ΙΟΒΕ: Το 57% των Ελλήνων μόλις τα βγάζει πέρα

trapeza-oura_main01

Το 82% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 45% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο, παρά την περαιτέρω βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο

Άπιαστο όνειρο θα παραμείνει η αποταμίευση τον επόμενο ένα χρόνο για το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ το 57% των καταναλωτών δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον μήνα Νοέμβριο. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα οφείλεται στην προσδοκία των πολιτών ότι μεσοπρόθεσμα η οικονομική κατάσταση των ίδιων και της χώρας θα καλυτερέψει, χωρίς να περιμένουν, όμως, άμεση ανάκαμψη.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ, που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών, δείχνει ότι μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί αρκετά πιθανή την αποταμίευση το προσεχές 12μηνο και 2% τη θεωρεί πολύ πιθανή. Αντιθέτως, για το 15% δεν είναι πιθανή και για το 67% είναι εντελώς απίθανη. Επιπλέον, από το 57% που τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 14% έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του.

Όσο υποχωρούν οι αποταμιεύσεις και όσο δεν αντιμετωπίζεται δραστικά το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, τόσο παραμένει αδύναμη η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα 131,484 δισ. ευρώ, από 131,712 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και ενώ τον Νοέμβριο του 2014 έφθαναν τα 164 δισ. ευρώ. Οι καταναλωτές που αναφέρουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αυξήθηκαν οριακά τον Νοέμβριο στο 16% του συνόλου, έναντι 14% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το ποσοστό εκείνων που ανέφεραν ότι έχουν χρεωθεί αυξήθηκε από το 11% στο 13%. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις -66,2 μονάδες (από -69,3 τον προηγούμενο μήνα).

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, επόμενο είναι να αποτελούν ισχνή μειοψηφία οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): αντιστοιχούν μόλις στο 7% του συνόλου. Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 49%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες. Πολύ λιγότερες αγορές προτίθεται να κάνει το 26% και ελαφρώς λιγότερες το 16%.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις -35,8 μονάδες (από -38,3 μονάδες τον Οκτώβριο), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015. Η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στις προσδοκίες που καλλιέργησαν η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, τα θετικά μέτρα ύψους 910 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, το οποίο θα φτάσει τα 710 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα δείχνει ότι τον Νοέμβριο:

- Το ποσοστό των νοικοκυριών που περιμένουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους παρέμεινε αμετάβλητο στο 45%, ενώ μικρή βελτίωση προσδοκά το 10%, έναντι 8% τον Οκτώβριο.

- Το 50% (από 49% τον Οκτώβριο) προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 25% το οποίο αναμένει εκ νέου σταθερότητα. Τον Οκτώβριο σταθερότητα προέβλεπε το 27%.

- Το 43% των ερωτηθέντων (όσο και τον Οκτώβριο) προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας, ενώ το 24% (από 23% τον προηγούμενο μήνα) αναμένει μικρή ή αισθητή μείωσή της.

- Εντάθηκε η ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση του πληθωρισμού. Άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προβλέπει πλέον το 42%, από 38% τον Οκτώβριο, ενώ σταθερότητα προβλέπει το 33% τον Νοέμβριο, από 38% τον Οκτώβριο.

Παρά την ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Έλληνες καταναλωτές είναι για άλλον ένα μήνα οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν οι Βούλγαροι (-31,1 μονάδες τον Νοέμβριο από -26,4 τον Οκτώβριο), οι Ρουμάνοι (-21,5 από -20,2), οι Ούγγροι (-11,3 από -9,2) και οι Γάλλοι (-17,2 από -11,3). Ο μέσος δείκτης υποχώρησε στις -3,7 μονάδες (από -2,7) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις -3,9 (από -2,7) στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Σημιτης

ΙΣΧΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟ ΕΥΡΩ.

Ο Έλληνας γουστάρει τον "πολύ"...

Ο Ελληναράς λέει: "Ο Κούλης είναι πολύ λίγος...". Ο "πολύς", που κλέβει την καρδιά του Ελληναρά, αρθρώνει ηρωϊκό λόγο, όπως: "Βυθίσατε το Χόρα", "Θα επανιδρύσουμε το κράτος!", "Θα καταργήσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο!", "Θα σας διορίσουμε όλους!". Λιώνει ο Ελληναράς όταν ακούει τον "πολύ", τα κάνει επάνω του! Μετά ξεραίνει το σκατό του...

κοριτσια ;;;

............κοριτσια !!! αφιστε τα τρολαρισματα και τις κλαψες..........και ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ. Αλλοιως δικαιωσυνη.........δεν θα δειτε ποτε απο την πολιτικη των ελιτ (ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΚΙΝΑΛ,ΠΟΤΑΜΙ, κα).....που στα λογια ειναι κεντροαριστεροι και στην πραξη ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ του κερ@τ@.

Μετανάστης

Όσοι δεν τα βγάζανε πέρα, ήδη φύγανε εξωτερικό. Έχει γεμίσει η Ευρώπη Έλληνες. Οι υπόλοιποι, αργότερα.

Θα εμπεδώσουν πολύ καλά

το "Πάση θυσία Ευρώ"... Αμ πώς; Τζάμπα μάγκες;

Κυνικός

Ας είναι καλά τα επιδόματα που πηγαίνουν σε γύφτους και μετανάστες.....

Λούλης

Ε και που να έδιναν τα επιδόματα; Στους γιους και στις κόρες των εφοπλιστών και των μεγαλοβιομήχανων; Τι δεν καταλαβαίνω;

κατεχόμενα Πατήσια.

μην κλαίτε ραγιάδες έχετε "πρόσφυγες" και "ρομα" να ταισετε, βγάλτε το σκασμο τωρα......ΕΣΕΊΣ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ

Αμερικάνος

Και καλά να πάθουν. Ότι σπέρνεις θερίζεις. Εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τώρα που επιτέλους έχουν μια κυβέρνηση που βγάζει την χώρα από το τούνελ , πάνε να την ρίξουν. Οι ίδιοι που έφεραν την χώρα εδώ , οι χαμηλού επιπέδου Έλληνες που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια εις βάρος του δημοσίου. Στα σκουπίδια να σας βλέπω όλους να ψάχνετε για φαΐ και θα πετάξω και εγώ ένα μισοφαγωμένο μήλο.

vassilis

Εσυ τρολαρεις δεν εισαι Αμερικανος, αλλα βενεζουελάνος μιζερος πτωχος αριστερος μπατίρης...

Λακης

Μπούρδες οι δρόμοι γεμάτοι πάντα (το 2013 ήταν στα μισά η κίνηση στους δρόμους) το καλοκαίρι τα πάντα γεμάτα !!!!αυτοι που ήταν καμένοι και πριν την κρίση παραμένουν καμένοι, όλοι οι άλλοι απλά κλαίγονται γιατί δεν τους αρέσει να πληρώνουν υποχρεώσεις !!!!!

Αγροτοεργατης

Οι καφετέριες γεμάτες και λέτε για κρίση;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

CO2-emissions

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων Γιώργος Βασιλάκης μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή CAR RADIO (καθημερινά 17.00) και στον Τάκη Τρακουσέλλη για την φημολογούμενη «απόσυρση» και για τα αντικίνητρα που θα επιβάλλει η ΕΕ για τη χρήση παλαιών αυτοκινήτων.

thomas-cook1

Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Σκιάθος οι τρεις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο άμεσα - Μεγάλο πρόβλημα μεσοπρόθεσμα για την Κρήτη - Τα τέσσερα ζήτηματα προς άμεση διευθέτηση

economy_ar

Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στην επενδυτική ατζέντα των ξένων - «Ζεστό» χρήμα για το Ελληνικό €350 εκατ. από την οικογένεια Λάτση - Δύο μεγάλοι «παίκτες» για την Εθνική Ασφαλιστική - Τον Οκτώβριο πωλούνται πακέτα των ΕΛΠΕ και «Ελ. Βενιζέλος» - Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος και Κοπελούζος για τη ΔΕΠΑ - Ένα βήμα πριν την υπογραφή η πώληση της Nova στον Μαρινάκη - Τη Μινέρβα αγόρασε το fund του Δασκαλόπουλου - Η Blackstone αγόρασε 5 ξενοδοχεία της Louis Group

22