Εμβολιασμοί: Χαμηλή η συμμετοχή των εργαζομένων του ΕΣΥ - Το... παράδειγμα του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Εμβολιασμοί: Χαμηλή η συμμετοχή των εργαζομένων του ΕΣΥ - Το... παράδειγμα του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή στους εμβολιασμούς των εργαζομένων στο ΕΣΥ - Τι αναδείχθηκε για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μέσα από το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα

emvoliasmos
Τα «κενά» της θωράκισης του υγειονομικού προσωπικού στο ΕΣΥ κατά του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19, ήρθαν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο μέσα από τις εξελίξεις στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα -καταγράφεται ενδονοσοκομειακή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού, κυρίως σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με τους θετικούς εργαζόμενους μέχρι και χθες να ανέρχονται σε 18, και ως επί το πλείστον στις παθολογικές κλινικές.

«Το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Από αμέλεια; Από δυσπιστία; Από κόπωση αμέλησαν κυρίως οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές, λιγότερο οι γιατροί, να εμβολιαστούν;» διερωτήθηκε όπως όλοι μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, προχθές, κατά την καθιερωμένη τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Η καθηγήτρια χαρακτήρισε την εξέλιξη στον «Άγιο Ανδρέα» ως «δυσάρεστη έκπληξη», εκφράζοντας την ελπίδα να αποτελέσει και εξαίρεση, ωστόσο τα στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τους εμβολιασμούς στο ΕΣΥ αποτυπώνουν την ίδια... δυσάρεστη πραγματικότητα που μάλλον αποτελεί τον κανόνα περί της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης στους υγειονομικούς.

Η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στο ΕΣΥ όπως και στις ιδιωτικές κλινικές είχε τεθεί σε ύψιστη προτεραιότητα από το υπουργείο Υγείας και την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τόσο για την ασφάλεια και προστασία των ίδιων όσο και για εκείνη των ασθενών που θα κληθούν να περιθάλψουν. Ωστόσο, και παρά την πρόσκληση που έλαβαν το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου να δηλώσουν την επιθυμία τους για εμβολιασμό ώστε να προγραμματιστούν και οι αναγκαίες ποσότητες των εμβολίων, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν έδειξαν θερμή ανταπόκριση. Σημειώνεται πως η πρόσκληση για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ήταν ανοιχτή προς όλους, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό, καθώς και προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης κα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 91.000 υγειονομικοί εργαζόμενοι, χωρίς να προσδιορίσει ποιοι εξ αυτών είναι στο ΕΣΥ, ελευθεροεπαγγελματίες ή στις ιδιωτικές κλινικές.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά για τον αριθμό των υγειονομικών εργαζόμενων τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να υπολογιστούν και οι δόσεις εμβολίου που θα χρειάζονταν για τη θωράκισή τους, αναφέρονταν περίπου 123.500 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και 15.000 σε προνοιακές μονάδες, και περίπου 35.000 σε ιδιωτικές κλινικές, στην επικράτεια.

Πόσοι υγειονομικοί εργαζόμενοι έλεγαν «ναι» στον εμβολιασμό τον περασμένο Δεκέμβριο

Η ΠΟΕΔΗΝ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιάσει ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό στο ΕΣΥ και σε μεγάλα νοσοκομεία, με βάση τα ειδικά έντυπα καταγραφής που συμπληρώνονταν από τους εργαζόμενους προς τις διοικήσεις. Από αυτά προέκυπτε πως το 40% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είχε δηλώσει μέσω των ειδικών εντύπων καταγραφής ότι θα συμμετάσχει στον εμβολιασμό από τις 28 Δεκεμβρίου που θα ξεκινούσε η εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία».

«Έκτοτε άλλαξε λίγο προς τα πάνω αυτό το ποσοστό. Εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί περίπου 40.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού είχαν οι γιατροί, περίπου το 60% δήλωναν στα νοσοκομεία ότι θα εμβολιαστούν. Επίσης, το ποσοστό συμμετοχής αυξανόταν ανάλογα με την εικόνα της επιδημίας που είχαν οι εργαζόμενοι, πχ στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου σάρωσε η επιδημία, η επιθυμία των υγειονομικών για εμβολιασμό ήταν μεγαλύτερη. Όπου η επιδημία ήταν πιο ήπια, όπως πχ στην Πελοπόννησο ή σε άλλες περιοχές, οι εργαζόμενοι δεν έσπευδαν να δηλώσουν συμμετοχή στον εμβολιασμό» λέει στο protothema.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ο ίδιος επισημαίνει πως η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων δεν ευθύνεται για την ενδονοσοκομειακή συρροή κρουσμάτων.

«Το νοσοκομείο ήταν ξέφραγο αμπέλι. Έμπαιναν οι συνοδοί οπότε ήθελαν χωρίς έλεγχο. Συνοδοί και ασθενείς έμπαιναν χωρίς τεστ κορωνοϊού. Έτσι γέμισε κορωνοϊό η παθολογική κλινική. Κανένα μέτρο δεν ελήφθη από τη διοίκηση. Η διασπορά συνεχίζεται τώρα και σε άλλες κλινικές. Και ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της διασποράς μέσα στο νοσοκομείο κόλλησε, νόσησε και έχασε τη ζωή της μία νέα γυναίκα, μια 44χρονη η οποία εισήχθη γιατί είχε αιματολογική νεοπλασία» λέει ο κ. Γιαννάκος, για το επιδημιολογικό φορτίο που είχε αποτυπωθεί από τα μέσα Ιανουαρίου στο νοσοκομείο. Και προσθέτει πως «αρκετοί συνάδελφοι είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και κόλλησαν όπως και σε πολλά νοσοκομεία. Είναι γνωστό πως πολλοί συνάδελφοι κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση δεν έχουν ακόμη ικανό αριθμό αντισωμάτων».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ, ανεξάρτητα από το αν είχαν δηλώσει ή όχι τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλουν να εμβολιαστούν, και αναλόγως να προσαρμοστούν και οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία. Επικαλείται δε τις συστάσεις των διοικητών των νοσοκομείων προς τους εργαζόμενους να περιμένουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τη σειρά που ισχύει για τον γενικό πληθυσμό, είτε κατά ηλικία είτε κατά νόσημα.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως το προσωπικό των δομών του ΕΣΥ μπορεί να συνεχίσει να δηλώνει ότι επιθυμεί να συμμετέχει στην εκστρατεία της «Ελευθερίας» και πως η διαδικασία του εμβολιασμού παραμένει πάντα ανοιχτή για τους «μαχητές της πρώτης γραμμής».

Άλλωστε όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προχθές «η παροιμία «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις», εδώ δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει τόπο να σταθεί. Είμαστε στην εποχή της επιδημίας, της πανδημίας του κορονοϊού και θα πρέπει όλοι, μα όλοι, να επωφεληθούμε από το δώρο που μας δίνεται. Και αυτό είναι το εμβόλιο».

Ειδήσεις σήμερα: 

Διπλή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Λευκός Οίκος σε Ερντογάν: Οι S-400 υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Κεραμέως: Πώς θα λειτουργεί η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης