Πετρέλαιο θέρμανσης: Από σήμερα ξεκινά η διάθεσή του - 20% πιο ακριβό εφέτος

Η μέση τιμή αναμένεται μεν να διαμορφωθεί στα 1,14 ευρώ το λίτρο, αλλά σε πολλές γειτονιές στα μεγάλα αστικά κέντρα (όπου κατοικεί το 80% του πληθυσμού) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,17 ευρώ, ενώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28 ή 1,30 ευρώ

Πιο δύσκολα από ποτέ θα είναι φέτος τα πράγματα για τα φτωχά νοικοκυριά που χρειάζονται να ζεσταθούν.

Από σήμερα ξεκινά η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και η μέση τιμή αναμένεται μεν να διαμορφωθεί στα 1,14 ευρώ το λίτρο, αλλά σε πολλές γειτονιές στα μεγάλα αστικά κέντρα (όπου κατοικεί το 80% του πληθυσμού) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 1,17 ευρώ, ενώ για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28 ή 1,30 ευρώ.

Έτσι η τιμή είναι 20% ακριβότερη από πέρυσι, αφού τον Οκτώβριο του 2017 είχε ξεκινήσει από 0,95 ευρώ.

Ωστόσο δεν έχει εκδοθεί ακόμα νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που να αλλάζει τους δικαιούχους επιδόματος, ενώ το κονδύλι που έχει απομείνει στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα πετρελαίου δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, που επαρκούν μόλις για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν το Μνημόνιο το πετρέλαιο θέρμανσης διετίθετο με χαμηλό φόρο για να είναι προσιτό στα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις δινόταν και επίδομα πετρελαίου. Επί Α΄ Μνημονίου καταργήθηκε η μείωση του ειδικού φόρου αλλά προβλέφθηκε επίδομα πετρελαίου, για να επστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα λαϊκά νοικοκυριά (με το επιχείρημα "να μη ζεσταίνουν τις πισίνες τους με φτηνό επιδοτούμενο καύσιμο οι πλούσιοι").

Ως το 2014 διατίθεντο περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ - και προκαταβολικά για να μπορούν τα φτωχά νοικοκυριά να κάνουν τις αγορές τους και μετά να λαμβάνουν την επιστροφή. Από το 2015 το κονδύλι όμως μειώνεται έως εξαλείψεως και η προκαταβολή επιδόματος πριν την αγορά καταργήθηκε.

Κατά την τελευταία τριετία οι φόροι στα καύσιμα ανέβαιναν και το επίδομα μειωνόταν, ενώ οι διεθνείς τιμές των καυσίμων έπεσαν 50%-60% σε σχέση με το 2014 (σε 40-50 δολάρια από 100 δολάρια το βαρέλι το 2014). Έτσι οι τιμές αγοράς έμεναν στα ίδια περίπου επίπεδα, αλλά πλέον οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν ξανά πάνω από τα 70 δολάρια. Και έτσι οι τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι 20% ακριβότερες από πέρυσι, αλλά και 7%-8% από τον περασμένο Μάιο, οπότε έκλεισε η περσινή περιόδος επιδότησης του πετρελαίου.

Με βάση όσσα ισχύουν σήμερα και εάν δεν εκδοθεί απόφαση που να αλλάζει τα δεδομένα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

2. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ειδικότερα:

- Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

- Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, θα επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

- Στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι οκτώ λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

-Στη Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι πέντε λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.

Δείτε βίντεο: Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης: 20% ακριβότερα φέτος
video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Γρηγόρης

Για την πολυκατοικία μας ο μηχανικός είπε ότι επειδή είναι κατασκευής 1970 και έχει σωλήνες οριζόντιους μέσα στα πατώματα να ΜΗΝ ρίξουμε πολλά χρήματα στην κεντρική θέρμανση. Σε τόσο παλιές πολυκατοικίες οι σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης (ΚΘ) είναι ΣΑΠΙΟΙ. Ιδίως εάν η πολυκατοικία έχει το σύστημα διανομής με λίγες στήλες και χονδρούς σωλήνες (αντί πολλές στήλες και λεπτούς σωλήνες) επειδή υπάρχουν οριζόντιοι σωλήνες μέσα στο πάτωμα, εάν γίνει ζημιά, το κόστος και η ταλαιπωρία είναι μεγάλα. Επιπλέον γίνεται μήνυση, ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή στο διαχειριστή της πολυκατοικίας επειδή λειτουργούσε ΚΘ με σάπιους σωλήνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που το καυτό νερό από τους σάπιους σωλήνες προκάλεσε εγκαύματα σε μωρά και ηλικιωμένους. Ο μηχανικός είπε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ΔΕΝ ασφαλίζουν κεντρικές θερμάνσεις με σωλήνες παλαιότερους των 40 ετών, ούτε για ζημιές στα πατώματα, έπιπλα κλπ ούτε βεβαίως για σωματικές βλάβες. Τις υλικές ζημιές, σωματικές βλάβες, ηθικές αποζημιώσεις καλείται να τις πληρώσει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, όσοι τού έδιναν εξουσιοδότηση και όσοι τον υπερψήφισαν. Δεν τις πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Ηλίας

Αν υπάρχει δικαιοσύνη θα πρέπει να βάλουν τον Τσίπρα σε έναν θάλαμο "παρέα" με ένα αναμένο μαγγάλι!

ΓΙΩΡΓΟΣ

Mε 26 βαθμούς θερμοκρασία τι να το κάνουμε το πετρέλαιο θέρμανσης;

Νωντας

Μόνο τους γέρους και τις γριές λυπάμαι,που δε μπορούν να κουβαλήσουν ξύλα.Οι υπόλοιποι θα ανά πνευσουμε ντουμάνι περισσότερο από τον αρχικαμινιερη του Τιτανικού.

συριζα η ανάπτυξη έρχεται

τύφλα να χει το αουσβιτς

CALLIOPE

200 δολ το βαρέλι είπε η Σαουδική Αραβία θα το φθάσει!!! μου φαίνεται ότι οι ελληνες θα μετακομίσουμε στη χερσόνησο των Αράβων και για ζέστη και για δουλειές...!!! το χειμώνα... και το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία των ξένων εδώ στην Ελλάδα για διακοπές!!! (μιάς και θα έχουμε υψηλές... αποδοχές)!!! σενάριο??!!

Γιάννης Γ

Πολλά όνειρα θερινής νυκτός μας λες,...... Προσγειώσου.

α

Μην ανησυχείτε! Φέτος το κόμμα θα ψηφίσει νόμο ότι όλοι (οι ψηφοφόροι του, οχι όποιος νάναι!) θα έχουν θερμοκρασία 28 βαθμούς στο σπίτι τους χωρίς καλοριφέρ! Ακόμα μια νίκη της επανάστασης! Κούβα, είμαστε ίσοι πλέον!

LAMOGIA

Μια ζωη κλαμα!!!!.....Αχρηστος λαος!!!

vg

Ήτανε δίκαιο και έγινε πράξη... για κάποιες εταιρίες πετρελαιοειδών βέβαια... και πάντα... από όλες τις κυβερνήσεις... και από την πφα... (μάλιστα)... "προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων" και άλλες αηδίες.

Ιάσων

1,15 το πετρέλαιο με τιμή βαρελιού στα 67 δολάρια. Επί κακών Σαμαροβενιζέλων η τιμή βαρελιού ήταν 140 δολάρια (υπερδιπλάσια) και το επίδομα θέρμανσης τριπλάσιο από σήμερα.

Γιώργος

Για 0,60 λεπτά γίνεσαι ρεζίλι δεξιό τρόλάκι... Γιατί δεν γράφεις πόσο είχε το πετρέλαιο θέρμανσης "επι των κακών Σαμαροβενιζέλων"; 1,40 είχε και το επίδομα θέρμανσης ήταν 0,35 λεπτά. Τώρα είναι στο 1,10 και το επίδομα θέρμανσης είναι στα 0,125. Και θα στο ξανα πώ...δεν με νοιάζει πόσο πάει το βαρέλι στις αγορές.Με νοιάζει πόσο πληρώνω εγώ απο την τσέπη μου.

Άκης

Μας διαλύσατε.. Έλεος. Δεν έχουμε άλλα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

germania-kyvernisi

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει πρόγραμμα για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και των καταναλωτικών δαπανών – Σημάδια ότι η αυστηρότητα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έχει αρχίσει να «μαλακώνει»

xrim0

Οι επενδυτές  προσβλέπουν στην ελληνική αγορά η οποία παρά την κρίση διεθνώς μπορεί να ανακάμψει εφόσον η οικονομία αρχίσει να σταθεροποιείται - Ράλι ανόδου με 8% στις τραπεζικές μετοχές

18