Καθηγητής προειδοποιεί: Έρχονται καύσωνες, ξηρασία και έλλειψη τροφής στην Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής

clim_all_09

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Αργυρίου υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει πολλαπλές μεταβολές στην Ελλάδα με άμεσες και έμμεσες επιδράσεις, όπως αύξηση της στάθμης της θάλασσας και μείωση των βροχοπτώσεων

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, όσον αφορά τις άμεσες επιδράσεις, «λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα».

Επίσης, αναφέρει ότι «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών».

Όμως, όπως σημειώνει, «οι δύο τελευταίες, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας».

Ταυτόχρονα, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει ότι «υπάρχουν και έμμεσες επιδράσεις, που είναι απόρροια των άμεσων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές κλπ, αλλά και στην υγεία, δηλαδή ευνοϊκότερο κλίμα για την ανάπτυξη παρασίτων ή εντόμων - φορέων ασθενειών, όπως τα κουνούπια».

Όσον αφορά τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και περιουσιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «κατ' αρχήν χρειάζεται προσήλωση σε πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής».

Αυτό, όπως εξηγεί, έχει δύο σκέλη: «Αφ' ενός μεν άμεση εφαρμογή των πολιτικών αυτών σε εθνικό επίπεδο και αφ' ετέρου, πολιτική πίεση της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς για την αυστηρή εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος».

Ταυτοχρόνως, προσθέτει, ότι «η χώρα πρέπει να βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές υγείας και πρόληψης, ώστε να βρεθεί προετοιμασμένη για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγεία».

Σε πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου έκανε λόγο για ευφυή διαχείριση του κλίματος, αλλά και για ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υδατικών πόρων.

Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «αυτό μπορεί να γίνει με ανάπτυξη των υπηρεσιών και ταυτόχρονη αύξηση των επιστημόνων που ασχολούνται με τη μετεωρολογία, αφού το κλίμα είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία κλιματικώς ευφυών κοινωνιών.»

Ακόμη, τονίζει ότι «η ποιότητα των μετεωρολογικών δεδομένων πολλών χωρών δεν επιτρέπει την παροχή εξελιγμένων κλιματικών υπηρεσιών, απαραίτητων για τη λήψη των σχετικών πολιτικών αποφάσεων, αλλά και την οργάνωση δράσεων των διαφόρων φορέων».

Αναφερόμενος στον τομέα της γεωργίας, ο Αθανάσιος Αργυρίου τονίζει ότι «είναι ένας χαρακτηριστικός τομέας, πολύ ευαίσθητος στην κλιματική αλλαγή» και όπως επισημαίνει «η επιστήμη της μετεωρολογίας και του κλίματος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση περιόδων έλλειψης τροφής».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι αγρομετεωρολόγοι μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τις τάσεις του καιρού αρκετούς μήνες πριν και ως εκ τούτου η ευφυής διαχείριση του κλίματος επιτρέπει στους αγρότες να αποφασίσουν για το είδος της καλλιέργειας, το πότε πρέπει αυτή να γίνει, το ποσό της άρδευσης που θα απαιτηθεί, πότε πρέπει να γίνει η συγκομιδή, κλπ».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, αποτελούν οι δράσεις των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για την αντιχαλαζική προστασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Jerry

Δεν μας λέγει και τους αριθμούς του τζόκερ αφού προβλέπει με κάποια ακρίβεια την αύξηση της θερμοκρασίας; Αυτά τα νεα ειναι κάπως παλιά και ξεπερασμένα. Το πραγματικό προβλημα που κανεις δεν αναφέρει ειναι η ραγδαία αύξηση του πληθησμου και ο συναγωνισμός για τις υπάρχουσες ενεργειακές πηγές. Τα 7 δυς σημερα θα γίνουν 9 δυς σε 30 χρονια. Εαν συνεχίσει η σημερινή κατανάλωση ενέργειας (θέρμανση, κλιματισμός, παραγωγή και μεταφορά ειδών, συγκοινωνία) η υφήλιος θα έχει προβληματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ. Κανεις δεν μιλά για μειωση η περιορισμό κατανάλωσης, η τον περιορισμό του πληθησμου, διότι ειναι τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί ενα μεγαλο μέρος του προβλήματος. Το διαστημόπλοιο που λέγεται γης δεν χωρα απεριόριστους επιβάτες. Ο Περιορισμός πληθησμου γινεται μέσου γεννητικότητας - 2 παιδιά για κάθε οικογένεια ειναι λογικό και πιθανό. Το περίεργο που βρίσκω ειναι ότι αυτοι που μας κάνουν τέτοια μαθήματα συχνά πράττουν διαφορετικά στην καθημερινή ζωή τους.

Arkship Earth

Η διαστημική κιβωτός Γη, δεν διαθέτει απεριόριστους φυσικούς πόρους για την κατασκευή απεριόριστων εμπορευμάτων για την δημιούργια απεριόριστων χρημάτων. Οι φυσικοί πόροι ορυχεία καύσιμα, ξυλεία κλπ. βρίσκονται σε σημεία κορεσμού. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να κόψουμε ολα τα δέντρα του πλανήτη, για φτιάξουμε απεριόριστα έπιπλα για όλους και ειδικά για τους ποιο κακομαθημένους που κάθε λίγα χρόνια κάνουν ανακαίνιση ολων των επίπλων τους για να ακολουθούν τις νεες τάσεις της μόδας. Η οικονομική ευχέρεια και η απληστία, οδήγησαν τον πλανήτη μαζί με όλους τους κατοίκους του σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες σε βαθμό που οι διαχειριστές του μπορεί να χρειαστεί να λάβουν πολύ σκληρές για όλους αποφάσεις με λύσεις οικονομικής εξαθλίωσης η παγκοσμίου πολέμου για άμεσα αποτελέσματα. Η ποιο καλή, ειρηνική αλλά πολύ δύσκολη λύση για να πραγματοποιηθεί, είναι η παγκόσμια συνεργασία για το κοινό συμφέρον όλων, απλά θα έχει αρκετούς περιορισμούς. Εσείς τι θα επιλέγατε εαν σας δινόταν αυτή η δυνατότητα της επιλογής? Οικονομική εξαθλίωση με παγκόσμια ατζέντα αυστηρής λιτότητας? Παγκόσμιο πόλεμο, η παγκόσμια αμοιβαία συνεργασία???

apla pragmata sthn xwra tou adynatou

στην χωρα που κατοίκησε ο εξυπνότερος λαου του κόσμου οι έλληνες γέμισε από κουτούς και λαμόγια...η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και το ότι περιοχές όπως η Ελλάδα θα έχουν ξηρασία είναι γεγονός..όλοι οι ποταμοί μας χύνονται στην θάλασσα καμια πρόνοια για φράγματα γεώτρησeiς γεωτρήσεις γεωτρήσεις έχει γίνει η χωρα κεφαλοτύρι..στο τέλος θα στερέψει το νερό αλλα οι πολιτικοί μας ξέρουν όπως και ορισμένα φερέφωνα τους δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν να πουν ότι πάλι φταίνε άλλοι....

antonis

Από τη δεκαετία του 80 θυμάμαι διαβάζαμε τις "μελέτες" κάποιων "επιστημόνων" που μας έλεγαν τι θα πάθουμε το 2015. Μας έλεγαν ότι δεν θα βγαίνουμε έξω την ημέρα γιατί ο ήλιος θα μας σκοτώνει και θα κυκλοφορούμε το βράδυ μόνο. Μας έλεγαν ότι το νέφος θα διώξει τον κόσμο από τις μεγάλες πόλεις, ότι η γη δεν θα μπορεί να μας ταϊσει και θα γίνουν πόλεμοι για την τροφή και το νερό. Αυτοί οι "επιστήμονες" που έβγαζαν αυτές τις βλακείες δεν νιώθουν λίγο ντροπή τώρα; Και για να μην μακρηγορω. Απλά ο καθηγητής έφτιαξε ένα μοντέλο καταστροφής υπέθεσε κάποιες παραμέτρους και είδε το αποτέλεσμα. Φυσικά έκανε λάθος.

George

Δηλαδή είναι fake news ότι πεθαίνουν 10 εκατ. άνθρωποι το χρόνο από τη ρύπανση του περιβάλλοντος? Περισσότεροι από ότι από το κάπνισμα? Μόνο στην Κίνα ξεπερνάνε το 1 εκατομμύριο το χρόνο οι θάνατοι μόνο από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας (πέρα από τους θανάτους από την υπόλοιπη ρύπανση). Το ότι όλες οι χώρες του πλανήτη έχουν αποφασίσει να καταργήσουν τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050 δεν σου λέει τίποτα? Συνωμότησαν οι πάντες εναντίον σου θεωρείς? Είχαν μια σκασίλα ξέρεις.

Water Wars

Οι πολέμοι μέχρι πρότεινος γίνονταν για τα εδάφη και για την ενέργεια καύσιμα κλπ. Οταν όμως το καθαρό πόσιμο νερό αρχίζει να μην επαρκεί για όλους και μετονομαστεί σε blue gold τότε οι πολέμοι και οι καταστάσεις πανικού θα είναι οτι χειρότερο έχουμε δει. Θα φτάσει ο άνθρωπος να ληστεύει αντι για χρήματα το νερό που η αξία του τότε θα ξεπερνά δεκάδες φορές την αξία του χρυσού.

κωστας

Ειναι ο ιδιος που καθε χρονο μιλαει για ιστορικο χιονια και τελικα βγαζουμε τα κοντομανικα τον ιανουαριο?

@

Μείωση των βροχοπτώσεων και ξηρασία.... Μάλιστα... Με τόση θάλασσα γύρω μας, γιατί δεν επενδύουμε στην ερευνα για τεχνολογίες αφαλάτωσης χρησιμοποιώντας ηλιακή και αιολική ενέργεια; Γιατί δεν ρίχνουμε και μία ματιά γύρω μας, όπως πχ στο Ισραήλ, που έχουν την τεχνολογία να καλλιεργούν ακόμα και στην έρημο; Αλλά ξέχασα, εμείς οι Έλληνες μάθαμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και να κλαίμε τη μοίρα μας. ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕΕΕΕΕ!!!!

setter

κανενα καινουργιο πρασινο φορο βλεπω,αλλη απατη αυτη

Arf

Κ.καθηγητά πως φαίνεται ότι δεν έχεις δουλέψει ποτέ. Η χώρα των 10 εκατ. θα κάνει τη διαφορά στα 7 δις; Και ποιος θα πληρωσει; Εσυ με τις υποθετικές εισφορές σου;

αν συμβει αυτό

άνοδος δηλαδή της στάθμης της θάλασσας ( λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη από ανθρώπινους ρύπους που θα έχουν ως αποτέλεσμα το λιωσιμο των παγετώνων και πάγων τη πόλων) οι συνέπειες θα είναι μείωση της εκτασης της χώρας λόγω διάβρωσης των ακτών απομτη θάλασσα και τα κύματα που θα χτυπάνε τις ακτές και αχρηστευση καλιεργησιμων εδαφών ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως εκβολές ποταμών και λιμνών αφουντομιακασινο νερό που θα εισχωρησει θα αχρηστεύει με αλάτι το καλιεργησιμο εδαφος και η λειψηδρια θα σημανει την ερημοποίηση εδαφών που θα μείνουν καλιεργησιμα λόγω λειψηδριας και δεν μιλάμε απλώς για μείωση βροχών αλλά και οι λίγες βροχές που θα πέφτουν,θα πέφτουν με μεγάλη ένταση σε μορφή καταιγίδων και καταρακτοδων εβροχων και ανέμων και το ήδη ξερό χώμα θα γίνεται σκόνη και γιαούρτι με τη δυνατή βροχή και θα παρασυρεται απ' το νερό της βροχής στη θάλασσα και πίσω θα μένουν τεράστια ριγματα ,ρωγμές στο χωμα και χάσματα.Υπαρχει ένα μοντέλο που έχει δημοσιευτεί και εμφανίζει τον παγκόσμιο χάρτη ανά ανεβει η σταθμη της θαλασας.Περιοχες όπως η Κωνσταντινούπολη Μανχάταν κλπ θα βρεθούν κάτω απο το νερό.Απο την αλλη,αλλοι ειδικοί λένε οτινο πλανητης θα παγώσει.Επειδη το αντίβαρο της γης η σελήνη που κρατάει τη γη σε σταθερή ηλιακή τροχιά απομακρύνεται από τη γη πέντε εκατοστά το χρόνο με αποτέλεσμα με το χρόνο η γη να χάνει την τροχιά της γύρω από τον ήλιο και να απομακρύνεται από αυτόν.Την απόσταση της γης απ τη σελήνη την μετράνε οι Αμερικάνοι με ακτίνα λέιζερ από αμερικανικό αστεροσκοπείο που αντανακλούν σε ειδικα κατροπτα από σιλικόνη που τοποθέτησαν για αυτόν τον σκοπό οι πρώτοι Aμερικανοι αστροναύτες με την αποστολη της ΝΑSA Απολλων 11 οταν προσεληνωθηκαν την πρώτη φορά.

Χρήστος

Με την λογική του καθηγητή οι άνθρωποι σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, κτλ. θα είχαν ήδη πεθάνει σαν τις ακρίδες. Υπάρχει λύση και νέες μέθοδοι καλλιεργιών, που απαιτούν λιγότερο νερό. Επίσης, θα συμφωνήσω ότι πολλοί καθηγητές από απληστία και ναρκισσισμό, ό, τι βλακεία τους κατεβεί στο κεφάλι, την λένε φωναχτά, γιατί πιστεύουν ότι έχουν το "αλάθητο" μιας αυθεντίας και γιατί θέλουν προσοχή, δόξα και λεφτά. Κακομαθημένα παιδάκια εν ολίγοις!

Δρ Ελένη

Πριν πεθάνουμε από τη ζέστη και την άνοδο της στάθμης της Μεσογείου, θα μας έχουν σφάξει οι φανατικοί ισλαμιστές τρομοκράτες που εισάγουν στη Χώρα με χαρά οι αναρχικές Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tritsi

«Ο Φορέας Διαχείρισης που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να το φροντίζει και να το προστατεύει, το έχει καταδικάσει σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο Νίκος Ζενέτος

xathike

Ο Όκγιεκουλ ήταν ο πρώτος παγετώνας του νησιού που έπαψε να έχει το καθεστώς του παγετώνα, καθώς συρρικνώθηκε δραματικά εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας

fotia-n1

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.600 μεγάλες πυρκαγιές όταν από το 2008 έως το 2018 ο μέσος όρος για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 464 φωτιές

2