Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις εκλογές

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις εκλογές

Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. ζητεί λόγω της πανδημίας να διεξαχθούν οι εκλογές με το νέο δικαστικό έτος και να οριστεί προσωρινή διοίκηση  - Οι αντιρρήσεις και η τοποθέτηση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

dikastes-ekloges
Σε πεδίο αντιπαραθέσεων εξελίχθη το ζήτημα των εκλογών στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετία. Μάλιστα, και άλλες δικαστικές Ενώσεις, λαμβάνουν θέση επί του ανακύψαντος θέματος.

Αναλυτικότερα, την 1η Ιουνίου 2020 λήγει η θητεία του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, το οποίο έχει ήδη από καιρό διασπαστεί και πρέπει να διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. λόγω της πανδημίας ζητεί να διεξαχθούν οι εκλογές με το νέο δικαστικό έτος και να οριστεί από το Πρωτοδικείο προσωρινή διοίκηση που μέλημά της θα είναι η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει τον διορισμό προσωρινής διοίκησης προκειμένου οι εκλογές να διεξαχθούν τον ερχόμενο φθινόπωρο και συγκριμένα την 11η Οκτωβρίου 2020 για όλες τις δικαστικές περιφέρειες εκτός Αθηνών και Πειραιώς και την 18η Οκτωβρίου 2020 για τις τελευταίες.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. απαρτίζεται από τους Χρήστο Νάστα, Πρόεδρο Εφετών, Νίκο Σαλάτα, Εφέτη, Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτη, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Εφέτη, Γρηγόρη Κομπολίτη, Ειρηνοδίκη, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Δημήτρη Φούκα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Στάθη Βεργώνη, Αντεισαγγελέα Εφετών και Ελευθερία Κώνστα, Εφέτη. 

Αντίθετα, η μειοψηφία η οποία απαρτίζεται από τους Χριστόφορο Σεβαστίδη και Παντελή Μποροδίμο, έχει εκφράσει την άποψη της διεξαγωγής των εκλογών την προβλεπόμενη ημερομηνία και αντιδρά στην αναβολή των εκλογών και την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης.

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης η μειοψηφία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, όπως σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Το κείμενο της ανακοίνωσης της μειοψηφίας της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έχει ως εξής:

«Αποτελεί πάγια πρακτική της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών να μην υπεισέρχεται στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης δικαστικής Ένωσης. Οφείλει όμως να εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της διεξαγωγής των προβλεπόμενων στο Καταστατικό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρχαιρεσιών με πρόσχημα λόγους δημόσιας υγείας (αν και υπάρχει άδεια από τον ΕΟΔΥ) που οδηγεί τη μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση σε διορισμένη Διοίκηση. Η προσβολή της δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν θίγει βάναυσα το κύρος των Δικαστικών Ενώσεων και θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο το δικαστικό συνδικαλισμό, που κατακτήθηκε με αγώνες. Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που απειλείται με τέτοιο τρόπο η δημοκρατία στο δικαστικό συνδικαλισμό. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αφορά μόνο την ομαλή επαναφορά στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες των πολιτών, αλλά, προεχόντως, στην ανάκτηση της, θεμελιώδους για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτικού βίου, ευχέρειάς τους να συμμετέχουν στα κοινά, με κομβική εκδήλωσή της τη συλλογική έκφραση μέσα από εκλογικές διαδικασίες».



Ειδήσεις σήμερα:

Νέα εστία μόλυνσης σε σφαγείο στη Γερμανία - Πάνω από 90 εργαζόμενοι έχουν μολυνθεί

Εγνατία οδός: Συνελήφθη 23χρονος για μεταφορά 4 μεταναστών στο πορτ-μπαγκάζ

Σάλος στο Twitter για τον Παπαδημούλη που νοικιάζει διαμερίσματα σε ΜΚΟ για μετανάστες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης