Σεισμός στη Σάμο: «Αναμένουμε ισχυρό μετασεισμό», λέει ο επικεφαλής ερευνών του Γεωδυναμικού

Σεισμός στη Σάμο: «Αναμένουμε ισχυρό μετασεισμό», λέει ο επικεφαλής ερευνών του Γεωδυναμικού

Αθανάσιος Γκανάς στο protothema.gr: «Μπορεί να σημειωθεί και σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ»

ganas12
Κρίσιμες οι επόμενες 48ωρες για την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο. Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς μιλά στο protothema.gr. και εξηγεί ότι θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί, ενώ αναμένουν και έναν ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Θα υπάρξει μια κατανομή των μετασεισμών η οποία ακολουθεί ένα γνωστό σεισμολογικό νόμο ,το νόμο του Οmori που θα έχουμε σεισμούς που θα αφήνουν με την πάροδο του χρόνου και επίσης θα έχουν μια κατανομή με τα μεγέθη. Δηλαδή, πολλούς μικρούς μετασεισμούς και κάποιους μετασεισμούς της τάξεως μεγέθους των 5 Ρίχτερ.

Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν θα σημειωθεί ο μεγάλος μετασεισμός που θα είναι περίπου της τάξεως των 6 ρίχτερ. Αυτό περιμένουμε να δούμε γιατί θέλουμε κι άλλα δεδομένα, είμαστε ακόμα στην αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε μια τέτοια εκτίμηση. Θέλουμε να δούμε που μπορεί να είναι τα επίκεντρα του μεγάλου μετασεισμού αν κι εφόσον γίνει αυτό».

Ο κ. Γκανάς μίλησε και για το τσουνάμι επισημαίνοντας ότι: «Λόγω του μεγέθους του σεισμού υπάρχουν δύο αιτίες που προκαλούν το τσουνάμι. Πρώτον να έχει μετατοπιστεί ο πυθμένας λόγω της δράσης του ρήγματος που έσπασε κι αυτό μετατόπισε τη στήλη του ύδατος και δεύτερον έχει προκληθεί υποθαλάσσια κατολίσθηση λόγω της επιτάχυνσης που προκλήθηκε από τη διαίρεση των σεισμικών κυμάτων. Θα σημειωθούν κι άλλα μικρά τσουνάμι μέχρι να ηρεμήσει εντελώς η στάθμη» λέει στο protothema.gr ο κ. Αθανάσιος Γκανάς.


Ειδήσεις σήμερα:

Γλέντι μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν το lockdown στη Θεσσαλονίκη!

Φρίκη στο Μπαγκλαντές: Εξαγριωμένο πλήθος σκότωσε και έκαψε άνθρωπο γιατί πάτησε το Κοράνι (βίντεο)

Europa League: Δείτε όλα τα γκολ της 2ης αγωνιστικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης