Προειδοποιεί η Moody's για το κόστος στις τράπεζες από τις καθυστερήσεις

Προειδοποιεί η Moody's για το κόστος στις τράπεζες από τις καθυστερήσεις

Ως «πιστωτικά αρνητική» για τις ελληνικές τράπεζες (τις τέσσερις συστημικές αλλά και την Attica Bank) χαρακτηρίζει η Moody's την εξέλιξη της μείωσης των καταθέσεων για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο

Ως «πιστωτικά αρνητική» για τις ελληνικές τράπεζες (τις τέσσερις συστημικές αλλά και την Attica Bank) χαρακτηρίζει η Moody's την εξέλιξη της μείωσης των καταθέσεων για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία για τις καταθέσεις έρχονται την ώρα που οι εκπρόσωποι των επίσημων πιστωτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέστρεψαν στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου, για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Αυτό δημιουργεί ελπίδες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2016 και θα ήταν επωφελής για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s που υπογράφουν την έκθεση, Νώντα Νικολαϊδη και Στέλιο Κύπρου, η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που μείωσε την εμπιστοσύνη των καταθετών. Η εμπιστοσύνη των καταθετών και οι καταθέσεις είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταγράψει σημαντική πτώση το α’ εξάμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

Σε εκείνη την περίπτωση, έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα περίπου 40 δισ. ευρώ, αναγκάζοντας συνεπώς τις τράπεζες να αυξήσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, περιλαμβανομένου του ELA. Ως αποτέλεσμα οι Ελληνικές αρχές επέβαλαν capital controls τον Ιούνιο του 2015, που περιόρισε τις αναλήψεις ρευστού στα 60 ευρώ ημερησίως και βελτίωσαν την επιδεινούμενη ρευστότητα των τραπεζών.

Τον Ιούλιο του 2016, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2015, τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη μερική χαλάρωση των capital controls βοήθησαν τις τράπεζες να προσελκύσουν και πάλι καταθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

efksss

Πάνω από 167.000 περιμένουν και δεν βλέπουν σύνταξη - «Εξαφάνισαν» τις αιτήσεις 120.000 συνταξιούχων, αλλά ο ΕΦΚΑ επιστρέφει στα ελλείμματα - Αυξάνονται κατά 4.000-5.000 τον μήνα οι εκκρεμείς αιτήσεις, παρότι οι παλαιοί συνταξιούχοι μειώνονται

1