Πέμα: Η «Κέιτ των Ιμαλαΐων» και το βασίλειο της ευτυχίας
pema-0

Πέμα: Η «Κέιτ των Ιμαλαΐων» και το βασίλειο της ευτυχίας

H πρώτη κυρία του Μπουτάν, του κρατιδίου που μετράει την πρόοδο με δείκτη την ευτυχία και όχι το χρήμα, είναι η νεότερη βασίλισσα στον κόσμο και τόσο δημοφιλής στους υπηκόους της όσο η πριγκίπισσα της Ουαλίας στη Μεγάλη Βρετανία. Πώς είναι να ζεις στην κορυφή του κόσμου;

Ανάμεσα στις απέραντες Ινδία και Κίνα, στη νοτιοανατολική πλευρά των Ιμαλαΐων, η «Χώρα του δράκου των κεραυνών» έχει έκταση όσο μια διπλάσια Πελοπόννησος και κάτι λιγότερο από 800.000 ταγμένους στον βουδισμό κατοίκους. Και παρότι από το 2008 ισχύει το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας, οι βασιλείς θεωρούνται και λατρεύονται ακόμα ως ενσαρκώσεις των θεών. Κάτι ανάλογο απολαμβάνει και η σημερινή βασίλισσα Τζετσούν Πέμα στο πλάι του βασιλιά Τζίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, με τη διαφορά ότι στη σύγχρονη πλέον εποχή του Μπουτάν, που απέκτησε τον πρώτο εθνικό τηλεοπτικό σταθμό μόλις το 1999, ο δυτικός πολιτισμός δεν ξορκίζεται στο πυρ το εξώτερον, αλλά γοητεύει γεννώντας παραλληλισμούς όπως η «Κέιτ Μίντλετον των Ιμαλαΐων». Και αυτό η εξωτική 33χρονη, η οποία από το απόκοσμο βασίλειό της ανάμεσα στα πυκνά σύννεφα και κάτω από την υψηλότερη οροσειρά στον πλανήτη έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, απολαμβάνει εξίσου. 


Η νεότερη βασίλισσα της σύγχρονης ιστορίας μπορεί στην προ γάμου ζωή της να μην είχε κάποιον τίτλο, όμως δεν έχει καθόλου ταπεινή καταγωγή, με προγόνους και μέλη της οικογένειάς της -μία από τις πιο παλιές και κραταιές του Μπουτάν- να κατέχουν υψηλά αξιώματα και να έχουν συνάψει γάμους με γαλαζοαίματους. Με τον σύζυγό της και βασιλιά Τζίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο το 2008 μετά την παραίτηση του πατέρα του, είναι μακρινά ξαδέλφια. Ο πατέρας του, παρεμπιπτόντως, έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει δέκα παιδιά, το οποίο για τον Κεσάρ μεταφράζεται σε δύο αδέλφια από κοινή μητέρα, τέσσερις ετεροθαλείς αδελφές και τρεις ετεροθαλείς αδελφούς. Στο Μπουτάν, όμως, όπου η πολυγαμία προφανώς επιτρέπεται, αυτός ο ριζοσπαστικός μονάρχης ερωτεύτηκε τη συμβία του από την ημέρα που τη γνώρισε σε ένα πικνίκ στα 7 της χρόνια, όταν εκείνος ήταν 17. Και έκανε υπομονή μέχρι να μπορέσει να την παντρευτεί το 2011. Ανακοινώνοντας τον γάμο του στη Βουλή του Μπουτάν, μάλιστα, έκανε λόγο για μια «ζεστή και καλόκαρδη» γυναίκα, για την οποία ήταν σίγουρος πως «με τη σοφία που θα αποκτήσει μεγαλώνοντας μέσα από τις εμπειρίες θα γίνει ένας πολύτιμος υπηρέτης του έθνους». Και μετά υποσχέθηκε στην ίδια πως δεν θα αφήσει ποτέ διαθέσιμο χώρο για κάποια άλλη γυναίκα στην καρδιά του.




Η μορφωμένη καλλονή που επέλεξε για βασίλισσα ο Τζίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, τον οποίο ο λαός του επίσης λατρεύει και αποκαλεί «Ro Mak Mak», δηλαδή «εξαιρετικά όμορφο και ταπεινό», κέρδισε άμα τη εμφανίσει τις εντυπώσεις.



Αν και το δημόσιο φιλί που αντάλλαξαν οι πανευτυχείς νεόνυμφοι μετά την τελετή που μεταδόθηκε ζωντανά -μία ακόμα καινοτομία για το βασίλειο όπου είχε σταματήσει ο χρόνος- ήταν ένα σοκ για τους ταπεινούς και βαθύτατα θρησκευόμενους πολίτες του τόπου.


Αν και ο πατέρας του έχει 4 συζύγους και 10 παιδιά, ο νέος βασιλιάς τής υποσχέθηκε αιώνια αφοσίωση και αποκλειστικότητα

Αισίως, το 2016 το σύγχρονο, δραστήριο και εξωστρεφές βασιλικό ζευγάρι των Ιμαλαΐων συνόδεψε τον δούκα και τη δούκισσα (ακόμα) του Κέιμπριτζ, Γουίλιαμ και Κέιτ, στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μπουτάν. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η Μίντλετον και η Πέμα συναντήθηκαν από κοντά, με τα πλήθη μπροστά και πίσω από τα πληκτρολόγια να εστιάζουν στις ομοιότητες. Οπως η Κέιτ Μίντλετον, έτσι και η Τζετσούν Πέμα θεωρούνταν κοινή θνητή μέχρι να παντρευτεί στα 21 της τον 31χρονο τότε Τζίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ. Ο πατέρας της ήταν πιλότος, ενώ και της Κέιτ εργαζόταν στην Αεροπορία. Η Πέμα ολοκλήρωσε το σχολείο στην Ινδία και στη συνέχεια σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις, Ψυχολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Regent’s στο Λονδίνο, όπως και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, η οποία ειδικεύτηκε στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους στη Σκωτία - εκεί όπου το 2001 γνώρισε τον συνομήλικό της Γουίλιαμ σε ηλικία 19 χρόνων. Αμφότερες αγαπάνε τον αθλητισμό: η Πέμα είναι δεινή μπασκετμπολίστρια, ενώ η Μίντλετον λατρεύει το χόκεϊ, το τένις, την ιστιοπλοΐα, το τρέξιμο, το σκι και οτιδήποτε τη διατηρεί στην άψογη φόρμα της. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι δύο γυναίκες είναι η λαοφιλία που απολαμβάνουν εντός και εκτός συνόρων των βασιλείων τους. Κούκλες, υπέρκομψες, αλλά ταυτόχρονα απλές, προσιτές και χαμηλών τόνων, αποφεύγουν τις εξωφρενικές πολυτέλειες και δεν χάνουν αφορμή να δείξουν ότι, παρά τα μεγαλεία μες στα οποία ζουν, δεν χάνουν την επαφή με την αληθινή ζωή και τους ανθρώπους της.



Οι Βρετανοί, και λόγω social media ο κόσμος όλος, έχουν δει την πριγκίπισσα της Ουαλίας να πηγαίνει τον πρίγκιπα Τζορτζ και την πριγκίπισσα Σάρλοτ στο σχολείο, να χαλαρώνει σε παμπ, να φοράει αλλά και να ψωνίζει ρούχα σε κατάστημα Zara, ακόμη και να πετάγεται για τα απαραίτητα σχεδόν ετοιμόγεννη στο σούπερ μάρκετ. Είναι η πριγκίπισσα εξάλλου που επέλεξε να μακιγιαριστεί μόνη της την ημέρα του γάμου της με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, γεγονός που θα παρακολουθούσε όλος ο πλανήτης. Η Πέμα, από την άλλη, είναι η βασίλισσα που μετά τον δικό της γάμο προτίμησε να κάνει μια μεγάλη βόλτα με τα πόδια στο Μπουτάν ώστε να χαιρετήσει τους υπηκόους της από κοντά, αντί να ξεκινήσει κατευθείαν για το ειδυλλιακό ταξίδι του μέλιτος. Και επίσης, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα που συνεπάγεται η ζωή στο πολύχρωμο παλάτι, μεγαλώνει η ίδια τα παιδιά της. Παρομοίως, η κοινωνική προσφορά και η φιλανθρωπία δεν αφήνουν καμία από τις δύο αδιάφορες. Η Πέμα είναι πρόεδρος του Βασιλικού Οργανισμού για την Προστασία του Περιβάλλοντος του Μπουτάν και πρέσβειρα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μεταξύ άλλων στηρίζει έμπρακτα τον Ερυθρό Σταυρό και την Ενωση Νεφροπαθών του Μπουτάν. Η Κέιτ Μίντλετον συμμετέχει επίσης σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και σε αμέτρητες ανθρωπιστικές ενέργειες.


Ο 7χρονος πρίγκιπας Ναμγκιάλ είναι ο νεότερος διάδοχος θρόνου στον κόσμο

Επιστρέφοντας στο φωτογενές ζευγάρι της Ασίας, ο Τζίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ και η Τζετσούν Πέμα έχουν αποκτήσει δύο γιους: τον Τζίγκμε Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, ο οποίος συμπληρώνοντας πρόσφατα τα 7 χρόνια του αποτελεί τον νεότερο διάδοχο θρόνου στον κόσμο, και τον δίχρονο Τζίγκμε Ουγκέν Βανγκτσούκ. Ο βενιαμίν του Μπουτάν προς το παρόν αρκείται στο να αποκτά τους δικούς του θαυμαστές μέσα από τις οικογενειακές φωτογραφίες που ανεβάζει το ιδιαίτερα ενεργό στα social media Παλάτι για τους χιλιάδες ακολούθους του. Ο μικρός Ναμγκιάλ, από την άλλη, ως ο επόμενος βασιλιάς της χώρας και παρά την τρυφερή ηλικία του, έχει μπει ήδη στον χορό των επίσημων δημόσιων εμφανίσεων. Συνοδεύει συχνά τους γονείς του σε εκδηλώσεις και ταξίδια, ενώ έχει ήδη πραγματοποιήσει και την πρώτη του σόλο επίσημη εμφάνιση σε εγκαίνια ενός εργαστηρίου στο οποίο δόθηκε το όνομά του. Μελλοντικός βασιλιάς, είπαμε.



Το κρατίδιο της χαρας

Με τρεις βασικές αρχές να ορίζουν τον τρόπο ζωής -αρμονία, ειρήνη και ηρεμία-, το Μπουτάν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προτίμησε, αντί του δείκτη ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), να θεσπίσει τον δείκτη Ακαθάριστης Εγχώριας Ευτυχίας για τη μέτρηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας του τόπου. Ο όρος επινοήθηκε το 1972 από τον τέταρτο βασιλιά του Μπουτάν, Τζίγκμε Σίνγκγιε Βανγκτσούκ, ο οποίος με αυτό τον τρόπο δεσμεύτηκε για τη δημιουργία μιας οικονομίας που θα συνάδει με τις βουδιστικές αξίες και θα έχει τέσσερις πυλώνες: αειφόρο ανάπτυξη, διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασία του περιβάλλοντος και χρηστή διακυβέρνηση. Το μάρκετινγκ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τη μικροσκοπική και δυσπρόσιτη χώρα που αναδείχθηκε σε κορυφαίο προορισμό για διάσημους και μη, ταξιδευτές με πνευματικές ανησυχίες. Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις και την αρκετά διαδεδομένη παρανόηση ότι το Μπουτάν είναι η «πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο», η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς ανέφελη. Οι κυρίως αγρότες κάτοικοί του ζουν ακόμα φτωχικά με μηνιαίους μισθούς που μετά βίας φτάνουν στα 200 ευρώ, όμως συνεχίζουν να χαμογελούν, να χορεύουν, να διαλογίζονται και να προσεύχονται - σίγουρα και για τη μακροζωία των βασιλιάδων τους ◆

AFP / VISUALHELLAS.GR, GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοιξιάτικος σήμερα ο καιρός με 20αρια - Σκαμπανεβάσματα μέσα στην εβδομάδα


Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ από τα «τιτιβίσματα» Πολάκη

Νέα «όπλα» για παρακολούθηση και καταγγελία φοροφυγάδων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ