Προσωρινή αποδείχθηκε η ανάκαμψη του ελληνικού
χρηματιστηρίου, καθώς οι πωλητές επανήλθαν μαζικά στο προσκήνιο, στο πλαίσιο του «κύματος» ρευστοποιήσεων που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των δασμών Τραμπ. Νέο «αγκάθι» για τις αγορές
η αντεπίθεση της Κίνας με επιπλέον δασμούς 84% κατά των ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί οι δασμοί 104% που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο και οι οποίοι τέθηκαν σήμερα σε ισχύ.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (9/4, 14:45), ο
Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κατά 4% και διαπραγματεύεται στις 1.506 μονάδες. Στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκονται οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει περίπου -4,5%.
Οι νέες πιέσεις έρχονται μία ημέρα μετά την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 4,5 ετών για το ΧΑ. «Άλμα» άνω των 90 μονάδων, ήτοι σχεδόν +6,2%, κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης με αποτέλεσμα να επιστρέψει στις 1.570 μονάδες. Το rebound ήρθε έπειτα από ένα τριήμερο sell off που είχε κοστίσει -13,46% και περίπου 15 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά.
Αντιστρέφεται πλήρως το αισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε χθες στις διεθνείς αγορές. Σε ισχύ τέθηκαν οι ανταποδοτικοί δασμοί των ΗΠΑ σε 60 και πλέον εμπορικούς εταίρους, με την Κίνα να αποτελεί την… κορυφή του «παγόβουνου», καθώς το νέο καθεστώς περιλαμβάνει συνολικούς δασμούς της τάξης του 104%. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο της επιθετικής πολιτικής του Τραμπ και αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου, προχωρώντας σε αθρόες ρευστοποιήσεις.
Πρόσθετο «βαρίδι» ο FTSE Russell, ο οποίος κράτησε στάση αναμονής και δεν αναβάθμισε την Αθήνα στις ανεπτυγμένες αγορές, παρόλο που αυτό ήταν το επικρατέστερο σενάριο. Ο index provider θεωρεί «νωπή» την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s, εξ ου και η διατήρηση του ΧΑ στη watchlist για αναβάθμιση από τις προηγμένες αναδυόμενες αγορές, που βρίσκεται σήμερα.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr