Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's

56713bdb7ea7b616f211ebec65029b26_XL

Σε «Β-/Β» από «CCC+/C» - Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε σε σταθερές τις προοπτικές λόγω ισορροπημένων ρίσκων - Επισημαίνει ότι το 9% των καταθέσεων επέστρεψε στις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο 

Λίγο μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, η S&P ανακοίνωσε σήμερα την ανοδική αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις αξιολογήσεις στις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στο "B-/B" από "CCC+/C" προηγουμένως.

Παράλληλα αναθεώρησε το outlook (προοπτικές) σε σταθερό.

Σημειώνεται ότι ο οίκος πρόσφατα αναθεώρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε 'B+' από 'B' μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

"Περιμένουμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στον χρηματοοικονομικό τομέα, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος", αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

Τι σημαίνουν οι σταθερές προοπτικές

Τα σταθερά outlook αντανακλούν την εκτίμηση του οίκου ότι οι κίνδυνοι στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών είναι ισορροπημένοι.

Ο οίκος σημειώνει ότι η βελτιωμένη ρευστότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξουν την ικανότητα των τεσσάρων τραπεζών να καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις και σταδιακά να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Επισημαίνει ταυτόχρονα την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων από την κυβέρνηση, "κάτι που σε συνδυασμό με την αυξημένη εμπιστοσύνη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για πιο σταθερές εισροές καταθέσεων και βελτίωση της πρόσβασης των αγορών στις αγορές", όπως εκτιμά.

Ο οίκος υπολογίζει ότι περίπου 13 δισ. ευρώ ή περίπου το 9% των καταθέσεων επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες το διάστημα από τον Μάιο του 2017 μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2018, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση τους στις διευκολύνσεις ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 63% ή 36 δισ. ευρώ.

"Περιμένουμε αυτές οι τάσεις να συνεχιστούν", βελτιώνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών, αναφέρει.


Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Tomtom

Και κλάααμα οι δεξιουληδες!!

Αντιδεξιος

Αχ κουλα! Πολυ κολοπεδο ο κυριακος Α ρε κουλα

διορίστηκες ή περιμένεις

Εσύ διορίστηκες ή περιμένεις;

Αγύριγο κεφάλι

Eίχαν ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΕΙ τα πάντα στην Ελλάδα επί offshore-ΔΕΞΙΑΣ, ρε γμτο!__________Και έπρεπε να ρθει η ΑΡΙΣΤΕΡΑ η Ένδοξος να αναβαθμιστούν!_____________Στενοχωριούνται πάντως τώρα οι ΝΑΖΙΣΤΕΣ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ με τις αναβαθμίσεις της Ελλάδος επί ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!____________Την θέλουν χάμου!__________Να σέρνεται!_________Και αυτοί να βρίσκουν αιτίες να ...λένε!..

μιχαλης

δες ρε [...] ποσο ηταν το ΑΕΠ το 2014 και οι τραπεζικες καταθεσεις

kanena sxolio

Δεν παει τπτ καλα σε αυην την χωρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ermou-enikoi1

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός