ΔΕΗ: Νέο ομολογιακό δάνειο €300 - 500 εκατ το α’ τρίμηνο του 2019

ΔΕΗ: Νέο ομολογιακό δάνειο €300 - 500 εκατ το α’ τρίμηνο του 2019

Τα έσοδα της νέας έκδοσης, θα διατεθούν κυρίως για την αναχρηματοδότηση των δανείων της αλλά και για την αποπληρωμή του κουπονιού παλαιότερων δανείων - Προς καταγγελία της σύμβασης και με την…

dei_5_4
Στη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους από 300 έως 500 εκατομμύρια ευρώ προσανατολίζεται να προχωρήσει η ΔΕΗ μέσα στο α΄τρίμηνο του 2019.

Τα έσοδα της νέας έκδοσης, θα διατεθούν κυρίως για την αναχρηματοδότηση των δανείων της αλλά και για την αποπληρωμή του κουπονιού παλαιότερων δανείων. Αρμόδιες πηγές της Επιχείρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει κάνει μεγάλη προετοιμασία για να ενισχύσει την ρευστότητά της, ωστόσο ο χρόνος διεξαγωγής της έκδοσης είναι συνάρτηση και των οικονομικών συνθηκών.

«Δεν είναι κάτι που επείγει», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι η ΔΕΗ, η οποία έχει προσλάβει διεθνείς συμβούλους από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σχετικά με το επιτόκιο σημειώνουν ότι στόχος είναι να κινηθεί κάτω από το 5%, και η έκδοση θα γίνει στο Λονδίνο.

Μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά η εξέλιξη αυτή στο αίτημα για αύξηση τιμολογίων; Παράγοντες της ΔΕΗ, σημειώνουν ότι τα τιμολόγια ακόμη και να αναπροσαρμοστούν δεν θα ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα την ρευστότητα. «Κάποιες φορές συμβαίνει και το αντίθετο, καθώς όσο ανεβαίνουν τα τιμολόγια ο κόσμος δεν πληρώνει. Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση για την ελάχιστη επιβάρυνση στην κατανάλωση» λένε από την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η S&P προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ αλλά και των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Παράλληλα θετικό πρόσημο στην αξιολόγηση έλαβαν και οι δράσεις της εταιρείας για βελτίωση της εισπραξιμότητας. Πρόκειται για κίνηση που σηματοδοτεί κατά την εταιρεία την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές.

Καταγγελία σύμβασης και με τη ΛΑΡΚΟ

Σχετικά με τα χρέη των βιομηχανικών πελατών υψηλής τάσης, μετά την Χαλυβουργική, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε άρση εκπροσώπησης και για τη ΛΑΡΚΟ ( καταγγελία της σύμβασης), οι οφειλές της οποίας φτάνουν τα 285 εκ. ευρώ. Με την άρση εκπροσώπησης (αντίστοιχη διαδικασία έχει γίνει και με την Χαλυβουργική) οι βιομηχανίες γίνονται αυτοπρομηθευόμενες στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αγοράζοντας ρεύμα στην τιμή που είναι η οριακή τιμή συστήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης