Ακίνητα: Αδήλωτα τετραγωνικά - Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα - Λύση σε 4 βήματα

Ακίνητα: Αδήλωτα τετραγωνικά - Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα - Λύση σε 4 βήματα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Λύση σε 4 βήματα για να γλιτώσετε πρόστιμα - Οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας θα ανοίξουν αύριο στις 2 το μεσημέρι

ktimatologio
«Πρεμιέρα» κάνει την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή διορθώσεων τετραγωνικών ακινήτων στους δήμους της χώρας. Οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας θα ανοίξουν αύριο στις 2 το μεσημέρι.

Η πλατφόρμα για τα τετραγωνικά των ακινήτων παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον ΓΓΠΣ Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Την εφαρμογή για τη διόρθωση τετραγωνικών ακινήτων ανέπτυξε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας που διαχειρίζεται και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, πρόκειται για μια ακόμη διαλειτουργικότητα που βάζει τέλος σε μια διαδικασία που απαιτούσε χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με τα «Νέα» το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται για το taxisnet, προκειμένου να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και να απαλλαχθούν από αναδρομικές χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, μόνο με τέσσερα «κλικ» στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τηλέφωνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν από αύριο την ευκαιρία να δηλώσουν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία κάθε ακινήτου που είναι καταχωρημένα στο Ε9, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Κλείσιμο
Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του του Taxisnet να εισέρχεται σε αυτήν, και να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, δεν θα απαιτείται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά.

Από την εξαιρετική αυτή ρύθμιση της διαγραφής αναδρομικών και προστίμων κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν, οι Δήμοι που θα εισπράττουν αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση δημοτικών τελών που ασφαλώς θα ακολουθήσει. Η ΠΟΜΙΔΑ η οποία πρότεινε τη ρύθμιση εκφράζει ικανοποίηση για την αποδοχή και θεσμοθέτησή της, θεωρεί όμως ότι απαραίτητη προυπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της είναι η άμεση αποστολή ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων - κατόχους ΑΦΜ της χώρας μας για τη ρύθμιση αυτή και για τη νέα πλατφόρμα δηλώσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης