Συντάξεις: Στο 8% «κλειδώνουν» οι αυξήσεις - Πότε θα καταβληθούν

Συντάξεις: Στο 8% «κλειδώνουν» οι αυξήσεις - Πότε θα καταβληθούν

Ο μεν πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 9.8% με 10%, από 9,1% που είχε καταγράφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το δε ΑΕΠ θα κλείσει το 2022 στο 6%

syntaxeis_maiou
Μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι από 1/1/2023 λόγω του πληθωρισμού και του ΑΕΠ που «σκαρφάλωσαν» στα ύψη.

Ο μεν πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 9.8% με 10%, από 9,1% που είχε καταγράφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το δε ΑΕΠ θα κλείσει το 2022 στο 6%.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι η αύξηση από 1/1/2023 θα κινηθεί γύρω στο 7.5% αλλά οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αύξηση θα ανέλθει στο 8% καθώς οι αυξήσεις υπολογίζονται με βάση το άθροισμα του 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Επομένως η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ που ανέρχεται σε 750 ευρώ, από την 1/1/2023 θα διαμορφωθεί στα 810 ευρώ ( + 60 ευρώ)

Σημειώνουμε επίσης ότι σε όσο μεγαλύτερο ύψος «κλειδώσουν» οι αυξήσεις του 2023 , τόσο περισσότεροι θα είναι οι αποδέκτες γιατί ο λογιστικός συμψηφισμός θα φέρει σημαντικότερη απομείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Η αύξηση 7.5%, όπως έχει γίνει γνωστό ,θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου ενώ η όποια απόκλιση, 0,5% εν προκειμένω θα πιστωθεί στους συνταξιούχους το φθινόπωρο όταν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Κλείσιμο
Δεν αποκλείεται πάντως το οικονομικό επιτελείο να συζητήσει το ενδεχόμενο να δώσει ολόκληρη την αύξηση τέλος Ιανουαρίου αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να καταβάλλει όσο το δυνατόν νωρίτερα τις αυξήσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι για να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα , πηγές του ΕΦΚΑ επισημαίνουν την τεχνική δυσκολία των υπηρεσιών να «τρέξουν» δύο φορές τα αρχεία των δικαιούχων για να καταβάλλουν σε δύο ταχύτητες τις αυξήσεις.

Η ανάλυση του ΕΦΚΑ που ολοκληρώθηκε έδειξε ότι από τα 2.4 εκατ των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν πάρουν αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά στις πηγές ενίσχυσής τους:

1. Αύξηση έως 7.5%-8% θα πάρουν 1.7 εκ. συνταξιούχοι. Το 80-% -85% % θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7.5% ενώ ένα 15 % θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δε θα είναι μικρότερη από 6.5% αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς.

2. Όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι θα. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ το χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των κερδισμένων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

3. Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ θα λάβουν περίπου στις 20 Δεκεμβρίου 265.367 συνταξιούχοι.

4. Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από το νόμο Βρούτση θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.

5. Οι «χαμένοι» των ενισχύσεων είναι 140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δε θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

Από την ανάλυση των αρχείων της ΑΑΔΕ που έχουν αποσταλεί στον ΕΦΚΑ, φαίνεται ότι περίπου οι μισοί δικαιούχοι της αύξησης 815.605 συνταξιούχοι (48,5%) έχουν εισόδημα έως 600 ευρώ το μήνα (μεικτά), ενώ 405.822 συνταξιούχοι (24,13%) έχουν εισόδημα από 600,01 έως 900 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων της αύξησης 1.353.270 συνταξιούχοι, ποσοστό 80,4%, έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 900 ευρώ μεικτά.

Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων, που θα ενισχυθεί διπλά η και τριπλά είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν παράλληλα με την αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καταβολή της τέταρτης δόσης που απορρέει από το νόμο Βρούτση αλλά και όοοι λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Δεκέμβριο.

Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5 % και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 244.124 συνταξιούχοι.

Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5 %, αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 97.415 συνταξιούχοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Ερευνώνται οι συνθήκες θανάτου του 51χρονου με το αλυσοπρίονο - Το υπό εξέταση σενάριο

Απολύσεις, αλλαγές και πολιτικές παρεμβάσεις: Το νέο Twitter υπό τον Έλον Μασκ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Το καλό και το κακό σενάριο για Αθήνα και οι νέες βλέψεις της Άγκυρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης