Χάος στον ΕΦΚΑ: Το 2018 (και αν) θα ξεμπλέξει το κουβάρι με τις λάθος εισφορές

Χάος στον ΕΦΚΑ: Το 2018 (και αν) θα ξεμπλέξει το κουβάρι με τις λάθος εισφορές

Ενώ μόνο ένας στους τέσσερις έχει πληρώσει εισφορές - «Η κατάσταση είναι τραγελαφική» δηλώνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Βρίθουν λαθών τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ
μόλις 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2018 (και αν) θα ξεμπλέξει το κουβάρι της καταβολής εισφορών
με τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα και τους συμψηφισμούς!

Και όλα αυτά για ποιο λόγο; Αφού όλα δείχνουν ότι τα έσοδα θα καταποντιστούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν πέσει κατακόρυφα καθώς από τα 1.194.000 σημειώματα έχουν πληρωθεί τα 323.600.

Τον «αφανισμό» των ελεύθερων επαγγελματιών με μπλοκάκι παραδέχθηκε και ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος στη
Βουλή λέγοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια διέκοψαν την ασφάλισή τους περισσότεροι από 81.000 εργαζόμενοι.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας χαρακτηρίζει την κατάσταση τραγελαφική τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων δεν έχει πληρώσει.

«Η καταβολή των εισφορών είναι σε χαμηλά επίπεδα -συμπληρώνει- είτε γιατί κάποιοι αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν, είτε γιατί υπάρχει σωρεία λαθών, είτε γιατί δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πολλά, μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, αλλά και οι λογιστές - φοροτεχνικοί να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Για πολλοστή φορά, καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να τροποποιήσει το νόμο και να αλλάξει τους πολύ υψηλούς συντελεστές».

Την ίδια ώρα η διοίκηση του ΕΦΚΑ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους για τους «μπλοκάκηδες» ότι όχι μόνο δεν αφαίρεσε τίποτα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα και δεν αδίκησε σε ό,τι έπρεπε να ισχύει αλλά απεναντίας αναγνώρισε, πρόσθεσε και αποκατέστησε έτσι ασφαλιστικά όσους πραγματικά υπάγονταν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το «μπλοκάκι» σ΄αυτήν την κατηγορία απασχολούμενων με μπλοκάκι που ουσιαστικά παρέχει εξαρτημένη εργασία επιβλήθηκε σταδιακά και μεθοδευμένα από όσους προσδοκούσαν οφέλη από την απορύθμιση της εργασίας. Μάλιστα δεν θεωρεί επιβάρυνση αλλά δίκαιη μεταχείριση την διπλή εισφορά που καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί που απασχολούνται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αναφέροντας «το γεγονός, βέβαια, ότι με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και για τους μετά το 1992 ασφαλισμένους, αυτού του είδους η παροχή των υπηρεσιών δεν υποχρέωνε σε υπολογισμό και καταβολή εισφορών, δε σημαίνει ότι υπάρχει είτε πρόσθετη επιβάρυνση είτε άδικη μεταχείριση είτε εσφαλμένη και ανισότιμη εφαρμογή του Νόμου για αυτούς».

 Ο ΕΦΚΑ στην ίδια ανακοίνωσή αναλύει τις τρεις περιπτώσεις εργαζομένων που χρησιμοποιούν για την εργασία που προσφέρουν δελτία παροχής υπηρεσιών - «μπλοκάκια» και διευκρινίζει ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις κάθε κατηγορίας.

α) Σε εργαζόμενους με ΔΠΥ (μπλοκ) σε δύο το πολύ εργοδότες (άρθρο 39, παρ. 9, Νόμος 4387/2016)

β) Σε εργαζόμενους με πάνω από δύο εργοδότες

γ) Σε μισθωτούς που έχουν παράλληλα με την πραγματική μισθωτή εργασία και ΔΠΥ (μπλοκ)


- Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η συντριπτικά μεγαλύτερη, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα και δόθηκε η δυνατότητα στον εργαζόμενο να προσφέρει πραγματικά μισθωτή και εξαρτημένη απασχόληση με ΔΠΥ – μπλοκ, με αντίστοιχη υποχρέωση του εργοδότη να προστατέψει τη δουλειά, το μισθό και την ασφάλισή του.

Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι δεν μπορούσε να επιβάλει στον εργαζόμενο την υποχρέωση να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, όπως άλλωστε συμβαίνει για κάθε δικαίωμα, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα, εφόσον  θέλει και εκτιμάει ότι μπορεί και τον συμφέρει, να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και της προστατευόμενης διαδικασίας για την άσκησή του.

Αυτή η προστασία σημαίνει τη γνωστοποίηση της πραγματικής εργασιακής και ασφαλιστικής του κατάστασης με σκοπό να ενεργοποιηθούν τα ίδια στο πλαίσιο της σχετικής αρμοδιότητάς τους έτσι ώστε να προχωρήσουν στην ασφαλιστική τους τακτοποίηση ως  μισθωτών (εισφορά εργαζόμενου 6,67%, εργοδότη 13,33%).

Αυτή άλλωστε ήταν η διαδικασία μέχρι σήμερα ακόμα και για την επίσημα αναγνωρισμένη εξαρτημένη σχέση εργασίας από τους εργοδότες, αν αυτή δεν ανταποκρινόταν στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις απέναντι στον εργαζόμενο και ο ίδιος επέλεγε ή αναγκαζόταν να προσφύγει στα αρμόδια ασφαλιστικά όργανα και δικαστήρια (ασφαλιστικός φορέας, τοπική διοικητική επιτροπή, διοικητικά δικαστήρια).  

-Στη δεύτερη περίπτωση
ο εργαζόμενος που προσφέρει υπηρεσίες σε περισσότερους από δύο εργοδότες, στους οποίους και εκδίδει ΔΠΥ - μπλοκ, τη βάση υπολογισμού των εισφορών του θα αποτελεί το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα (έσοδα - έξοδα) του προηγούμενου έτους όπως αυτό θα προκύπτει από τα δελτία που θα εκδίδει και θα παρέχει.

Τούτο προκύπτει αβίαστα και καλοπροαίρετα από τη ρύθμιση του Νόμου για τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα τους και όχι με τις ασφαλιστικές κλάσεις που προέβλεπε το τότε ασφαλιστικό καθεστώς. Η όποια διαφωνία εγείρεται εν προκειμένω, δεν αφορά στον τρόπο υπολογισμού από πλευράς ΕΦΚΑ αλλά στο κριτήριο που έχει επιλεχθεί νομοθετικά για τις ασφαλιστικές καταβολές αυτού του είδους αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών.

-Στην τρίτη περίπτωση, αυτή δηλαδή των μισθωτών που έχουν και εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών - μπλόκ, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους για την παροχή υπηρεσιών πέραν της μισθωτής εργασίας θα είναι το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα - έσοδα που θα έχουν  από την προσφορά των υπηρεσιών τους εκτός των μισθωτών υπηρεσιών.

Το γεγονός, βέβαια, ότι με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς και για τους μετά το 1992 ασφαλισμένους, αυτού του είδους η παροχή των υπηρεσιών δεν υποχρέωνε σε υπολογισμό και καταβολή εισφορών, δε σημαίνει ότι υπάρχει είτε πρόσθετη επιβάρυνση είτε άδικη μεταχείριση είτε εσφαλμένη και ανισότιμη εφαρμογή του Νόμου για αυτούς.

Αντίθετα, πρόκειται για την εφαρμογή της βασικής επιλογής του Νόμου για την υποχρέωση καταβολής εισφορών για κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα με βάση το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα απ’ αυτήν (έσοδα - έξοδα) πέραν της μισθωτής απασχόλησης, για την οποία και εξακολουθεί να υφίσταται ο υπολογισμός και η καταβολή εισφορών με το καθεστώς των μισθωτών.

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Pierre de Ronsard

Έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε λάθη, αλλά και το καθήκον να τα διορθώνουμε (κύριε) Πετρόπουλε

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Να ρωτήσω κατι; Ποιος κατα τη γνώμη σας ελεύθερος επαγγελματίας που του βγαινει ΕΦΚΑ πάνω απο €1500-€2000 τον ΜΗΝΑ, θα πληρώσει;; Ειδικα κατι 3άρια, 4άρια, 5άρια χιλιαρικα τον μήνα;; Για να παρουν, τι;! Για να εχουν ιατρική περίθαλψη, ποια;! Για να τους δώσουν συνταξη (χαχα) πόση;!! Πλακα μας κανουν; Κρατάνε αυτα τα χρήματα κ πληρωνουν τα ιατρικά απο τη τσέπη τους. Η κανουν μια ιδιωτικη ασφαλεια πληρωνοντας τον ΧΡΟΝΟ λιγοτερααπο οτι πληρωνουν για τη ΜΙΑ μονο δοση του ΕΦΚΑ! Κ εχουν καλυτερη ιατροφαρμακευτική κάλυψη ΣΥΝ καλυτερη συνταξη! Στο στρώμα σου να κρυψεις αυτα που θα έδινες για τον ΕΦΚΑ για 10 μονο χρονια,, ξερεις τι ποσο μαζεύεται;; Μα ειναι τοσο στόκοι οι άνθρωποι!!

Κάποιος

Θα σας πω εγω γιατι πληρώνουν λιγότερες εισφορές οι περισσότεροι διοτι είτε δεν δήλωναν εισοδήματα (φοροδιαφυγή) είτε δηλώνουν υπερβολικές δαπάνες και χαμηλώνουν πολύ το φορολογούμενο εισόδημα έλεγχος όσων πληρωνουν πολύ λιγότερα και δέσμευση περιουσίας και λογαριασμών όσων βρεθούν να έχουν υπερβολικές δαπάνες και φοροδιαφυγή ε; Καλο δεν ακούγεται;

Super

Παίδες το είχα πει ξανά όταν βγήκαμε να γιορτάσουμε τη στάση πληρωμών προς το άθλιο κράτος. Εγώ δεν έχω πληρώσει μία και ούτε πρόκειται. Όποιος αισθάνεται το ίδιο τον παροτρύνω να μην πληρώσει. Στην τελική και να πάρει μία προσαύξηση το ειδοποιητήριό σας 4-5 ευρώ δεν είναι κάτι τραγικό, δεν θα χαθείτε γι'αυτό. Αλλά ελπίζω ότι το κράτος εάν δεν έχει έσοδα για 3-4 μήνες θα αναγκαστεί να κάνει κάτι μετά την ταπείνωση που θα του προσφέρουμε. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε.. Παρασκευή λοιπόν ξανακαλώ, όσους γουστάρουν πλατεία Μοναστηράκι στις 21:00 να γιορτάσουμε την στάση πληρωμών μας. Φιλάκια από τον SUPER.

o νταξ χιλια τα εκατο ειναι Δ.Υ

μας δουλευει ουστ ρε κυφινα του δημοσιου δεν θα πληρωνουμε και να δουμε ρε τεμπελχανα απο που θα σε κοβουνε τον τεμπελομισθοσου μετα.

δεν ειναι σιγουρο αυτο

μπορει να ειναι δημοτικος υπαλληλος ή εφηβος συνταξιουχος...τεσπα ειναι φοροφΑγας κηφηνας, ρουχαδικο δεν εχει με την καμια...

Super

Όχι φίλε μου, είναι πιο βαθύ το νόημα. Ο Δ.Υ. είναι νταξ... κατάλαβες;

Βασος

Επι ένα και πλέον χρόνο (απο την ψήφιση του νόμου για τον ΕΦΚΑ) ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι ξεσηκώθηκαν κατα του νόμου λόγω των υψηλών εισφορών που επέβαλλε και της υπέρογκης επιβάρυνσης που θα υφίσταντο. Το ίδιο διαβάζαμε και σε όλα τα αντιπολιτευόμενα (σχεδόν η πλειοψηφία) των ΜΜΕ. Με την εφαρμογή του νόμου και την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων ο Κορκίδης (ο οποίος μονο κυβερνητικός δεν ειναι) δηλώνει οτι από τα στοιχεία που αυτός (ΕΣΣΕ) συγκέντρωσε το 77% των εμπόρων θα πληρώσει λιγότερες εισφορές αυτών που πλήρωνε προ της εφαρμογής του νόμου. Στους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, κ.λπ.) όσοι δηλώνουν εισόδημα κάτω των 15.000 ετησίως θα πληρώσουν λιγότερες εισφορές απο αυτες που πλήρωνε με το προηγούμενο καθεστώς και όσοι δηλωνουν απο 15.000 - 18.000 (ανάλογα το ταμείο στο οποίο προϋπήρχαν) θα πληρώσουν σχεδόν τα ιδια που πλήρωναν. Μιλάμε δηλαδή για πόστο πάνω απο το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που θα πληρώσουν είτε τα ιδια που πλήρωναν είτε λιγότερα. Αυτη ειναι η πραγματικότητα και τα ερωτήματα ειναι δυο: 1) το σύστημα θα επιβιώσει με καταβολή μικρότερων ασφαλιστικών εισφορών και μονο την αύξηση των ηλικιακών Ορίων συνταξιοδότησης (με 40 έτη εργασίας και 62 ηλικία ή ανεξαρτήτως ετών εργασίας στα 67) και μικρότερων συντάξεων; και 2) ολες αυτες οι διαμαρτυρίες των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών προς τι; τα χιλιάδες δημοσιεύματα (και του ΠΘ) "για υπέρογκες επιβαρύνσεις και επερχόμενη καταστροφή του εμποράκου και του σκληρά εργαζομένου ελεύθερου επαγγέλματα" τι απέγιναν; θα ζητήσει κανείς συγνώμη για την παραπληροφόρηση; πως η χώρα θα πάει μπροστά έτσι; τα ιδια και τώρα πηχυαίους τίτλους για δυσλειτουργίες του συστήματος και γενικώς για επερχόμενη καταστροφή. Κάθε νέο σύστημα θελει την προσαρμογή του. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την εφαρμογή επι Τσοβόλα του ΦΠΑ και τα χιλιάδες προβλήματα που είχαν αντιμετωπισθεί.

Super pali

Θα σου απαντήσω εγώ φίλε μου πολιτισμένα και ελπίζω να το καταλάβεις. Ούτε πριν ήταν σωστές οι εισφορές. Είμαι Ε.Ε., ωραία; Εάν βγάλω 20.000 τον χρόνο μετά από πολύ κόπο, το κράτος θα πάρει: 6.600 ασφαλιστικές εισφορές και μετά το 2019 θα γίνουν 7.400. Από τα υπόλοιπα θα πάρει για φόρο: 2.948 και 650 τέλος επιτιδεύματος. και εάν υπολογίσεις 100% παρακράτηση φόρου από φέτος θα μου μείνει εμένα σαν υπόλοιπο το ωραίο ποσό των: 6.854. Εάν εσύ φίλε Δ.Υ. πάρεις το ίδιο ποσό για την δουλειά σου θα σου μείνει: για ασφάλιση πλήρωσες 133,40, για φόρο 2.470,65 άρα σου μένουν 17.395,95. Βλέπεις την αδικία και την διαφορά τώρα; Πώς αλλιώς να στο εξηγήσω; πες μου και θα προσπαθήσω! Εμένα γιατί υποτιμάς την εργασία μου τόσο; Ποιός σε ζει και σε ντύνει;

Γιώτα

Οι εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν σαν εξωτερικοί συνεργάτες του Κατρούγκαλου τα έκαναν θάλασσα, το μόνο σωστό που έκαναν ήταν η αμοιβή τους γιατι όλα τα αλλά τα έκαναν λάθος.

giannis

πλήρωνα 945,38 τώρα 334 απλά πράματα

Γιώργης

Επειδή επιβραβεύονται όσοι τα έπαιρναν μαύρα και δήλωναν ένα πεντοχίλιαρο τη στιγμή που πλήρωναν ακριβότερες εισφορές , το ίδιο θα κάνουν και οι υπόλοιποι.Κανονικά όλοι όσοι έχουν μικρότερες εισφορές θα πρέπει να ελεγχθούν.

Άγγελος

Πλήρωνα 1635.12 ευρώ τον χρόνο, τώρα για το 2017 θα πληρώσω 4240 ευρώ. Και το 2022 θα πληρώσω 5440 ευρώ.

kaiti

πλήρωνα 226 και τώρα μου ζητούν 370 το μήνα. Κανένας εργοδότης δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί για μένα. Ποιός θα τα πληρώσει αυτά τα λεφτά και από πού? Μας θέλουν χρεωμένους στα ταμεία και στην εφορία για να μπορούν να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Κάποιος

@Νικος Θεσσσλονικη ουτε εγω θα πληρωσω απο 240 μου ζητούν 544 για ενα εισόδημα που εχει πληρωθεί ήδη και δεν υπαρχει πλέον. Έχω έναν εργοδότη και οι ασχετοι ουτε καν μπήκαν να δουν οτι ανήκω στην φορολογία σε και καθεστώς μισθωτού. Δεν δέχομαι κανέναν συμψηφισμό και ειδικά απο το 2018 που μπορεί να μην έχω μπλοκάκι με τι θα το συμψηφίσουν προφανώς θα μου τα φάνε αν τα πληρωσω.

Νίκος Θεσσαλονίκη

Ο ΕΦΚΑ είναι η ταφόπλακα της κοινωνίας...η ταφόπλακα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων..όταν το καταλάβουν και μειώσουν τους συντελεστές θα είναι αργά...πλήρωνα 300 ευρώ το μήνα χωρίς καμία καθυστέρηση..τώρα μου ζητάνε 800 το μήνα..δεν τα πλήρωσα και δεν θα τα πληρώσω.. τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν για να δοθούν και κατά δεύτερον και να τα είχα ΔΕΝ θα τα έδινα γιατί είναι κοροϊδία χωρίς καμία ανταπόδοση..μην πληρώσει ΚΑΝΕΙΣ ΕΦΚΑ...μόνο έτσι ίσως καταλάβουν και μειώσουν τους συντελεστές σε λογικά επίπεδα.

Planet

Θα τα δώσεις και δεν θα είναι από την καλή σου την καρδιά

O Super ακούει

S.A.G.A.P.O. φίλε μου! Έλα Παρασκευή βράδυ κι εσύ πλατεία μοναστηράκι 21:00 σε παρακαλώ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

chrimatagores

Πτώση 1,65% για την Εθνική Τράπεζα στα 2,03 ευρώ - Άνοδος 0,82% για την Alpha bank στα 1,234 ευρώ - Άνοδος 1,62% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,626 ευρώ - Οριακή η πτώση στην Coca- cola στα 32,27 ευρώ - Πτώση 0,36% για τον ΟΤΕ στα 11,13 ευρώ - Κέρδη 0,71% για τον ΟΠΑΠ στα 8,46 ευρώ

dxdz7_XL

Ελπίδες ότι το 2019 θα υπάρξει κάποια βελτίωση στην κρουαζιέρα η οποία θα φέρει περιορισμένη διόρθωση στις απώλειες του 2018 σε μικρό ποσοστό και των μεγάλων απωλειών του 2017 (περίπου – 20%) εκτιμά ο πρόεδρος της ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλία, Θεόδωρος Κόντες.