120 δόσεις: Τι θα ισχύει για ιδιώτες και επιχειρήσεις - παραδείγματα και πίνακες

rythmisi-120-doseis-eforia

Το ύψος και ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα και την οφειλή - Λιγότερες δόσεις για τις επιχειρήσεις με βάση το ebitda

Ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων για τις οφειλές στην εφορία προβλέπει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα. Το πράσινο φως δόθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρωθυπουργό.

Το σχέδιο προβλέπει ότι για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της οφειλής, με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις και ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ.
Για τις εταιρείες θα προβλέπονται λιγότερες δόσεις (έως 18 ή 30 δόσεις) ανάλογα με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) και το ύψος της οφειλής.

Με την καταβολή της πρώτης δόσης και εφόσον τηρείται η ρύθμιση δεν θα εκτελούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ τα μέτρα θα αίρονται εφόσον η ρύθμιση τηρείται για 30 μήνες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της οφειλής, με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις και ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ.
Για τις εταιρείες θα προβλέπονται λιγότερες δόσεις (έως 18 ή 24 δόσεις) ανάλογα με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) και το ύψος της οφειλής.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης και εφόσον τηρείται η ρύθμιση δεν θα εκτελούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ τα μέτρα θα αίρονται εφόσον η ρύθμιση τηρείται για 30 μήνες.
Για τα φυσικά πρόσωπα, το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο φορολογούμενος θα καθορίζεται με βάση ειδική κλίμακα (βλέπε πίνακα παρακάτω) και με συντελεστή που θα ξεκινά από το 4% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ και θα ανεβαίνει, ανά κλιμάκιο εισοδήματος 5.000 ευρώ: Δηλαδή για το επόμενο κλιμάκιο (15.000 έως 20.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 6%, από 20.000 έως 25.000 ευρώ θα είναι 8%, μετά 10% κ.ο.κ.). Για το κλιμάκιο εισοδήματος μέχρι 10.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι μηδέν.
Από την κλίμακα αυτή θα προκύπτει ένα ποσό που αντιπροσωπεύει την ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής, το οποίο, διαιρούμενο δια 12 θα δίνει την μηνιαία δόση. Με βάση τη δόση, και ανάλογα με το ύψος της οφειλής θα καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων: .


Διαβάστε περισσότερα και δείτε αναλυτικούς πίνακες ΕΔΩ


ΣΧΟΛΙΑ (1)

Χαχα

Οκ ,δηλαδη για κληρονομικα χρεη χεστηκαμε;;;.Ρε κουτο τσιπρα διπλες αποποιησεις κληρονομιας θα χεις.Κανε τετοια και θα δεις σε πιον ακροδεξιο θα παει ο ψηφος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

house

Αλλάζει το σχέδιο για έκπτωση φόρου με δαπάνες ανακαίνισης - Τελικώς, το 40% θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα - Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά - Μικρότερα εισοδήματα όμως δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο, για να ζητούν αποδείξεις

logo

Η Westnet, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την Check Point, τον κορυφαίο πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η νέα αυτή συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση των διακεκριμένων λύσεων ασφαλείας της Check Point από την Westnet, προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, με σκοπό την προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους.

f1-1

Μεγαλοεπενδυτές και ιδιώτες ρίχνουν στην αγορά βίλες εκατομμυρίων ευρώ σε Μεσσηνία, Πόρτο Χέλι, Μύκονο και Τζια με στόχο να προσελκύσουν «χοντρά πορτοφόλια», που θέλουν να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα.