Επιδόματα τριετιών: Τι δικαιούνται 638.300 εργαζόμενοι μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

d5316c02a4abda167c05c6db5828cbb6_XL

Οι διαμορφωμένες τριετίες θα προσαυξάνονται με βάση τα 650 ευρώ - Μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ θα παρακολουθούνται 110.000 επιχειρήσεις

Τον βηματισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ακολουθούν και οι θεμελιωμένες τριετίες, σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που δίνει σημερινή εγκύκλιος του Υπουργείου εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση που δικαιούνται ο εργαζόμενος στην περίπτωση που έχει "κλειδώσει" έως και 9 έτη εργασίας ανέρχεται σε έως 30%. Οι διαμορφωμένες τριετίες – έχει τονίσει η Υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου - θα προσαυξάνονται με βάση τα 650 ευρώ ενώ μέσω του πληροφοριακού προγράμματος του ΣΕΠΕ θα παρακολουθούνται 110.000 επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν προέβησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Πόσους αφορούν όμως οι νέες τριετίες;

Υπενθυμίζεται πως από το 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14/2/2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Η σκληρή πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι εργαζόμενοι να χάσουν τις τριετίες τους καθώς απολύθηκαν , μετακινήθηκαν η πέρασαν στη μερική απασχόληση. Οι λίγοι τυχεροί που είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία ,δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω. Έτσι για παράδειγμα , αν ο μισθός αυξηθεί 11% με μια τριετία θα στα 715 ευρώ και με τρεις τριετίες στα 845 ευρώ.

Σήμερα, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, στο σύνολο των εργαζομένων, οι 422.150 εργαζόμενοι απασχολούνται με μερική η εκ περιτροπής απασχόληση. Σε αυτούς προστίθενται 216.150 εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται μεν με πλήρη απασχόληση αλλά οι αμοιβές τους περιορίζονται στη ζώνη των 501-600 ευρώ. Έτσι συνολικά 638.300 εργαζόμενοι σε σύνολο 1,9 εκατ. έχουν απολαβές κοντά στο όριο της φτώχειας.
rhtr

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν τη μεταβολή αποδοχών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποβάλλοντας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 το έντυπο Ε4 (πίνακας προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών.

Περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Επενδυτής

Η εργασία απελευθερώνει και θεραπεύει τον άνθρωπο, η απασχόληση δίνει χαρά και ευεξία, η δουλειά προσφέρει δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση, οι εργάτες-υπάλληλοι με κόπο και εργασία παίρνουν ευχαρίστηση και ευτυχία χαρίζοντας εισπράξεις, κέρδη, εισοδήματα, περιουσίες, πλούτη στους εργοδότες, οι απασχολούμενοι δεν πλήττουν, νιώθουν χρήσιμοι, γυμνάζονται, Ο Χ Ι λοιπόν και να πληρώνονται για όλες αυτές τις δωρεάν παροχές και ευεργεσίες από επιχειρηματίες-επαγγελματίες και να ζητούν μισθούς και αυξήσεις αποδοχών. Αχάριστοι και αχόρταγοι.

Τελικά...

...ήταν ψίχουλα η αύξηση? Μα αν ήταν ψίχουλα τότε γιατί κινδυνεύουν οι επιχ/σεις? Δίλημμα για ένα Κουλάκι...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oikonomikwn_main

Τι αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού Το κόστος ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο - Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εγκρίθηκε από τους θεσμούς, γιατί έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά

kristalina2

Το Ταμείο αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του εταιρικού χρέους σε οκτώ μεγάλες χώρες -ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία- θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί, εάν υπάρχει επιβράδυνση, έστω και κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτή πριν από μια δεκαετία -κατάρρευση Lehman Brothers