ΟΗΕ: 170 χώρες συμφώνησαν για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2030

plastika_kalamakia

Οι 170 χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας, των ποτηριών και των μαχαιροπίρουνων – Οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος κρίνουν ανεπαρκές το μέτρο 

Δέσμευση για τη «σημαντική μείωση» της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2030 συμφώνησαν να αναλάβουν 170 χώρες, κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) στο Ναϊρόμπι.

Οι εκπρόσωποι των χωρών συμφώνησαν στη μείωση της χρήσης μεταξύ άλλων των πλαστικών σακουλών, ποτηριών και μαχαιροπίρουνων, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος κρίνουν το μέτρο ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει την μόλυνση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι χώρες δεσμεύθηκαν «να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκαλεί στο οικοσύστημά μας η χρήση και η μη βιώσιμη απόρριψη των πλαστικών προϊόντων, κυρίως περιορίζοντας σημαντικά τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης ως το 2030».

Η αρχική πρόταση για τη σταδιακή εξάλειψη των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης ως το 2025 προσέκρουσε στις αντιδράσεις πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

«Είναι δύσκολο να βρούμε μία λύση για όλα τα κράτη μέλη», σχολίασε ο Σίιμ Κίισλερ, πρόεδρος της διάσκεψης στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι το περιβάλλον βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Περισσότεροι από 4.700 αντιπρόσωποι –ανάμεσά τους υπουργοί Περιβάλλοντος, επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου - συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Μεταξύ των αποφάσεων που υπογράφηκαν είναι και μία για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων αλλά και η πρόθεση να γίνουν διαβουλεύσεις με αυτόχθονες πληθυσμούς προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή νέοι κανόνες.

Ωστόσο στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αναφέρεται μόλις δύο φορές, ενώ τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για αυτή, καμία.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Ωμός

Μπράβο λεβέντες μου, μπράβο καμάρια μου, μπράβο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ μου ! Σίγουρα φταίνε τα καλαμάκια που πνίγονται οι φάλαινες στον Ατλαντικό ... Τα καλαμάκια και οι σακούλες φτάνουν ... πετώντας η κολυμπώντας στον Ωκεανό ; Ολες οι σαβούρες που βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας πέφτουν με την βροχή, φαντάζομαι ...

Μια χαρά τα λένε!

Κοίταξε, αν δεν μπορείς να πείσεις την μπλέμπα να μην τα πετάει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα απαγορεύσεις! Φυσικά ακόμα και αν όλοι γίνονταν ξαφνικά συνειδητοποιημένοι πολίτες, πάλι τα σκουπίδια κάπου πάνω στον πλανήτη θα έπρεπε να πάνε. Οπότε απαγόρευση δια ροπάλου!

Περασμένα μεγαλεία.

Αυτοί,, και τα καλαμάκια θα μας κόψουν.

@Περασμένα μεγαλεία.

Γιατί; Γουστάρεις να ρυπαίνεις τόσο πολύ, τριτοκοσμικέ μπαγλαμά;

George

Η τελευταία πρόταση του άρθρου είναι όλα τα λεφτά. Ειδικά η απουσία των ορυκτών καυσίμων από την ανακοίνωση. Είναι πολλά τα λεφτά λέμε και φτάνουν για να λαδωθούν οι πολιτικοί όλου του κόσμου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών από ανακυκλώσιμα της περιοχής για να αποφευχθεί η απένταξη του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας