Ακρίβεια: Το σχέδιο για «λαϊκό ομόλογο» με απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό

Ακρίβεια: Το σχέδιο για «λαϊκό ομόλογο» με απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό

Τι προβλέπει η εισήγηση στο οικονομικό επιτελείο - Στόχος η στήριξη των αποταμιεύσεων - Τα υπέρ και τα κατά της πρότασης και γιατί αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό

photo_xrima_8
Μέτρο-έκπληξη για τη στήριξη της αποταμίευσης των νοικοκυριών, τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από την ακρίβεια, αναζητούν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί και μπαίνουν προς εξέταση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και η έκδοση «λαϊκού» ομολόγου με επιτόκιο που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό.

Η σχετική εισήγηση προβλέπει την περιορισμένη έκδοση ενός κρατικού χρεογράφου, ύψους έως 1 δισ. ευρώ -πιλοτικά τουλάχιστον- με επιτόκιο της τάξεως του 3%-3 ,5% για 3-5 χρόνια, δηλαδή σχεδόν όσο δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές (με απόδοση 3,4% στα κρατικά ομόλογα 5ετίας την εβδομάδα που πέρασε). Αντιμετωπίζεται όμως με σκεπτικισμό εντός του οικονομικού επιτελείου, καθώς απαιτεί προσεκτικό χειρισμό και μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, φέρνοντας στη μνήμη τις μαύρες εποχές του PSI.

«Πνίγονται» τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μέτρου, με τα σημερινά δεδομένα οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις τράπεζες έφτασαν τα 140 δισ. ευρώ τον Ιούλιο (όσο ήταν πριν από 11 χρόνια), εκ των οποίων όμως τα 105 δισ. λιμνάζουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως (μισθοδοσίας) με επιτόκια μόλις 0,02%! Τα νοικοκυριά νιώθουν παγιδευμένα και μη βρίσκοντας άλλες πιο αποδοτικές εναλλακτικές, αφήνουν τις καταθέσεις αυτές απλώς να σωρεύονται (καθώς αυξάνονται κάθε μήνα από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά, με αύξηση μάλιστα κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα Ιούλιο). Οι νέες καταθέσεις, όμως, στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά πια προς καταθέσεις προθεσμίας που υπόσχονται κάπως πιο αξιοπρεπείς αποδόσεις (με επιτόκια 1,42% κατά μέσον όρο σε καταθέσεις προθεσμίας ή υπό προειδοποίηση).

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Πολεμική Αεροπορία: Δύο C-130 Hercules στο δυναμικό της - Δείτε φωτογραφίες

Τομ Χανκς: Στην ουρά για το πλοίο της γραμμής από Πούντα για Αντίπαρο - Δείτε φωτογραφία

Καιρός - Meteo: Προ των πυλών δεκαήμερο υψηλών θερμοκρασιών - Έρχονται 40άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης