, αφού στο πρώτο υπάρχει μόλις μια διαθέσιμη κλίνη ενώ στο δεύτερο τα ελεύθερα κρεβάτια είναι δύο με την πιθανότερη εκτίμηση να είναι ότι θα καλυφθούν άμεσα κι αυτά.

«Η πίεση που δεχόμαστε πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός ατόμων που χρειάζονται και ιατρική εκτίμηση και νοσηλεία. Μειώνεται σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών και αυξάνεται σημαντικά πλέον η βαρύτητα της νόσου», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Αρετή Γραβάνη, Ειδικευόμενη Παθολογίας Κλινικής Λοιμώξεων του Σωτηρία.

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις των ειδικών για την Αττική. «Η πίεση είναι τεράστια στην Αττική, όλα τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα και έχουν εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας καθώς το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Γιάννης Καλομενίδης πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο προκαλούν ανησυχία πάντως.

Το Σάββατο εντοπίστηκαν άλλα 1.630 κρούσματα, ενώ 29 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον ιό και τις επιπλοκές που προκαλεί.

Συνολικά διεξήχθησαν 47.065 τεστ, εκ των οποίων τα 23.323 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 23.742 rapid.

Στις 815 συνολικά είναι οι νέες μολύνσεις στην περιοχή της Αττικής, επιβεβαιώνοντας το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που έχει συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα και στα προάστιά της.

Στους 379 ανήλθε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας SARS-Cov-2 στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στη σύσκεψη με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός και η υπεύθυνη συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ Ιατρός Αναστασία Ζυγούρα.

Αποφασίστηκε η παραχώρηση ακόμη 70 κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.

Παράλληλα, και κατ' εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνουν εξιτήρια ασθενών με covid-19 από τα νοσοκομεία ώστε να απελευθερωθούν κλίνες και να κερδηθεί πολύτιμος χρονος. Σημειωτέον, ότι τα εξιτήριο ως διοικητική διαδικασία των νοσοκομεια δεν γίνονται το Σάββατο και την Κυριακή αλλά μόνο τις εργάσιμες ημέρες. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, τόσο τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών υγείας όσο και τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθιου θεωρείται δεδομένο ότι τα εξιτήρια θα γίνουν βάσει όλων των ιατρικών πρωτοκόλλων και απλως θα συντμηθεί χρονικά η ολοκλήρωση τους.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνάμεων του ΕΣΥ γνωρίζοντας από τους επιστήμονες ότι αναμένεται επιβάρυνση των νοσοκομείων και περισσότεροι ασθενείς. Η παραχώρηση των επιπλέον 70 κλινών θα δώσει ανάσα στις ΜΕΘ. Και εννοείται πως όσοι ασθενείς με άλλα νοσήματα πλην Covid-19, χρειαστούν ΜΕΘ θα διακομιστουν με το ΕΚΑΒ στις ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που έχουμε κάνει» λέει στο protothema.gr ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιοπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου επισήμανε μετά το τέλος της σύσκεψης ότι το ΕΚΑΒ είναι σε 24ωρη υπηρεσία προκειμένου να κατανείμει τα περιστατικά covid 19 σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, διαθέτοντας τον στόλο των ασθενοφόρων του και τα πληρώματα του που βρίσκονται σε μέγιστη ετοιμότητα.

Συνολικά σε καθημερινή βάση τις τελευταίες ημέρες το ΕΚΑΒ πραγματοποιεί κάθε ημερα περίπου 120 διακομιδες επιβεβαιωμενων περιστατικών και άλλες 40 ύποπτων περιστατικών. Για να γίνει αντιληπτή η επιδείνωση της επιδημίας και η επιβάρυνση των νοσοκομείων αρκεί να αναφερθει πως την προπερασμένη εβδομάδα οι συνολικές διακομιδες περιστατικών covid 19 δεν ξεπερνούσαν ημερησίως τις 80!

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.630 τα νέα κρούσματα - Στο «βαθύ κόκκινο» η Αττική με 815 νέες μολύνσεις 

Υπόθεση Λιγνάδη: Καταπέλτης το δικαστικό βούλευμα - 30 χρόνια «ψάρευε» ανήλικα παιδιά 

Μεγάλη ανακάλυψη στην Πομπηία: Στο φως άθικτο ρωμαϊκό άρμα - Δείτε φωτογραφίες 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης