Βίντεο: H Παπαστράτος μεταμορφώνεται... #prostokalytero

Βίντεο: H Παπαστράτος μεταμορφώνεται... #prostokalytero

Πώς η ελληνική θυγατρική της Philip Morris International παράγει ανατρεπτική καινοτομία

papastratos2
Το 1995, ο Clayton Christensen, γνωστός Καθηγητής του Harvard Business School, εισήγαγε τον όρο «ανατρεπτική καινοτομία» (disruptive innovation). Η θεωρία του περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο «μία μικρή εταιρεία είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με επιτυχία καθιερωμένες, εδραιωμένες εταιρείες» εισάγοντας προϊόντα και υπηρεσίες σε αγνοούμενους τομείς της αγοράς ή δημιουργώντας εντελώς νέες αγορές. Όταν αυτές οι καινοτομίες αναπτύσσουν προπύργια που μπορούν να ανταγωνιστούν τις καθιερωμένες επιχειρήσεις, τότε αποδεικνύονται ανατρεπτικές.

Όταν όμως η έννοια της «ανατρεπτικής καινοτομίας» εφαρμόζεται από επιχειρήσεις-γίγαντες στην παγκόσμια αγορά, ο ορισμός της αποκτά νέα, δυναμικότερη, διάσταση. Στην περίπτωση της Phillip Morris International και της θυγατρικής της «Παπαστράτος» ο όρος γεννά άλλους δύο: την εξειδίκευση και τη χρησιμότητα.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Ανδρέα Καλαντζόπουλου, CEO της Phillip Morris International, στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο της Αττικής (2018), το οποίο μετατράπηκε σε μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, των λεγόμενων HEETS, που προορίζονται για τις ηλεκτρονικές συσκευές IQOS. «Σήμερα η Ελλάδα και η Παπαστράτος τοποθετούνται στο κέντρο της εξέλιξης και της καινοτομίας, αποκτώντας διεθνώς τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή των καινοτόμων προϊόντων καπνού».

Έπειτα από 87 χρόνια η καπνοβιομηχανία σταμάτησε να παράγει τα παραδοσιακά τσιγάρα, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει τις βάσεις για έναν smoke free κόσμο.
Αλλά η αλλαγή δεν αφορά μόνο στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και R&D. Σχετίζεται με τη συνολική κουλτούρα της εταιρείας, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει στο πλαίσιο του ριζικού μετασχηματισμού της #prostokalytero.

Το 2018 η Παπαστράτος συμπράττει με τον Δήμο Αστυπάλαιας και την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου σε μια εντελώς αναπάντεχη πρωτοβουλία. Η «πεταλούδα του Αιγαίου» αποφασίζει να απαγορέψει το κάπνισμα παντού στο νησί. Η Παπαστράτος στηρίζει την προσπάθεια και το project παρουσιάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο στην World Travel Market στον Λονδίνο, τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο.

Κλείσιμο
Την ίδια χρονιά το smoke-free όραμα της εταιρείας πλαισιώνει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για μια εβδομάδα το μήνυμα στη συμπρωτεύουσα και στους χώρους της Έκθεσης είναι σαφές και καθολικό: Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα στους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, όπως επιβάλλει ο αντικαπνιστικός νόμος. Οι επισκέπτες μπορούν να καπνίζουν μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους. Η TUV Austria πιστοποιεί τον Smoke-free χαρακτήρα της Έκθεσης και η πρωτοβουλία υιοθετείται για δεύτερη φορά στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη του 2019.

Σε παράλληλους χρόνους, η εταιρεία αναλαμβάνει δράση, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που στηρίζεται σε έξι πυλώνες: στη δημιουργία νέων οικονομικών προοπτικών, την ενδυνάμωση της γυναίκας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ενίσχυση της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας, καθώς και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Ενδεικτικό παράδειγμα η συνεργασία της Παπαστράτος με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» για την παροχή βοήθειας στις γυναίκες που υφίστανται βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το 2019, η εταιρεία βραβεύεται ως επιχείρηση της χρονιάς, λαμβάνοντας τα εύσημα για το εργασιακό της περιβάλλον και τη συνδρομή της στην ελληνική οικονομία, στους «Πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει η Direction Business Network, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του ΣΕΒ.

Η θυγατρική της PMI είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που κατέχει την πιστοποίηση Equal Salary - ως επιβεβαίωση των πρακτικών της για την εξάλειψη του μισθολογικού κενού που χωρίζει τις γυναίκες από τους άνδρες στην παγκόσμια αγορά εργασίας. «Στην Παπαστράτος η καριέρα, οι δεξιότητες και το ταλέντο δεν έχουν φύλο. Δεν περιοριζόμαστε στην απόδοση ίσης αμοιβής για ισοδύναμη εργασία. Για εμάς αυτά είναι τα αυτονόητα. Από την κάλυψη νέων θέσεων εργασίας, μέχρι την εξέλιξη στην καριέρα των ανθρώπων μας, έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς που εγγυώνται ίσες ευκαιρίες για όλους» δηλώνει σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Δείτε σε λιγότερο από 1:30 λεπτό  τι σημαίνει η φράση «αλλάζουμε προς το καλύτερο» για τον κορυφαίο εργοδότη  της χώρας:

Κάνε Αυτό που θα Αλλάξει τα Πάντα - προς το Καλύτερο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης