Αττική: Lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου και... βλέπουμε - Αυξήθηκαν 40% οι νέες διαγνώσεις σε μια εβδομάδα

Αττική: Lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου και... βλέπουμε - Αυξήθηκαν 40% οι νέες διαγνώσεις σε μια εβδομάδα

Μεγαλώνει η πίεση στις ΜΕΘ - Η κάλυψη είναι πλέον στο 88% στην επικράτεια - Μεγάλη η διασπορά στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική - «Με τόσες πολλές μικρές πυρκαγιές δεν σβήνει η φωτιά» προειδοποίησε η Παπαευαγγέλου - Οι νέες περιοχές που μπήκαν και επίσημα στο «κόκκινο»

athens_main
Με κόκκινο χρώμα και την αγωνία στα ύψη κλείνει ακόμα μία εβδομάδα παρόντος του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα. Ο ιός που σαρώνει την χώρα μας συνεχίζει να δείχνει «τα δόντια του», με ισχυρή και δυναμική παρουσία σε 61 Περιφερειακές Ενότητες. Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 50.334 έλεγχοι (23.861 μοριακοί), από τους οποίους προέκυψαν 1.790 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η ανατροπή στις εκτιμήσεις των ειδικών της Επιτροπής των Επιδημιολόγων που ανέμεναν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και ταχύτερη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης δεν επέτρεψε ούτε έστω την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις περιοχές αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου. Ως αποτέλεσμα, στην Αττική -που σήμερα σημείωσε 790 νέα κρούσματα- παρατείνεται μέχρι τις 8 Μαρτίου το καθεστώς αυστηρού lockdown, πράγμα το οποίο ισχύει και για τους δήμους Καλυμνίων (13 νέα κρούσματα) Κορδελιού (Θεσσαλονίκης) και τις Π.Ε. Ευβοίας (28 νέα κρούσματα) και Αρκαδίας (12 νέα κρούσματα).

Εντείνεται η πίεση στις δομές υγείας

Αύξηση της τάξης του 40% καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στις νέες διαγνώσεις της COVID-19 στην Αττική, με την επακόλουθη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να «στριμώχνει» τα περιθώρια για οποιαδήποτε κατάσταση εφησυχασμού ή χαλάρωσης στο λεκανοπέδιο. Ενδεικτικό είναι ότι η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID-19 στην πρωτεύουσα βρίσκεται πλέον στο 88%. Ειδικότερα, ο σημαντικά επιβαρυμένος κεντρικός τομέας της Αθήνας με 212 νέα σημερινά κρούσματα παραμένει το στοιχείο-κλειδί για την εξέλιξη της πανδημίας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ωστόσο στο προσκήνιο βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες ο Πειραιάς (167 νέα κρούσματα σήμερα) και η Δυτική Αττική (126 νέα κρούσματα σήμερα).

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις τελευταίες αναλύσεις συνηγορούν στην κατάσταση αυξημένου συναγερμού στην οποία φαίνεται να μπαίνουν οι δύο αυτές περιοχές, καθώς στον Πειραιά καταγράφονται πλέον 1.100 ενεργά κρούσματα, ενώ λίγο λιγότερα είναι αυτά στη Δυτική Αττική (1.036). Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα δεδομένα αυτά οδηγούν σε εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση στην -ήδη εμφανή- πίεση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά και άνοδο στον αριθμό των θανάτων την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η πίεση δεν αφορά μόνο το λεκανοπέδιο, αφού η σταθερή αύξηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των συνανθρώπων μας που διασωληνώνονται (371 σήμερα) εντείνει την ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ πανελλαδικά.

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και στον αριθμό των νέων εισαγωγών ανά ημέρα, καθώς την εβδομάδα αυτή ο μέσος όρος ανήλθε στις 260 από μόλις 208 την προηγούμενη Παρασκευή. Η αύξηση αυτή συνετέλεσε και στην άνοδο του αριθμού των συνολικών νοσηλειών στην επικράτεια που ξεπερνούν τις 2.500 (2.200 την προηγούμενη εβδομάδα). Σήμερα, μάλιστα, ξεπέρασαν και τον μέσο όρο, φτάνοντας στις 270 νέες εισαγωγές.

Κλείσιμο
Η δυσοίωνη κατάσταση αποτυπώνεται στην επιβάρυνση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που, σύμφωνα με την τοποθέτηση του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη, αναμένεται να οδηγήσει και σε άνοδο των θανάτων τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, πάντως, ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν την ζωή τους από COVID-19 έφτασαν τους 29.

Σημαντικό στοιχείο στην σημερινή τοποθέτηση του καθηγητή ήταν και η επίπτωση της επιδημίας ανά ηλικιακή ομάδα, με τη μείωση που παρατηρείται στους ανθρώπους άνω των 65 ετών να επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο εμβολιασμού αποδίδει. Ενδεικτική είναι και η αποκάλυψη της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου και εργάζεται «Κανένας από τους υπερήλικες που μολύνθηκε από τον ιό και είχε λάβει το εμβόλιο δεν νόσησε σοβαρά. Κανένας δεν διασωληνώθηκε, ούτε εισήχθη σε ΜΕΘ», ανέφερε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, σήμερα πραγματοποιήθηκαν 28.500 εμβολιασμοί, φτάνοντας στο σύνολο τους 850.000 από την έναρξη της «ΕΛΕΥΘΕΡΊΑΣ», με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά στις ελάχιστες δόσεις εμβολίων που έχουν «χαθεί», με ποσοστό μόλις 0,36%.

Από την άλλη, αύξηση παρατηρείται στις ηλικιακές ομάδες 18-39 (34,4%) και 40-64 (41,7%), δηλαδή τις δυναμικές κοινωνικές ομάδες που συνεχίζουν να εργάζονται και να μετακινούνται, προκαλώντας πιθανότατα και την έξαρση των κρουσμάτων. Παρόμοια, άλλωστε, ήταν και η κατάσταση το φθινόπωρο, με τους ανθρώπους που μολύνονται αλλά δεν νοσούν βαριά, να φέρουν αρκετά σημαντικό μερίδιο ευθύνης για διασωληνώσεις και θανάτους των γηραιότερων.

Παπαευαγγέλου: Με τόσες πολλές μικρές πυρκαγιές δεν σβήνει η φωτιά

Η ευρεία εξάπλωση του ιού σε όλη την χώρα γίνεται αντιληπτή από τα 12.000 ενεργά κρούσματα (από 10.500 την προηγούμενη εβδομάδα), που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς η διασπορά παρουσιάζει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες. Σήμερα, μάλιστα, από τις 61 Π.Ε. που βρέθηκαν στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, οι 33 είχαν διψήφιο αριθμό. Το τελευταίο 24ωρο ξεχώρισε η Αχαΐα με 122 νέες διαγνώσεις, αλλά και Φθιώτιδα με 54, Ηράκλειο Κρήτης με 45, Ρόδος και Αιτωλοακαρνανία με 35 και Αργολίδα με 32.

Πιο αισιόδοξη είναι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα καταγράφονται 150 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού και μια ήπια αύξηση της τάξης του 25% την τελευταία εβδομάδα, η οποία ευτυχώς δεν αποτυπώνεται (τουλάχιστον ακόμα) στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Το επίκεντρο της προσοχής εκεί, άλλωστε, συγκεντρώνουν οι μεταλλάξεις του ιού (που ξεπέρασαν τις 1.000 αυτή την εβδομάδα) και συγκεκριμένα η κυκλοφορία του νοτιοαφρικανικού στελέχους στην περιοχή του Κορδελιού, γεγονός που οδήγησε τον δήμο στο αυστηρό lockdown.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, πολλές εξάρσεις στις περισσότερες Π.Ε. της χώρας. Παρατηρούνται μικρές συρροές κρουσμάτων μετά από συναντήσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Με τόσες πολλές μικρές συρροές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων» παραδέχθηκε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Το lockdown συνεχίζεται

Βάσει των παραπάνω επιδημιολογικών δεδομένων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στο «κόκκινο» μπαίνουν οι δήμοι Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Ηγουμενίτσας, Σύρου, Σάμου, Άρτας, Διδυμότειχου, Λοκρών (η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή στη Μαλεσίνα), Αμφιλοχίας, όλη η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όλη η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

Εφίστησε την προσοχή για την πιστή τήρηση των μέτρων στους Δήμους Λαρίσης και Βόλου, ενώ από το «κόκκινο» βγαίνουν οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Παράλληλα, στο «κόκκινο» παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Σημειώνεται ότι στο πορτοκαλί επίπεδο μπαίνει η Μύκονος.

Τέλος, από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, ισχύουν τα εξής:

Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ