Twitter: Απολύσεις, ριζικές αλλαγές και... πολιτικές παρεμβάσεις από τον «πανταχού παρών» Έλον Μασκ

Twitter: Απολύσεις, ριζικές αλλαγές και... πολιτικές παρεμβάσεις από τον «πανταχού παρών» Έλον Μασκ

«Ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς» έγραψε εχθές σε tweet ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από όλους τους επικεφαλής εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης

elon_musk_twitter_xr
Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες απ’ όταν το Twitter βρέθηκε επισήμως στην κατοχή του Έλον Μασκ και ο θόρυβος δεν λέει να καταλαγιάσει. Για την ακρίβεια, συνεχίζει να επικρατεί χάος στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αφού ο Έλον Μασκ έδειξε την πόρτα στους μισούς υπαλλήλους της εταιρείας, τώρα ζητά από κάποιους εξ’ αυτών να επιστρέψουν. Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησε ότι αυτοί είναι ζωτικής σημασίας… Ήταν τέτοια η βιασύνη του να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα στο 1 δισ. ευρώ που η μία σπασμωδική κινηση διαδέχθηκε την άλλη. Κανένα από τα διευθυντικά στελέχη πάντως δεν πρόκειται να επιστρέψει. Το τιμόνι, πλέον, έχει αναλάβει ένα «πολεμικό συμβούλιο» που αποτελείται από τον ίδιο τον Μασκ, τον δικηγόρο του, στενούς συνεργάτες του από την εποχή του PayPal και τον Έλληνα ομογενή Τζέισον Καλακάνη. Πολλά είναι επίσης τα στελέχη που έχουν μεταφερθεί από άλλες εταιρειες του Μασκ στο Twitter. Πενήντα είναι μονάχα οι μηχανικοί της Tesla που πήραν μετάθεση στο Twitter.

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι περιορισμοί ως προς το περιεχόμενο, έναντι της απόλυτης στάσης του νέου ιδιοκτήτη αναφορικά με την περίφημη ελευθερία του λόγου. Στάση που κατά τους ειδικούς απειλεί να αυξήσει τον όγκο της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα.

Επιπλέον, ο Μασκ επιμένει στην καταβολή των 8 δολαρίων. Από τους 230 εκατ. τακτικούς χρήστες του Twitter, 420.000 διαθέτουν το μπλε σημάδι δίπλα από το όνομά τους. Από εδώ και στο εξής ( από τις 9 Νοεμβρίου), οι χρήστες αυτοί καλούνται να πληρώσουν 8 δολ. τον μήνα για να αποκτήσουν το περίφημο verification. Ουσιαστικά, έναντι αυτού του ποσού ο χρήστης θα θεωρείται ότι έχει premium λογαριασμό, με λιγότερες διαφημίσεις. Επιπλέον, οι «παραπλανητικοί λογαριασμοί» ανακοινώθηκε ότι θα διαγραφούν άμεσα. Όσοι δηλαδή παριστάνουν ότι είναι κάποιοι άλλοι- κάποιοι διάσημοι- δίχως να ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για παρωδία θα δουν τους λογαριασμούς τους να αναστέλλονται. Τέλος, θα σχηματιστεί πολύ σύντομα ένα «συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου» και δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις περιεχομένου ή επαναφορά λογαριασμών πριν από τη σύγκληση αυτού.

Το σημαντικότερο νέο, όμως, είναι ότι τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν σήμερα μια σκληρή μάχη για να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ο Έλον Μασκ, πραγματοποίησε μια ανάρτηση, ενθαρρύνοντας τους «ανεξάρτητους ψηφοφόρους» να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στροφή 180 μοιρών από όλους τους επικεφαλής εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι αποφεύγουν την άμεση πολιτική παρέμβαση. «Στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους: Η κοινή εξουσία περιορίζει τις χειρότερες υπερβολές και των δύο κομμάτων, επομένως συνιστώ να ψηφίσουμε για ένα ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η προεδρία είναι Δημοκρατική», έγραψε ο Έλον Μασκ στο Twitter. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται πάντως να δίνουν περισσότερες πιθανότητες στους Ρεπουμπλικάνους να κερδίσουν την πλειοψηφία της Βουλής, με τον έλεγχο της Γερουσίας πιθανότατα να είναι πιο κοντά. «Οι σκληροπυρηνικοί Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι δεν ψηφίζουν ποτέ την άλλη πλευρά, επομένως οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είναι αυτοί που στην πραγματικότητα αποφασίζουν ποιος είναι επικεφαλής!"», πρόσθεσε ο Μασκ στην επίμαχη ανάρτηση.

Εκτός από τις ενδιάμεσες εκλογές πολλές είναι οι αναλύσεις για το κατά πόσο οι πρόσφατες αλλαγές στο Twitter ενδέχεται να επηρεάσουν το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό. Μπορεί ο Τραμπ να μην επιτρέπεται να επιστρέψει στην πλατφόρμα μέχρι τις σημερινές εκλογές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψει! Ο Μασκ ξεκαθάρισε ότι οι χρήστες των οποίων οι λογαριασμοί «απενεργοποιήθηκαν λόγω παραβίασης των κανόνων του Twitter» δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν «μέχρι να έχουμε μια σαφή διαδικασία για να το κάνουμε». Αυτή θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο και μιλά με έμπιστά του πρόσωπα για να ξεκαθαρίσει πιθανά σενάρια. Σε περίπτωση ατιμωτικής ήττας των Δημοκρατικών σήμερα, ενδέχεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του συντομότερα απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Η πιθανή επιστροφή του στο Twitter δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να έρθει σε ευνοϊκότερη στιγμή για τον ίδιο!

Άλλοι επιστρέφουν και άλλοι φεύγουν και οι τελευταίοι όλο και πληθαίνουν. Συνεχίζεται μια αξιοσημείωτη φυγή χρηστών από το Twitter. Υπό το κλίμα αυτό, αναδεικνύονται δυο αλλά εναλλακτικά κοινωνικά δίκτυα: το Mastodon και το Bluesky. Ακόμα και αν αυτά δεν μπορέσουν να φτάσουν την αίγλη και τη δημοφιλία του Twitter, το βασικό ερώτημα παραμένει; Μήπως ο Μασκ παρασυρμένος από μια αμετροέπεια έχει γίνει απερίσκεπτος; Αυτό φαίνεται να πιστεύουν πολλοί στην Ουάσινγκτον. «Έλον, ο πανταχού παρών» τον αποκάλεσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ειρωνικά…



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή που η 20χρονη τρέχει να γλιτώσει από τον επίδοξο βιαστή της στη Νίκαια


Βρετανία: Αποκαλύφθηκε το μονόγραμμα που θα χρησιμοποιεί ως βασιλική σύζυγος η Καμίλα

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου - «Χειρόφρενο» τραβούν και οι οδηγοί ταξί, δεμένα τα πλοία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης