Το σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους χωρίς τρίτο μνημόνιο

Το σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους χωρίς τρίτο μνημόνιο

Πώς η αφαίρεση του "εγγυημένου" χρέους κατεβάζει το σύνολο στο 141% του ΑΕΠ

Το σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους χωρίς τρίτο μνημόνιο
Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών να ξεκινήσει να βάζει στο τραπέζι τα περί βιωσιμότητάς του χρέους, μετά την επικύρωση των στοιχείων για τα δημοσιονομικά από τη Eurostat που αναμένεται την επόμενη Τετάρτη 23 Απριλίου.

Οι διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς υπάρχει το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, 2015-2016, το οποίο, όπως έχει αναφέρει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών, αλλά και το ύψος με το ενδεχόμενο λήψης νέου δανείου.

Κλείσιμο
Θυμίζουμε ότι ο σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να προστατευτεί  το “μαξιλάρι” του ΤΧΣ για τις ελληνικές τράπεζες ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, ώστε να να χρησιμοποιηθεί για δημοσιονομικούς σκοπούς και να αποφευχθεί ένα τρίτο Μνημόνιο.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και η Ελλάδα πιστεύουν ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί εσωτερικά και με εκδόσεις ομόλογων, ενώ η ανάπτυξη και οι καλές αξιολογήσεις των οίκων θα βελτιώσουν την κατάσταση και από πλευράς επενδύσεων, αλλά και αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο το ΔΝΤ ασκεί μία πίεση προς την υπογραφή ενός νέου δανείου, διότι θέλει να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει τα δάνεια της μέχρι το 2016 (τότε τελειώνει ο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου ενώ της ΕΕ νωρίτερα). Επίσης, θέλει να αποφύγει δημοσιονομική χαλάρωση, λόγω της ολοκλήρωσης του δεύτερου Μνημονίου. Ωστόσο, αυτό το σενάριο διαψεύδεται από μόνο του, αφού ήδη έχουν συμφωνηθεί οι κρίσιμες αλλαγές στα εργασιακά το 2015 και κάποια μέτρα εξυγίανσης που ονομάζονται “διαρθρωτικά “ και συμπεριελήφθησαν ήδη στο πολυνομοσχέδιο και θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από Ιούνιο και φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων είναι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και νέες αλλαγές από τη λίστα του ΟΟΣΑ για την αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης