To ΔΝΤ αμφισβητεί τις προβλέψεις κυβέρνησης-Βρυξελλών για την ανάπτυξη

To ΔΝΤ αμφισβητεί τις προβλέψεις κυβέρνησης-Βρυξελλών για την ανάπτυξη

Ανάπτυξη 2% βλέπει για το 2018 το ΔΝΤ αντί για 2,6% που έβλεπε τον Οκτώβριο - Το 2017 έκλεισε με ανάπτυξη 1,4% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του ΔΝΤ για 1,8% - Τα μηνύματα στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO)

lagarde-tsakalotos_main02
Τα πρώτα μηνύματα από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ήρθαν το πρωί της Τρίτης (16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) καθώς το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμησή του για ανάπτυξη 2,6% τη φετινή χρονιά, όπως προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο, και «κατεβάζει» την πρόβλεψη σε 2,0% του ΑΕΠ για το 2018.

Η νέα εκτίμηση συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO) που ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον και αυξάνει με αυτό τον τρόπο το βαθμό δυσκολίας των συζητήσεων που αφορούν στη ρύθμιση του χρέους και στην ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Η διαφορά των προβλέψεων είναι αξιοσημείωτη. Το Ταμείο βλέπει πλέον 2% ανάπτυξη για το 2018 ενώ τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η Κομισιόν, στις χειμερινές της προβλέψεις, προβλέπουν ανάπτυξη 2.5% του ΑΕΠ για τη χρονιά που διανύουμε.

Το πρόβλημα συνεχίζεται και στις προβλέψεις για το 2019 καθώς το ΔΝΤ βλέπει ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη, 1,8% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με την Κομισιόν που αναμένει 2,5%.

Η κυβέρνηση, στο «ολιστικό πλάνο ανάπτυξης» εκτιμά σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,3% το 2018 και αναμένει ανάπτυξη 2,1% κατά μέσο όρο ανάμεσα στο 2020 και στο 2022.

Άρα και εκεί έχουμε διαφωνία που ενδέχεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά (συντάξεις - αφορολόγητο) και το χρέος. Αύριο Τετάρτη, στις 16:30 ώρα Ελλάδας, αναμένονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.  

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 έκλεισε τελικά με ανάπτυξη 1,4% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του ΔΝΤ για 1,8% και πολύ πιο αισιόδοξων προβλέψεων από την Κομισιόν και την ελληνική πλευρά.

Πρόβλεψη για την ανεργία

Για την ανεργία το Νομισματικό Ταμείο βλέπει στη σημερινή του έκθεση (WEO) υποχώρηση σε 19,8% φέτος και 18% το 2019. Παράλληλα αναμένει σταθεροποίηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (-0,8% πέρυσι και φέτος και -0,6% το 2019) και σταθερά και χαμηλό πληθωρισμό: 0,7% το 2018 και 1,1% το 2019.

Τα κόκκινα δάνεια

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι «στην Ευρωζώνη, η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη της κληρονομιάς της κρίσης και την άρση των περιορισμών στη χορήγηση πιστώσεων (ιδίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία)».

Ο Τσακαλώτος, η Λαγκάρντ και οι άλλοι

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί σήμερα για την Βοστώνη (17-19/4) όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Στη συνέχεια, την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον (19-21/4) για τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Το Σάββατο αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης