Έντοκα γραμμάτια για το «κοινό» με σημαντική απόδοση

Έντοκα γραμμάτια για το «κοινό» με σημαντική απόδοση

Το «άνοιγμα» του ΟΔΔΗΧ σε όσους ψάχνουν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους - Οι επόμενες κινήσεις για την μείωση του χρέους

Omologa
Το… «κομπόδεμα» τους σε κρατικά ομόλογα μπορούν και πάλι (μετά από 2 χρόνια δηλαδή) να βάλουν νοικοκυριά και μικρομεσαίοι αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος!

Οι προθεσμιακές καταθέσεις δεν δίνουν κάποια ουσιαστική απόδοση στο ευρύ κοινό με αποτέλεσμα οι αποταμιευτές να ψάχνουν εναλλακτικές και σίγουρες επενδύσεις. Από σήμερα, λοιπόν το δημόσιο δίνει και πάλι την δυνατότητα στους πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους σε τίτλους με σημαντική και εγγυημένη απόδοση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), από σήμερα και έως και την Πέμπτη θα διαρκέσει η περίοδος εγγραφών για τους ιδιώτες που θέλουν να προμηθευτούν ετήσια έντοκα γραμμάτια. Το όφελος; Στην προηγούμενη έκδοση, αντίστοιχης διάρκειας, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,84%, όταν το μέσο επιτόκιο καταθέσεων είναι μόλις 0,35%.

Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να επενδύσουν στα έντοκα γραμμάτια μπορούν να το αιτηθούν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.

15.000 ευρώ το ανώτατο ποσό
H περίοδος εγγραφών ξεκινά την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και λήγει την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να επενδύσει κάθε φυσικό πρόσωπο ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Σημειώνεται ότι, ήδη στα χέρια φυσικών προσώπων βρίσκονται έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας, μεν, υπόψιν την αποκλιμάκωση στις αποδόσεις στα ομόλογα και συνεκτιμώντας την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει νέες εκδόσεις και την ίδια ώρα «θωρακίζει» το λεγόμενο «πράσινο ομόλογο» με έργα και επενδύσεις.

Κλείσιμο
Ειδικότερα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε 3 ακόμα νέες εκδόσεις/επανεκδόσεις ως το τέλος του 2023. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν δύο ακόμα στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου.

Την... «ποιοτική» διάφορα στο πρόγραμμα δανεισμού, όμως, θα την κάνει το «πράσινο» ομόλογο. Μία τέτοια έκδοση που προϋποθέτει την σύνδεση με έργα – επενδύσεις που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες «πράσινες» προδιαγραφές. Αρμόδιες πηγές λένε ότι η διαδικασία «συλλογής» βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο!

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται ο προσωπικός αριθμός του πολίτη - Θα είναι ενιαίος για ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταυτότητα και διαβατήριο


Κασσελάκης: Ήμουν μικρός, δεν ξέρω πολλά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του πατέρα μου - που έγινε το... 2018

Ολυμπιακός: Ανακοινώθηκαν Ποντένσε και Γιόβετις, «μπήκαν» και στην ευρωπαϊκή λίστα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης