Αποπληξία στα ΑΤΜ με «κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ έως και 50%

Αποπληξία στα ΑΤΜ με «κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ έως και 50%

Οι συνταξιούχοι θα βρουν στο λογαριασμό τους μισό ΕΚΑΣ και το βοήθημα Τσίπρα - Δικαιούχοι του ΟΑΕΕ κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό καθώς δεν βρήκαν ίχνος από το ΕΚΑΣ στους λογαριασμούς τους

Αποπληξία στα ΑΤΜ με «κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ έως και 50%
Στο εθνικό τυπογραφείο βρίσκεται η υπουργική απόφαση με την οποία επιβεβαιώνεται ότι το ΕΚΑΣ
που θα καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου θα είναι
«ψαλιδισμένο» κατά 50%.
Η ΗΔΙΚΑ έχει πάρει ήδη εντολή να υπολογίσει τα νέα ποσά των δικαιούχων.
Κλείσιμο

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ υπέγραψε απόφαση με την οποία η δαπάνη για το ΕΚΑΣ για το μήνα Ιανουάριο μειώνεται στα 7,5 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Οι διαμαρτυρίες των χαμένων ξεκίνησαν χθες το απόγευμα που πιστώθηκε η σύνταξη του Ιανουαρίου για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ (και του ΟΓΑ). Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από τον ΟΑΕΕ που έσπευσαν στα ΑΤΜ κόντεψαν να πάθουν αποπληξία, καθώς δεν βρήκαν ίχνος από το επίδομα στους λογαριασμούς τους και πίστεψαν ότι καταργήθηκε εντελώς.

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να διαχωρίσει το επίδομα από τη σύνταξη για να προλάβουν να «ακονιστούν» τα μαχαίρια με διαδικασίες εξπρές.

Έτσι, οι 55.000 δικαιούχοι του επιδόματος στον ΟΑΕΕ (από 60.000 που ήταν τον προηγούμενο μήνα) που παίρνουν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου, τη σύνταξη του Ιανουαρίου πρέπει να ξέρουν (αφού οι αρμόδιοι δεν τους ενημέρωσαν εγκαίρως) ότι το «κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ θα τους καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Εργασίας έβαλε στο φούλ τις μηχανές για την περικοπή του επιδόματος του Ιανουαρίου 2017 εντός του 2016 προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση αναδρομικών που θα οδηγήσει σε εξοντωτικές παρακρατήσεις τους επόμενους μήνες. Για να βγει ο λογαριασμός, το «μαχαίρι» πρέπει να μπει βαθιά στα καταβαλλόμενα επιδόματα προκειμένου να μην συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων, όπως έγινε φέτος με αποτέλεσμα να προκληθεί κοινωνικός αναβρασμός. 

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα η απόφαση για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.

Έτσι, για παράδειγμα το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 115 ευρώ και το επίδομα των 172 ευρώ θα μειωθεί στα 86 ευρώ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας όπου διευκρινίζεται ότι οι συντάξεις όλων των ταμείων θα δοθούν νωρίτερα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, δεν γίνεται αναφορά στην ημερομηνία καταβολής του «κοινωνικού μερίσματος» για να μην «μπλεχτούν» τα αρνητικά (μισό ΕΚΑΣ) με τα θετικά (300 έως 600 ευρώ έκτακτο βοήθημα).
Ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι το «δώρο» θα καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Τουλάχιστον για τις γιορτές, οι χαμένοι του ΕΚΑΣ θα μπορούν να παρηγορηθούν με το εφάπαξ βοήθημα καθώς τη μερίδα του λέοντος της έκτακτης ενίσχυσης θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν ή πρόκειται να χάσουν το ΕΚΑΣ. Τα παίρνουν από τη μία πόρτα δηλαδή και τα επιστρέφουν από την άλλη, «βαφτίζοντας» το ΕΚΑΣ 13η σύνταξη η οποία όμως θα δοθεί εφάπαξ και όχι κάθε μήνα.

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα βιώσουν το εξής παράδοξο:
Ακριβώς την ίδια μέρα θα υποστούν μειώσεις έως και 115 ευρώ ενώ παράλληλα  θα δουν στους λογαριασμούς τους διπλάσιο «κοινωνικό μέρισμα». Μόνο που η μείωση θα πρέπει να υπολογιστεί επί 12 μήνες έως ότου καταργηθεί εντελώς το βοήθημα το 2019 ενώ το επίδομα Τσίπρα θα δοθεί εφάπαξ και δεν μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση την απώλεια του ΕΚΑΣ.

Συνεπώς οι συντάξεις θα καταβληθούν ως εξής:
 

1.Στις 20 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τρίτη, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ

2.Στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς (ΙΚΑ, ΝΑΤ) και το Δημόσιο.

3.Οι επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) θα καταβληθούν στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη.

4.Τα μερίσματα του ΜΤΠΥ για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα καταβληθούν στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη.

5.Το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη. Την ίδια μέρα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου θα καταβληθεί και η εφάπαξ ενίσχυση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης