ΤτΕ: Η υπερφορολόγηση θέριεψε τη φοροδιαφυγή και γκρέμισε το ΑΕΠ

ΤτΕ:  Η υπερφορολόγηση θέριεψε τη φοροδιαφυγή και γκρέμισε το ΑΕΠ

Αν οι κυβερνήσεις χτυπούσαν την παραοικονομία αντί να επιβάλλουν φόρους η ύφεση θα ήταν μικρότερη κατά 15 δισ. ευρώ - Υπερβολικά υψηλοί οι φορολογικοί συντελεστές, αναφέρει η έκθεση Στουρνάρα

Αν αντί για το τσουνάμι των φόρων το πολιτικό σύστημα είχε θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας η ελληνική οικονομία θα είχε γλιτώσει επτά μονάδες ύφεσης ή περίπου 15 δισ. ευρώ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ειδικό κεφάλαιο στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα


«Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο δίκαιη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών και θα διευκολύνει τη μείωση των υπερβολικά υψηλών φορολογικών συντελεστών» τονίζεται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ
Γιάννη Στουρνάρα

Παίρνοντας ως περίοδο αναφοράς το διάστημα 2010-15, η ΤτΕ τοποθετεί το άθροισμα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στο 25% του ΑΕΠ. Με βάση αυτό το δεδομένο, τα συμπεράσματα από τις μακροχρόνιες επιδράσεις της αύξησης των φορολογικών εσόδων, με και χωρίς παραοικονομία, είναι αποκαρδιωτικά: Για κάθε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2,8% όταν υπάρχει παραοικονομία και κατά 1,5% όταν δεν υπάρχει παραοικονομία. 

Αυτό σημαίνει ότι ο συνδυασμός υπερφορολόγησης και παραοικονομίας είναι τοξικός και βαθαίνει την ύφεση. Η λογική είναι απλή και δεν χρειάζεται να γνωρίζει  κανείς οικονομικά για να την κατανοήσει: η αύξηση της φορολογίας δημιουργεί κίνητρα για μεταφορά παραγωγικών πόρων από την επίσημη οικονομία προς την παραοικονομία. Η οικονομία «μαυρίζει» και αυτό είναι και το βίωμα των τελευταίων ετών μετά από τις ασφυκτικές επιβαρύνσεις στην (πρώην) μεσαία τάξη και ειδικότερα στους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να επιτευχθεί μόνιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων από το φόρο εισοδήματος κατά 1% του ΑΕΠ απαιτείται αύξηση του φορολογικού συντελεστή κατά 2% όταν δεν υπάρχει παραοικονομία, έναντι αύξησης 3% όταν υπάρχει παραοικονομία. 

Επομένως, αν η κυβέρνηση χτυπούσε την παραοικονομία οι απαιτούμενες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών προκειμένου να επιτευχθούν οι φορολογικοί στόχοι του μνημονίου θα ήταν σημαντικά μικρότερες. Η άλλη όψη είναι ότι «η ύφεση θα ήταν πολύ μικρότερη αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονταν κυρίως μέσω της μείωσης των δαπανών και όχι μέσω της αύξησης της φορολογίας».


Μειώστε τους φόρους να ανασάνει η οικονομία 
Η ΤτΕ συμπεραίνει ότι «είναι αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, ώστε να αυξηθεί η φορολογική βάση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «το μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, με έμφαση στην αύξηση της φορολογίας, φαίνεται να έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της παραοικονομίας τα τελευταία χρόνια». 

Η παραοικονομία αποτελεί διαχρονικά ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα την περίοδο 2003-2015 ανερχόταν κατά μέσο όρο στο 25% του ΑΕΠ, σε σχέση με 19% κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ και 20% στην ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (36)

ΝΥ

Δεν μπορεις να εχεις αναπτυξη οταν την κυνηγας με καθε μεσο. Αφηστε το χρημα (μαύρο,ή, άσπρο) να βγει απο τα μπαουλα και να κυκλοφορήσει. Οσο δεν γινεται αυτο , το χρημα θα μενει στα μπαουλα και καποια μερα θα καταληξει στα χερια κλεφτων αλλοδαπων για να μεταναστευσει σε αλλη χωρα.

Βλεπουμε τωρα το συριζα

να τα εχει κανει ολα μανταρα, και δεν τολμαμε να ζητησουμε εκλογες διοτι θα μας φορτωσουν μετα τον επομενο αχρηστο κι απατεωνα (μη λεμε ονοματα, καταλαβατε). Και καθε νεα κυβερνηση ισον νεο μνημονιο, επομενως ο κοσμος που καηκε στα πιτουρα φυσαει και το γιαουρτι. Οσο μας παιρνει ακομα, διοτι οταν φτασει το πραγμα στο απροχωρητο ... τρεχατε ποδαρακια τους ...

Theodore

Αυτό είναι το νέο αφήγημα του καρτερού;Να τους αφήσουμε δηλδή γιατί θα έλθουν οι άλλοι θα ζητήσουν παραπάνω;Μα αυτοί εδώ δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο εκτός από το να μαζεύουν φόρους.Ούτε ξέρουν,ούτε μπορούν,όλοι τους άεργοι είναι.Οχι άνεργοι,άεργοι.

Κομμουνιστής

Οι φόροι πρέπει να είναι μεγάλοι για παροχές προς αδύναμους και προς αυτούς που δεν έχουν όρεξη να δουλεύουν. Είναι δικαίωμα του ανθρώπου να απολαμβάνει παροχές ανεξερεύνητα αν δουλεύει η όχι, και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με φορολόγηση αυτών που δουλεύουν ώστε να φάνε και αυτοί που δεν δουλεύουν.

OBAM

Καλά τα λες... Εξ άλλου όπως λένε τα "ρεμάλια", "για μια ποιότητα ζωής δουλεύουμε ?!?!?!" ή το σοφό "ας μου τα δώσει εμένα κι ας τα πάρει από όποιον νάναι " και το καλύτερο στο τέλος "γιατί δεν νοείται εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο !!!".

Theodore.

Και κάτι άλλο,που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες.Σε κάποια δημοσκόπηση,ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν πλειστηριασμοί,θα βουλιάξουν οι Τράπεζες και θα χαθούν οι καταθέσεις,που είναι όσες και τα δάνεια.Ε,το 35% απάντησε να χαθούν οι καταθέσεις,δεν μας νοιάζει,εμείς τα σπίτια θέλουμε. Καταλάβατε για ποιον κόσμο μιλάμε;

wolf

Η παραοικονομια , οι εξοπλισμοι και τα ναρκωτικα στηριζουν την παγκοσμια οικονομια !

Theodore

Oχι την Ελληνική όμως...

chrisAK

Ο Στουρνάρας έβαλε φόρους, έφερε μνημόνια μπλα-μπλα. Δεν είναι έκπληξη αν φυτρώσει και κάτι τέτοιο από τους σανοσυριζαίους.

stamos

Aς μειωσουν τα εξοδα του κρατους και των αργοσχολων και ας αφησουν το παραμυθι της παραοικονομιας η οποια αλλωστε δεν πλητει την οικονομια, πλητει τις εισπραξεις του κρατους αλλα κανει καλο στην οικονομια διοτι κυκλοφορει λιγο χρημα στην αγορα. Φαντασθειτε να μην υπηρχε...

KITKAT

Τότε μην παραπονιέσαι που δεν έχουμε Παιδεία, νοσοκομεία και ασφάλεια, γιατί από τους φόρους μας πληρώνονται αυτά ...

Mπάμπης Μπαμπίδηςε

Απο τους φόρους μας πληρώνονται και οι κάθε λογίς καρανίκες. Είναι πολλοί, είναι πάρα πολλοί. Υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν έπρεπε να υπάρχουν. Υπάρχουν πάρα πολλά νοσοκομεία που δεν έπρεπε να υπάρχουν. Έπρεπε να υπάρχουν λιγότερα και πλήρως επανδρωμένα. Το ίδιο ισχύει για σχολεία, ΟΤΑ, στρατός κλπ, κλπ.

Όλα εδώ πληρώνονται..

Σάμπως όταν κάποτε ήταν χαμηλή η φορολόγηση, ήταν ΌΟΟΛΟΙ συνεπείς και συνειδητοί φορολογούμενοι πολίτες.... Χο, Χο,Χο!!Ας γελάσω!! Έτσι γίνανε οι λίστες Λαγκάρντ και οι οφσορ, έτσι ζούσαμε με δανεικά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτά πληρώνουμε τώρα. Όσοι πληρώνουν δηλαδή..

Theodore

Δεν ξέρεις ότι η αύξηση της φορολογίας προάγει τη φοροδιαφυγή;Γιατί κάνεις συμφωνία με τον άλλο να βάλεις λιγότερο στα χαρτιά ,οπότε εσείς κερδίζετε και το Ταμειο χάνει.Πάντα έτσι γινόταν.Και το λαθρεμπόριο έτσι μεγαλωνει.Δίνεις κίνητρα με τους μεγάκους φόρους.

123

Σωστά τα λέει ο Γιαννάκης αλλά ξεχνάει τα δικά του. Η δικιά του φοροεπιδρομή άνοιξε το δρόμο στην φοροληστρική πολιτική του Αλέξη.

Ολη μέρα να κυνηγανε

Η φοροδιαφυγή δε θα μειωθει.Με τετοια φορολογία δεν υπάρχει περίπτωση κανεις να συμμορφωθει.Παρτε το χαμπαρι .Ολα τα αλλα ,να χαμε να λεγαμε..

Βόρεια Κορέα

Πραγματικά σε κάποιους από σας , θα ταίριαζε καταπληκτικά η ζωή στη Βόρεια Κορέα ! Γιατί δεν πάτε ένα ταξιδάκι , να βιώσετε πλέρια , τον εφαρμοσμένο σοσιαλισμό ; Η Ελλάδα είναι γεμάτη από τσιμπούρια και κρατικά παράσιτα σαν κι εσάς ! Αραιώσετε λίγο , να αναπνεύσουμε οι υποπλοιποι !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

22