Το «ξέκοψε» ο Βίζερ: Ονειρεύονται όσοι θέλουν να φύγει το ΔΝΤ

Το «ξέκοψε» ο Βίζερ: Ονειρεύονται όσοι θέλουν να φύγει το ΔΝΤ

«Απογοητευτικό ότι βρισκόμαστε στη β' αξιολόγηση μετά από ενάμιση χρόνο» λέει ο επικεφαλής του EuroWorking Group - Αυστηρές προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση - Ζήτησε επιτάχυνση ρυθμών και λιγότερο «δράμα» στις διαπραγματεύσεις - «Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε την άλλη Παρασκευή»

Το «ξέκοψε» ο Βίζερ: Ονειρεύονται όσοι θέλουν να φύγει το ΔΝΤ
Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απηύθυνε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, κατά την ομιλία του στο 2ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Eίναι λίγο απογοητευτικό ότι ακόμα βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης. Μέσα σε ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ολοκληρώσει καν την δεύτερη αξιολόγηση» σχολίασε ο κορυφαίος παράγοντας της ευρωζώνης. «Μπορούμε λίγο να επιταχύνουμε, έστω λίγο; Τεχνικά είναι εύκολο. Αν θέλει κανείς, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως την επόμενη Παρασκευή. Αν θέλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι» προσέθεσε.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συμμετοχής του ΔΝΤ, σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε μία πιο εύκολη πλεύση σε σχέση με τα προηγούμενα πέντε έξι χρόνια. Υπάρχουν οράματα και φαντασιώσεις για προγράμματα χωρίς το ΔΝΤ. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα θα χρειάζονταν μία - δύο σύνοδοι κορυφής, αλλαγή στις συνθήκες του ESM, ενδεχομένως και καινούργιο πρόγραμμα μετά το φθινόπωρο, αλλά δεν το θέλουμε και δεν θέλουμε να περιμένουμε».
Κλείσιμο

Ο κ. Βίζερ έκανε μνεία ακόμη και στα στοιχεία για τις καταθέσεις στις τράπεζες και προανήγγειλε ότι έχουμε μια δυσκολία μπροστά μας μέχρι το καλοκαίρι, εννοώντας προφανώς την πληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου.

Ο ίδιος ευχήθηκε να υπάρξει δημόσιος τομέας χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά και «λιγότερο δράμα» στις συζητήσεις και περισσότερες πράξεις (προφανώς από την κυβέρνηση).

«Αν φύγει το ΔΝΤ ίσως να μπορούσαμε να επεξεργαστούμε άλλο πρόγραμμα το φθινόπωρο, αλλά αυτό θα είναι καταστροφικό» σχολίασε, προσθέτοντας ότι είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Παρότι στην αρχή είπε ότι το Grexit το έχουμε αφήσει πίσω μας, αργότερα σημείωσε ότι, για να φύγει οριστικά, θα πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία.

«Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε σε μια πολύ γρήγορη απόφαση και όχι μόνο το Grexit θα φύγει από το τραπέζι, αλλά θα φύγουν και πολλές από τις αρνητικές ανισορροπίες» είπε.

«Το Grexit σε κάποια περίοδο ήταν επί τάπητος, ακόμη και στην ίδια την αντίληψη των αγορών. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έχει αλλάξει εντελώς» είπε ο κ. Βίζερ στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ.

Ο Αυστριακός επικεφαλής του EuroWorking Group σημείωσε ότι τα πάντα βρίσκονται στα χέρια άλλων, ότι χρειάζονται βαριές αποφάσεις, ότι το Grexit δεν είναι υπό συζήτηση και πως οι ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η χώρα μπορούν να λυθούν.

Ως προς το αν μία απόφαση για το ελληνικό χρέος είναι εφικτή πριν από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Βίζερ είπε πως «έχουμε συγκεκριμένα πράγματα για το τι θα γίνει βραχυπρόθεσμα και νομίζω ότι υπάρχει σαφής δέσμευση ότι στο τέλος θα γίνουν και άλλα πράγματα, το ΔΝΤ θέλει πιο συγκεκριμένα, να δούμε τι θα αποφασίσει το Eurogroup».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης