120 δόσεις για χρέη στο δημόσιο: Ποιοι δικαιούνται τελικά να ενταχθούν

120 δόσεις για χρέη στο δημόσιο: Ποιοι δικαιούνται τελικά να ενταχθούν

Ρυθμίσεις χρεών το …«αντίδωρο» της κυβέρνησης για την καταψήφιση της πρότασης της ΝΔ για μη μείωση του αφορολογήτου - Στις 5 το απόγευμα οι ανακοινώσεις  Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χαρίτση

eforia_ar
Όχι μία αλλά τρεις ρυθμίσεις χρεών για 5 εκατομμύρια πολίτες που πνίγονται από την υπερφορολόγηση και τα χρέη προς το δημόσιο, καταθέτει τελικά την Δευτέρα στη Βουλή η κυβέρνηση. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών κ.Τσακαλώτο, Εργασίας κ.Αχτσιόγλου και Εσωτερικών κ.Χαρίτση, οι οποίοι θα τις παρουσιάσουν από κοινού σήμερα στις 5 το απόγευμα, μία ημέρα πριν την καταθέσουν για ψήφιση στη Βουλή.

Οι τρεις ρυθμίσεις για χρέη σε Εφορία, Ταμεία και Δήμους θα έχουν σημαντικές διαφορές. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εσπευσμένα την Κυριακή, γιατί την Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο θα έχει συσκέψεις με τους επικεφαλής των θεσμών που επιστρέφουν στην Αθήνα για νέο μεταμνημονιακό έλεγχο, ενώ θα μαίνεται στη Βουλή και η συζήτηση για την πρόταση μομφής. Επιπλέον η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταθέσει την οικονομική ατζέντα στις ρυθμίσεις χρεών, αντί της πρότασης νόμου της ΝΔ για κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου την οποία -και εχθές πάλι- ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε έξω από το Μαξίμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταψηφίσει.

Ρυθμίσεις «τελευταίας ευκαιρίας»

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές κρατούσαν μυστικές τις τελικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην πεντάωρης διάρκειας σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η ρύθμιση οφειλών θα έχει ημερομηνία λήξεως 40-45 ημερών το πολύ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά ως την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Ωστόσο θα ωφελήσουν ελάχιστα ή καθόλου την πλειοψηφία όσων χρωστούν στο δημόσιο, αφού το 54% των οφειλετών της εφορίας χρωστά μέχρι 500 ευρώ και για αυτούς δεν διαφαίνεται δυνατότητα αποπληρωμής με 120 δόσεις, επειδή αναμένεται τελικώς να οριστεί ελάχιστη δόση 30 ευρώ το μήνα (που μεταφράζεται σε 17 δόσεις στην καλύτερη περίπτωση).

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα προβλέπουν:

1. Για τα χρέη στην εφορία:

Όπως αποκάλυψε πριν ένα μήνα σχεδόν το protothema.gr, η ρύθμιση θα προσφέρει έως 120 δόσεις, βάσει κλίμακας εισοδήματος του οφειλέτη. Οι ρυθμίσεις αφορούν οφειλές έως 31/12/18, αν και δεν αποκλείεται να καλύψουν και οφειλές α΄τριμήνου 2019 (έως 31/3) λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης που ανέκυψε στην ενεργοποίηση του μέτρου.

Το επικρατέστερο σενάριο μετά και την χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου στηρίζεται στα εξής:

Κλείσιμο
· Για εισόδημα του οφειλέτη έως 10.000€ τίθεται σαν ελάχιστο όριο καταβολής τα 30 ευρώ τον μήνα, καθώς τα 20 ευρώ που είχε προταθεί μάλλον εγκαταλείφθηκαν,

Στην περίπτωση αυτή, 120 δόσεις θα δουν μόνον όσοι χρωστούν 3.600 ευρώ και άνω (δόση 30€ το μήνα Χ12 μήνες = 360€ ετησίως ή 3.600 σε 120 μηνες).

Για μικρότερες οφειλές όμως οι δόσεις περιορίζονται δραστικά (πχ 100 μήνες Χ 30 ευρώ για χρέος 3.000 ευρώ ή 10 δόσεις μόνον των 30 ευρώ για χρέος 300 ευρώ).

· Για υψηλότερο εισόδημα έως 20.000€ θα απαιτείται ελάχιστη ετήσια δόση 5% του κλιμακίου 10.000-20.000€. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτείται να πληρώσει ο οφειλέτης έως 1.000€ ετησίως ή 83€ το μήνα.

· Αν έχει εισόδημα 20.000-30.000€ επιπλέον δόση 10% επί του κλιμακίου αυτού. Θα καλείται έτσι να πληρώνει 1.000-2.000€ ετησίως ( ή 84-165€ το μήνα)

· Με εισόδημα 30.000-40.000€ ο συντελεστής του κλιμακίου αυτού ανεβαίνει σε 12% και απαιτούνται 2.000–3.200€ ετησίως (ή τουλάχιστον 166-266€ το μήνα)

· Για ακόμα υψηλότερα εισοδήματα (40.000-50.000€ ή και ακόμα παραπάνω) επιβάλλεται πληρωμή με συντελεστή από 15% έως και 40% ανά κλιμάκιο εισοδήματος 10.000 ευρώ.

· Για οικογένειες με παιδιά, η ελάχιστη δόση που προκύπτει βάσει εισοδήματο μειώνεται αναλογικά.

2. Για τα χρέη στα Ταμεία:

· Ελάχιστο ποσό δόσης τα 50€ το μήνα (30€ για τους αγρότες)

· Προβλέπεται «κούρεμα» 55-70% για τις τρέχουσες οφειλές

· «Κούρεμα» και στην αρχική οφειλή προκειμένου για καθυστερούμενες εισφορές, με ταυτόχρονη μείωση όμως και στην σύνταξη που θα προκύψει

· «Κούρεμα» 100% στις προσαυξήσεις προβλέπεται για αγρότες

3. Για τα χρέη στους δήμους (από πρόστιμα, κλήσεις κλπ)

· Όσο λιγότερες σε αριθμό δόσεις, τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις:

α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ

β) 80% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 ώς 24 δόσεις

γ) 70% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 ώς 48 δόσεις

δ) 60% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 49 ώς 72 δόσεις

ε) 50% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 73 ώς 100 δόσεις

· Αν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.

· Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Διαφορετικά, η αίτηση ακυρώνεται.

· Καμία δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

· Η ρύθμιση αφορά και οφειλές έως Απρίλιο 2019

Τα … επόμενα μέτρα

Οι νέες ρυθμίσεις χρεών θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα περιλαμβάνει και ασφαλιστικά και εργασιακά μέτρα όπως:

- Κατάργηση της αναστολής σύνταξης για τις χήρες και τους χήρους κάτω των 55, με αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης στις συντάξεις χηρείας κατά 40% (από 50% σε 70% του θανόντος). Ωστόσο θα υπολογίζονται και πάλι στις «τσκουρεμένες» συντάξεις που θα προέκυπταν για τον άμεσα δικαιούχο χωρίς την προσωπική διαφορά που διατηρούν οι εν ζωή παλαιοί συνταξιούχοι.

- Καθιέρωση της «αιτιολογημένης» απόλυσης

- Διατάξεις προστασίας για τους εργαζόμενους διανομείς (delivery)


Την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου απασχόλησαν κυρίως όμως, τα «επόμενα μέτρα» που θα φέρει μέχρι τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση και ο «δημοσιονομικός χώρος» (υπεπλεόνασμα) που αυτά θα απαιτήσουν για να τύχουν της έγκρισης των δανειστών. Τα επικρατέστερα μέτρα που συζητιούνται στο Μαξίμου είναι:

Α) άμεσης εφαρμογής:

- μετάταξη από το 24% στο 13% ΦΠΑ για τα γλυκά, μπισκότα, γαριδάκια, σοκολάτες, ζάχαρη, ξύδι, αναψυκτικά, χυμούς κλπ παρμφερή τρόφιμα

- περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενδεχομένως σε πιο περιορισμένη έκταση όμως από όσο σχεδιαζόταν για να μπορέσουν να ενταχθούν και άλλα νέα μέτρα

Β) για το 2020 (με τον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί Οκτώβριο στην Κομισιόν):

- 13η σύνταξη, δηλαδη «μονιμοποίηση» του Κοινωνικού Μερίσματος με τη μορφή δώρου Χριστουγέννων. Κυβερνητικές πηγές απέφευγαν και εχθές να επιβεβαιώσουν αν το μέτρο θα αφορά μόνον στους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ ή οποιαδήποτε άλλη σχετική λεπτομέρεια, καθώς δεν έχουν ενημερώσει ακόμα τους δανειστές.

- Κατάργηση (ή αναστολή εφόσον επαρκούν τα «υπερπλεονάσματα») για το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου από 1.1.2020. Και για το μέτρο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν πως είναι πρόωρο και θα ανακοινωθεί «την κατάλληλη στιγμή» γιατί η επίτευξη των πλεονασμάτων θα διαπιστωθεί προς τα τέλη του έτους.

Για αυτά τα θέματα δεν υπήρξε τελικώς κατάληξη και θα απασχολήσουν ξανά σε νέες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό τις ερχόμενες ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης