Eurogroup για Ιταλία και μεταρρύθμιση της ευρωζώνης στο επίκεντρο

eurogroup_2

Αν  και το χάσμα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών παραμένει, οι δύο πλευρές δείχνουν θέληση για συμφωνία – Προς διακρατικό συμβιβασμό τα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Ξεκίνησε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, και δύο είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών, ο «προβληματικός» προϋπολογισμός της Ιταλίας και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.


Αναφορικά με το δεύτερο οι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποιούν την τελική τους συνάντηση για το θέμα, καθώς έπειτα θα πρέπει να περάσουν τη σκυτάλη στους ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν συμφωνία αργότερα αυτό το μήνα.


Ποια είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης; Η Τραπεζική Ένωση, η μετατροπή του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.


Υπάρχει μεν συμφωνία για τα βασικά αυτά θέματα, είναι όμως προϊόν ενός διακρατικού συμβιβασμού, ο οποίος είναι σαφώς λιγότερο φιλόδοξος από το αρχικό όραμα που παρουσίασε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν πέρυσι.


Οι φιλόδοξες προτάσεις για ολική αναμόρφωση της Ευρωζώνης, με τη δημιουργία μέχρι και ενός πόστου για Πρόεδρο του Μπλοκ βρήκαν εμπόδια στην αδύνατη, πλέον, Άνγκελα Μέρκελ και την αντίσταση που εγείρουν βόρειες χώρες της ΕΕ, όπως η Ολλανδία αλλά και η απώλεια υποστήριξης του ίδιου του Προέδρου.


Δηλώσεις για την Ευρωζώνη


Την ανάγκη ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη τόνισε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ λέγοντας πως υπάρχει συναίνεση για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αντίθεση στην ιδέα «Σταθεροποίηση» και στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «δεν θα υπάρξει ισχυρή ευρωζώνη χωρίς προϋπολογισμό. Το ευρώ δεν θα διαδραματίσει έναν διεθνή ρόλο ως ισχυρό διεθνές νόμισμα χωρίς τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης».


Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σόλτς δήλωσε πως οι υπουργοί θα συζητήσουν για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μια πρόταση που δεν φαινόταν να πηγαίνει κάπου ως τώρα. Αναφερόμενος στη Γαλλο-Γερμανική συμμαχία για μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως οι δύο έχουν προετοιμάσει τη πορεία τους και θα προσπαθήσουν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη. «Θα πρέπει να εργαστούμε λίγο περισσότερο αλλά θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας να δουλέψουν οι προτάσεις αυτές», κατέληξε.


Για την Ιταλία


Αναφορικά με την Ιταλία, ο Όλαφ Σόλτς σημείωσε πως οι πρόσφατες επαφές που είχε στη Ρώμη, ξεκαθάρισαν πως υπάρχει μεγάλη θέληση για έναν συμβιβασμό και πως αυτή είναι «η σωστή αντιμετώπιση».


Από τη πλευρά του ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ - Ιταλίας «δεν βρίσκονται στο τέλος του δρόμου» και πως οι προτάσεις πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προφανώς παραμένει το χάσμα απόψεων της Ιταλίας και της ΕΕ για τον προϋπολογισμό»

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

photo_money

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 προβλέπεται να προχωρήσει η επόμενη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου καταβάλλεται προσπάθεια από το ΤΑΙΠΕΔ να κλείσει η εκκρεμότητα της πιστοποίησης του ΔΕΣΦΑ υπό το νέο μετοχικό σχήμα, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

tsipra-tsakl

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας κατρακύλησε στα 17.400 ευρώ το 2017, έναντι 22.600 ευρώ το 2008, σύμφωνα με τη Eurostat – Στη 18η θέση στην Ε.Ε. η Ελλάδα – Στα ίδια επίπεδα με Πολωνία και Σλοβακία η κατά κεφαλήν κατανάλωση - Εφιαλτικά στοιχεία και από το ΔΝΤ για το ιδιωτικό χρέος

22
497e3200b451b56b143bfb4400047981_XL

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 και 20 Αυγούστου, στις 7, 14, 21 και 28 Σεπτεμβρίου, στις 5, 12, 19 και 26 Οκτωβρίου και στις 2, 9, 16 και 30 Νοεμβρίου, καταβλήθηκαν 3.599 διπλές συντάξεις και μερίσματα, συνολικού ύψους 6.698.345,50 ευρώ, σε δικαιούχους συνταξιούχους.