«Σταυρόλεξο» οι μειώσεις ΦΠΑ από Δευτέρα

supermarket_main02

Αλαλούμ με τις αλλαγές: 13% ΦΠΑ στις κέτσαπ, 24% στις μουστάρδες - Άλλος ΦΠΑ για διαμονή με πρωινό, άλλος στο all inclusive - Πού μειώνονται και πού όχι οι τιμές

Τελικά, δεν πάνε στο 13% ΦΠΑ όλα τα βρώσιμα είδη, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΦΠΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή, οι επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης –και όχι μόνον- τρέχουν να προλάβουν τις αλλαγές ΦΠΑ μέσα στο σαββατοκύριακο και η ΑΑΔΕ εξέδωσε οδηγίες για να περιοριστεί το αλαλούμ στην αγορά που, όμως, φαίνεται πως πιάνεται κυριολεκτικά στον ύπνο για τις αλλαγές.

Με βάση τις οδηγίες εφαρμογής των νέων διατάξεων, όπου τις ψήφισε η Βουλή, η κέτσαπ θα έχει από Δευτέρα 13% ΦΠΑ, αλλά η μουστάρδα 24% (επειδή δεν περιλαμβάνεται στια σάλτσες)!

Άλλο ΦΠΑ θα έχει επίσης η διαμονή σε ξενοδοχείο, ανάλογα με το «πακέτο» διαμονής ή ανάλογα… με το ξενοδοχείο!

Επίσης το γάλα, υπάγεται μεν σε συντελεστή 13% αλλά το γάλα με κακάο στο 24%. Στο 24% μένουν επίσης το γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού κ.α

Η πορτοκαλάδα ως χυμός (ή συμπυκνωμένος ή ζαχαρούχος κλπ) θα έχει 13% ΦΠΑ «στο ράφι», αλλά με ανθρακικό θα πωλείται 24% (σαν αναψυκτικό).

Ο καφές και το τσάι στο μπακάλικο ή το σούπερ μάρκετ θα πωλείται με 13% αλλά τα ροφήματα με βάση τον καφέ ή το τσάι που είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή περιέχουν γάλα, εκχυλίσματα, συμπυκνώματα και αποστάγματα (π.χ. καπουτσίνο, εσπρέσο κλπ.) εξαιρούνται και μένουν σε ΦΠΑ 24%.

«Στην τούρλα του Σαββάτου» οι αλλαγές

Το σκηνικό τρέλας αρχίζει με τα παραστατικά πωλήσεων που θα εκδίδονται με ημερομηνία 20 Μαΐου 2019 και εφεξής. Ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα εάν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για εκπτώσεις εκ των υστέρων, επιστροφές πωληθέντων αγαθών κλπ.

Για αποδείξεις που εκδίδονται με ταμειακή μηχανή, οι ταμίες κατά την πληκτρολόγηση του είδους πρέπει να επιλέγουν το σωστό (νέο) συντελεστή ΦΠΑ. Επειδή όμως πολλοί δεν θα προλάβουν, παρέχεται και η δυνατότητα να διορθώνουν με το χέρι τον προεκτυπωμένο συντελεστή ΦΠΑ, όταν η απόδειξη εκδίδεται χειρόγραφα (μπλοκ) ή με προτυπωμένο μηχανογραφικό έντυπο.

ΦΠΑ 13% … «στο πόδι» ή σε τραπέζι

ΦΠΑ 13% ισχύει από 20.05.2019 σε καφενεία, καφετεριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατορια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία κλπ πλην των κέντρων διασκέδασης.

Ωστόσο η μείωση αφορά τα φαγητά, τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά, είτε καταναλώνονται επιτοπίως είτε παραδίδονται σε «πακέτο» (delivery). Αντιθέτως:

- παραμένουν στο 24% ΦΠΑ οι επιτόπιες καταναλώσεις αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών

- παραμένουν στο 24% οι επιτόπιες καταναλώσεις χυμών και ροφημάτων, όπως είναι οι κάθε είδους καφέδες, το τσάι, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η σοκολάτα.

- το εμφιαλωμένο νερό παραμένει στον ΦΠΑ 13%, όπως και πριν.

Για τα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παραδόσεις τους σε «πακέτο», με εξαίρεση την παράδοση χυμών, τυποποιημένων και μη, οι οποίοι υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται.

ΦΠΑ ανά … Ξενοδοχείο

Για τα ξενοδοχεία, γίνεται διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 13% στην ενιαία τιμή

β. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24% ΦΠΑ.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον 24% ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

δ. Διαμονή με σύστημα all inclusive: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον ΦΠΑ 24, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο

ε. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, επιτρέπεται να τιμολογούν με όποιον ΦΠΑ αναλογεί σε κάθε παροχή (24% ή 13% κατά περίπτωση).

Αμείωτος ο ΦΠΑ

Με βάση την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

1. Παραμένουν στο 13% και δεν μειώνονται οι τιμές για βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά, μέλι, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % φάρμακα, βιβλία.


2. Στο 24% παραμένουν και πολλά επεξεργασμένα προϊόντα, όπως πχ , τα φυσικά μέλια στα οποία προστίθενται έστω και μικρές ποσότητες άλλων προϊόντων όπως κανέλα, ροδοπέταλα, ξηροί καρποί, αλλά και ροφήματα με βάση το γάλα που περιέχουν κακάο, καφέ, γεύσεις φρούτων κλπ.

3. Μειώνονται στο 13% ΦΠΑ από 24%, μεταξύ άλλων, όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών ψαριών και μαλακοστράκων, καφέ, χυμοί φρούτων και λαχανικών, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.

4. Μειώνεται επίσης στο 6% από 13% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΔΡΕΔ

Για το τόσο σοβαρό ρεπορτάζ του σαιτ. Γράφετε ότι δεν μειώνονται οι τιμές σε ζυμαρικά κλπ και παρακάτω ότι μειώνεται το φπα στα ζυμαρικά ...................

Άνεργος

Μείωση Φ Π Α δεν σημαίνει μείωση τιμών καταναλωτών επειδή θα μείνουν σταθερές, λόγω απορρόφησης εν λόγω μείωσης από αύξηση κέρδους επιχειρηματιών-καταστηματαρχών σε βάρος συμπολιτών τους.

ΜΠΑΧΑΛΟ

ΑΣ ΤΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ 13 ΦΠΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΕΣ.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΟΤΣΑΝΕΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ

ΑΑδαής

ας τα πάνε όλα τα προϊόντα σε όλη την Ελλάδα στο 18% που ήταν πρό της κρίσης και μετά απο κανά δύο χρόνια τα τρόφιμα στο 13% αλλά το μέτρο είναι προεκλογικό και κατασκευασμένο να αφαιρέσει ένα όπλο απο τη ΝΔ...

Πετραν

Εγώ ένα ξέρω: το γάλα είχε 1,12 και τις τελευταίες μέρες το βλέπω 1,16...

γιωργος

μια χαρα βγαινει νοημα...50 λογιστες εχει καθε σουπερ μαρκετ δεν ειναι η κυρα μαρια η τηλεθεατρια αυτια....μην δικαιολογειτε τα λαμογια που για να μην εφαρμοσουν μειωση ανεβασαν τιμες σημερα ή το παιζουν μπερδεμενοι

Los Bomboneros

ΠΡΟΦΑΝΩΣ είχαν αφενός ανεβάσει τις τιμές από το Πάσχα κιόλας, ώστε τώρα να μη χάσουν από τη μείωση. Αφετέρου, και να μην μειώσουν το ΦΠΑ, πιστεύεις υπάρχει κάποιος να τους ΕΛΕΓΞΕΙ; ΚΑΝΕΝΑΣ. Άσε που είναι και πολύ μικρό το διάστημα μέχρι τις εκλογές, συνεπώς και καταγγελίες να γίνονται, δε θα επιβεβαιωθούν ποτέ και οι παραβάτες πάλι θα τη σκαπουλάρουν και θα κονομήσουν. Τώρα έχουν να ταϊστούν οι γύφτοι, οι Πακιστανοί, οι "πρόσφυγες", οι τρομοκράτες, πού να βρούνε χρόνο να εφαρμόσουν σωστά μια τέτοια οικονομική ρύθμιση.

Nikos

Δεν βγαίνει νόημα... "Ωστόσο η μείωση αφορά τα φαγητά, τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά, είτε καταναλώνονται επιτοπίως είτε παραδίδονται σε «πακέτο» (delivery). Αντιθέτως: -           μένει στο 24% η  διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών, γευμάτων και γλυκών"

ε

ε αν είναι σταυρόλεξο καλύτερα να μην μειωθεί ο ΦΠΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης