Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Πώς θα ελέγχονται οι «ύποπτες» κινήσεις των επιχειρήσεων

Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Στον ψηφιακό επιθεωρητή, δηλαδή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ, θα αναθέσει το Υπουργείο Εργασίας τον εντοπισμό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν πρακτικές αποφυγής του νέου κατώτατου μισθού. Πρακτικά θα παρακολουθούνται 111.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους από τον νέο κατώτατο μισθό ύψους 650 ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα «μαρκάρονται» στενά και μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για να διαπιστωθεί αν προέβησαν σε αυξήσεις μισθών έως τις 28 Φεβρουαρίου καθώς και για κάθε… ύποπτη μεταβολή των όρων εργασίας.

Για παράδειγμα, επιχειρήσεις που παρουσιάζουν στο διάστημα εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας εντοπίζονται και μπαίνουν κατά προτεραιότητα στον προγραμματισμό ελέγχων του ΣΕΠΕ.

«Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός είναι νόμος και η παράβασή του επισύρει σειρά νομικών και άλλων κυρώσεων που θα επιβληθούν», επεσήμανε χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου , προσθέτοντας ότι το ΣΕΠΕ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία.

Διευκρινίσεις έδωσε η υπουργός και για την αναπροσαρμογή των τριετιών που οφείλουν να ακολουθήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. « Οι διαμορφωμένες τριετίες – τόνισε- θα προσαυξάνονται με βάση τα 650 ευρώ. Θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει το θέμα αλλά και υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την αύξηση της αμοιβής της κοινωφελούς εργασίας με βάση το νέο κατώτατο μισθό »

Η κ. Αχτσιόγλου έδωσε χθες στοιχεία και για το μέτρο της ηλεκτρονικής προ-δήλωσης των υπερωριών που θεσμοθετήθηκε πέρυσι. Συγκρίνοντας το τρίτο τετράμηνο του 2017 με το τρίτο τετράμηνο του 2018 καταγράφεται – όπως είπε – υπερδιπλασιασμός των επιχειρήσεων που έχει αναγγελίες υπερεργασίας και υπερωρίας από 6.716 σε 15.898 και υπερδιπλασιασμός των εργαζομένων που περιλαμβάνουν οι αναγγελίες από 177.852 σε 371.567 εργαζόμενους. Οι δηλωμένες ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας αυξήθηκαν κατά 174% συγκρίνοντας τα δύο αυτά τετράμηνα, από 1,69 εκ. σε 4,4 εκ. «Εύλογα καταλαβαίνει κανείς πόσες ώρες πήγαιναν χαμένες όσο το κράτος έκανε τα στραβά μάτια τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου.

Όσον αφορά στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, αυτά έχουν μειωθεί από 19,2% το 2014 σε 8,9% το 2018. Το Σ.ΕΠ.Ε. πραγματοποίησε 208.420 ελέγχους τα έτη 2015 έως 2018, επιβάλλοντας 30.000 πρόστιμα συνολικού ύψους 131,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Σώμα διενήργησε δεκάδες χιλιάδες εργατικές διαφορές από τις οποίες οι εργαζόμενοι κέρδισαν απλήρωτα δεδουλευμένα 46,3 εκατ. ευρώ.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στα 11 ανοιχτά προγράμματα που « τρέχει» ο ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας τα οποία μπορούν να καλύψουν δυνητικά 70.000 ανέργους. Ανάμεσα στα προγράμματα είναι:

Α) το πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας για ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους οι οποίοι θα επιχορηγηθούν με ποσά από 12.000 έως 36.000 ευρώ για να επαναδραστηριοποιηθούν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τα ταμεία μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Β) η επιδότηση έως και 50% του ασφαλίστρου για τους εργαζόμενους έως 25 ετών η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2019 μόλις εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση

Κλείσιμο
Γ) το πρόγραμμα επιδότησης με ποσά έως 600 ευρώ για την πρόσληψη νέων πτυχιούχων με εξειδίκευση στην αγροδιατροφή και την καινοτομία στον ιδιωτικό τομέα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης