Eurogroup για Ιταλία και μεταρρύθμιση της ευρωζώνης στο επίκεντρο

Eurogroup για Ιταλία και μεταρρύθμιση της ευρωζώνης στο επίκεντρο

Αν  και το χάσμα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών παραμένει, οι δύο πλευρές δείχνουν θέληση για συμφωνία – Προς διακρατικό συμβιβασμό τα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

eurogroup_2
Ξεκίνησε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, και δύο είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών, ο «προβληματικός» προϋπολογισμός της Ιταλίας και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.


Αναφορικά με το δεύτερο οι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποιούν την τελική τους συνάντηση για το θέμα, καθώς έπειτα θα πρέπει να περάσουν τη σκυτάλη στους ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν συμφωνία αργότερα αυτό το μήνα.


Ποια είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης; Η Τραπεζική Ένωση, η μετατροπή του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.


Υπάρχει μεν συμφωνία για τα βασικά αυτά θέματα, είναι όμως προϊόν ενός διακρατικού συμβιβασμού, ο οποίος είναι σαφώς λιγότερο φιλόδοξος από το αρχικό όραμα που παρουσίασε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν πέρυσι.


Οι φιλόδοξες προτάσεις για ολική αναμόρφωση της Ευρωζώνης, με τη δημιουργία μέχρι και ενός πόστου για Πρόεδρο του Μπλοκ βρήκαν εμπόδια στην αδύνατη, πλέον, Άνγκελα Μέρκελ και την αντίσταση που εγείρουν βόρειες χώρες της ΕΕ, όπως η Ολλανδία αλλά και η απώλεια υποστήριξης του ίδιου του Προέδρου.


Δηλώσεις για την Ευρωζώνη


Την ανάγκη ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη τόνισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ λέγοντας πως υπάρχει συναίνεση για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αντίθεση στην ιδέα «Σταθεροποίηση» και στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «δεν θα υπάρξει ισχυρή ευρωζώνη χωρίς προϋπολογισμό. Το ευρώ δεν θα διαδραματίσει έναν διεθνή ρόλο ως ισχυρό διεθνές νόμισμα χωρίς τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης».


Κλείσιμο
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σόλτς δήλωσε πως οι υπουργοί θα συζητήσουν για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μια πρόταση που δεν φαινόταν να πηγαίνει κάπου ως τώρα. Αναφερόμενος στη Γαλλο-Γερμανική συμμαχία για μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως οι δύο έχουν προετοιμάσει τη πορεία τους και θα προσπαθήσουν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη. «Θα πρέπει να εργαστούμε λίγο περισσότερο αλλά θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας να δουλέψουν οι προτάσεις αυτές», κατέληξε.


Για την Ιταλία


Αναφορικά με την Ιταλία, ο Όλαφ Σόλτς σημείωσε πως οι πρόσφατες επαφές που είχε στη Ρώμη, ξεκαθάρισαν πως υπάρχει μεγάλη θέληση για έναν συμβιβασμό και πως αυτή είναι «η σωστή αντιμετώπιση».


Από τη πλευρά του ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ - Ιταλίας «δεν βρίσκονται στο τέλος του δρόμου» και πως οι προτάσεις πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προφανώς παραμένει το χάσμα απόψεων της Ιταλίας και της ΕΕ για τον προϋπολογισμό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης