Εκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της Ελλάδας

Εκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της Ελλάδας

Στη συνάντηση που συγκαλεί ο Ρομπάι θα συμμετέχουν Τρισέ, Γιούνκερ, Μπαρόζο και Ρεν

Πολύνεκρες επιθέσεις σε Τσετσενία και Ινγκουσετία
Εκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της Ελλάδας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρωί της Δευτέρας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές από την Ε.Ε. που δεν κατονομάζει. Την ίδια ώρα ο Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ βλέπει πολύ μαύρα τα πράγματα για την Ελλάδα καθώς εκτιμά ότι θα χρειαστούμε περί τα 15 χρόνια για να βγούμε από την κρίση.

Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF ο Wulff σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει η ανάγκη για "μια συνολική αντίληψη" στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης του χρέους.

"Δεν μπορεί να είναι κάτι που θα είναι αρκετό για μια περίοδο τριών μηνών αλλά κάτι που θα προσφέρει λύσεις στο πρόβλημα και θα καλύπτει τα επόμενα 10 με 15 χρόνια", δήλωσε ο Wulff και πρόσθεσε: "Και η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο απ΄ ό,τι  οι περισσότεροι είναι διατεθειμένοι στην Ευρώπη να αναγνωρίσουν".
Κλείσιμο

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τις προσπάθειες για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αλλά και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις πιέσεις των αγορών προς την Ιταλία, αναφέρει το πρακτορείο.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn.

Σύμφωνα με το Reuters οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην προσπάθεια που γίνεται για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν επίσης το sell-off των τραπεζικών τίτλων στις συναλλαγές της Παρασκευής και την εκτίναξη του ιταλικού spread καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης.

Στόχος της συνάντησης είναι να διαμορφωθεί σαφέστερη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν τη συνάντηση του Eurogroup αργότερα τη Δευτέρα και ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες στις 15 Ιουλίου.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ επιβεβαίωσε εξάλλου στο Dow Jones Newswires ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε τη συνάντηση αν και επισήμανε ότι δεν θα την χαρακτήριζε "έκτακτη σύσκεψη".

"Υπάρχουν διάφορες αμφιβολίες και ανησυχίες όσον αφορά την πρόοδο στο δεύτερο πακέτο βοήθειας [για την Ελλάδα], κυρίως λόγω της μικρή προόδου που έχει σημειωθεί στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα", δήλωσε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος. "Δεν κινείται με τους επιθυμητούς ρυθμούς".

Ένας άλλος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι πραγματοποιούνται αρκετές προπαρασκευαστικές συναντήσεις πριν τις συνεδριάσεις του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι "δεν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις", όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν δήλωσε ότι ο Barroso θα συμμετάσχει στην τακτική συνάντηση συντονισμού με τον πρόεδρο Van Rompuy, "η οποία θα έχει διευρυμένη σύνθεση όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν".

Την ίδια ώρα, προκειμένου να συμμετέχει στην έκτατη σύσκεψη,  ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετέβη το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, αντί το μεσημέρι της Δευτέρες όπως ήταν προγραμματισμένο.


Πηγή: capital
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης