Τσακαλώτος: Υπερφορολογήσαμε αλλά «η φορολογία γενικά δεν είναι υψηλή»

tsakalotos-roloi-new

«Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε υπέρ του δέοντος τμήματα της κοινωνίας» ομολόγησε ο υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του στη FAZ

«Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ», δηλώνει με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκτενή συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Έλληνας υπουργός παραδέχεται ότι «θα υπάρξει μια μορφή επιτήρησης, όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη χώρα με πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία αυτή θα είναι ενδεχομένως περισσότερο λεπτομερής. Μόλις δείξουμε πόσο αξιόπιστοι είμαστε δεν θα γίνεται πια λόγος για πολιτικούς στόχους και τα εργαλεία που απαιτούνται, αλλά μόνο για τους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022».

«Ζητούμενο η χρηματοδότηση της ανάπτυξης»

Αναφερόμενος στο μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζει: «Σύμφωνα με το ΔΝΤ από το μαξιλάρι θα πρέπει να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για ενάμιση με δύο χρόνια. Δεν θα έχουμε ωστόσο πρόσβαση στα χρήματα αυτά για τις δαπάνες του δημοσίου».

Όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εμπροσθοβαρές και οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν στην αρχή. Τώρα το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση και βελτίωση μεταρρυθμιστικών βημάτων που έχουν ήδη γίνει και όχι θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα».

Στο ερώτημα πως θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης ο υπουργός Οικονομικών απάντησε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, άλλες που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής και άλλες που πρέπει να ξεκινήσουν, όπως ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αποδοτικότερη δημόσια διοίκηση, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και καλύτερο επενδυτικό κλίμα. Ζητούμενο είναι ταυτόχρονα η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, μιας και οι συστημικές τράπεζες είναι επιβαρυμένες με κόκκινα δάνεια. Για το λόγο αυτό έχουμε πολλές ιδέες, για μια ελληνική δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, για το πώς θα αξιοποιήσουμε χρήματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και για το πως από κονδύλια περιφερειακής ανάπτυξης δεν θα ωφεληθεί μόνο η υποδομή, αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις».».

«Γενικά η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή»

Επιβαρύνατε υπερβολικά με φόρους τους Έλληνες θυσιάζοντας την ανάπτυξη; ρωτά ο δημοσιογράφος της FAZ: «Για να πετύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα επιβαρύναμε υπέρ του δέοντος τμήματα της κοινωνίας. Τώρα όμως δημιουργούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μειώσουμε τα βάρη στα εν λόγω τμήματα της κοινωνίας. Γενικά όμως η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσθεσε μάλιστα ότι χάρη στην ανάπτυξη του 0,8% που πέτυχε η Ελλάδα «υπάρχουν πλέον μεγαλύτερα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις».

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι τηρώντας τους υπάρχοντες κανόνες «καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σε περίπτωση που και το 2018 ξεπεράσουμε τους στόχους του προϋπολογισμού θα χορηγήσουμε και πάλι ένα κοινωνικό μέρισμα».

Σε ερώτηση για το μέλλον του ελληνικού χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στην γερμανική εφημερίδα: «Θα είναι μια δοκιμή για όλους μας να δούμε αν οι αγορές λάβουν το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σε περίπτωση ωστόσο που ζητούσαμε μια προληπτική γραμμή στήριξης τότε δεν θα αξιολογούνταν ποτέ αντικειμενικά η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Για το χρέος έχουμε δύο στόχους: μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο 2%, οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες να μην ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και μετά να μην είναι υψηλότερες από 20%. Έτσι διασφαλίζουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τα δημοσιονομικά μας και είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποίες ελαφρύνσεις απαιτούνται».

«Θα επιθυμούσα η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί όπως η Γερμανία το 1952»

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στον "γαλλικό μηχανισμό" που συζήτησε με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και το ΔΝΤ: «Η Ελλάδα θα λάβει αρχικά ορισμένες ελαφρύνσεις. Αν η ανάπτυξη βρίσκεται στα επίπεδα που προβλέπουν οι Ευρωπαίοι τότε όλα καλά. Σε περίπτωση όμως που οι αναπτυξιακοί ρυθμοί είναι χαμηλότεροι, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος ελαφρύνσεων».

Στο ερώτημα τέλος αν θα ήταν ικανοποιημένος από μια μείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε: «Θα επιθυμούσα η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί όπως η Γερμανία στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1952 (σσ. με τη γενναία διαγραφή του χρέους), η οποία αποδείχθηκε χρήσιμη για το μετέπειτα οικονομικό θαύμα. Είμαι ωστόσο ικανοποιημένος με όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών ήδη τον Ιούνιο του 2017».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (112)

danaos

Τώρα, πώς γίνεται να επιβαρύνονται οι πολίτες με πέραν τους δέοντος φόρους και ο αρμόδιος υπουργός να θεωρεί ότι η φορολογία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή,μόνο από ένα Τσακαλώτο μπορεί να εξηγηθεί. Καλά,υπάρχουν ακόμη σανοφάγοι? Δε νομίζω,γιαυτό αφήνουν το σανό και με στρατηγικό συνδυασμό επενδύουν στο χόρτο το καλό! Δεν είναι μόνο τα λεφτά,θέλουν να θολώσουν και του κοσμάκη τα μυαλά,να του αδειάζουν τις τσέπες και να τον κάνουν να πιστεύει ότι αυξήσεις παίρνει! Ταλαίπωρε λαέ, τι σου έμελλε να πάθεις με την πρώτη φορά Αριστερά που θέλησες να δοκιμάσεις? Να σε δουλεύουν τόσο φανερά οι ΤσιπροΤσακαλωτοΚατρούγκαλοι? Ας πρόσεχες!

ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

τσακαλωτε. δωσε!!!! βαλε κι αλλους. Και μην ξεχνας να διοριζεις ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΑ εμας μας αρεσει να πληρωνουμε τους διορισμους σας γιατι ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Βαλε φίνα, βαλε φίνα!!!!!!

planet

Εγώ συμφωνώ μαζί σου αλλά λες το μισό σκέλος για τους διορισμούς του Βούδα της Ραφήνας που διπλασίασε το χρέος και για τους φόρους Σαμαρά απο το πρώτο ευρώ δεν λες τίποτα.

Μπεε

Εεε καντο 34% ... μην μας πουνε και τσιγκουνηδες.

Φαύλος & Φαύλοι

Ένας φαύλος κύκλος ανεβάζουν την φορολογία γιατί δε μπορούν να μειώσουν την φοροδιαφυγή. Με την υπερβολική φορολόγηση αυξάνεται η φοροδιαφυγή κλπ. Κλπ. Φυσικά και υπάρχουν χώρες (όπως η Σουηδία) που έχουν μεγαλύτερη φορολογία. Αλλά απέχουμε πολύ από τις παροχές που έχουν οι φορολογούμενοι αυτών των χωρών. Έλεος πια ας ομολογήσουν την αποτυχία και ανικανότητα τους και να μην μας δουλεύουν.

KΩΣΤΑΣ

Oταν εχεις παθει ανοσια απο τα ΠΟΛΛΑ ψεμματα και τα παραμυθια και οι πολιτες δεν βγαινουν μαζικα στους δρομους να σε ανατρεψουν οπως κανανε αυτοι 2010-2014 ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΓΑΝΕ --ΣΠΑΓΑΝΕ ανεξαρτητα απο την κυβερνηση που ηταν πανω και ποιοι φταιγανε για την χρεοκοπια-τωρα μπορουνε να λενε οτι Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ-ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΓΙΔΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΝΤΕ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2015 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙς ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕς ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΑΚΑΛΩΤΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ..........................ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.........

Panos

Μόνο χαζός θα επενδύσει στην υπερφορολογημένη Ελλάδα του Τσίπρα, χαζοί όμως με λεφτά δεν υπάρχουν.

Αρης

Έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρωπη λόγω των φόρων που έβαλες και μιλάς;;;

επαμιτης

οι συριζαιοι μετα τις διαταγες των δανειστων προετοιμαζουν το εδαφος για περισσοτερη φορολογια και τρομερη μειωση μισθων και συνταξεων απτο 19 μεχρι το 20. θα μας συμβει ενας κανονικος εφιαλτης. οι μισθοι ιδιωτικου τομεα θα πανε στα 400-500 ευρω και οι συνταξεις θα κοπουν στο μισο. οποιος παιρνει τωρα 1000 ευρω θα παιρνει 500 και αυτος που παιρνει 500 θα παρει 250.

Ντανκαν

Το θεμα δεν ειναι η υψηλη φορολογια το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει αγοραστικη δυναμη.πες οτι ερχεται ο κουλης και μειωνει πχ 3% το φορο εισοδηματος so what?αν ο τζιρος του εε παραμενει ο ιδιος θα ναι σταγονα στον ωκεανο. με λιγα λογια για να ισιωσουμε καποτε πρεπει να πεσει η ανεργια και να πανε οι μισθοι στα επιπεδα του 08 δηλ ζησε μαη μου.

Λούλης

Το 2008 αγαπητέ, οι μισθοί ήταν αυτοί που ήταν, όχι λόγω της μεγάλης παραγωγής σου, αλλά λόγω του ότι έπαιρνες 30 δις δανεικά κάθε χρόνο! Αυτά τα δανεικά (συν τους τόκους) καλείσαι να πληρώσεις σήμερα. Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε. Πάω για δίωρο μπανακι και για φρέντο στην παραλία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xrim0

Οι επενδυτές  προσβλέπουν στην ελληνική αγορά η οποία παρά την κρίση διεθνώς μπορεί να ανακάμψει εφόσον η οικονομία αρχίσει να σταθεροποιείται - Ράλι ανόδου με 8% στις τραπεζικές μετοχές

9