Επίδομα μητρότητας: Ένταξη στην ηλεκτρονική εφαρμογή των ασφαλισμένων ειδικών κατηγοριών

Επίδομα μητρότητας: Ένταξη στην ηλεκτρονική εφαρμογή των ασφαλισμένων ειδικών κατηγοριών

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ  μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου

epidomamitrotitas
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των ασφαλισμένων γυναικών των ειδικών κατηγοριών που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή χορήγησης επιδόματος μητρότητας  και τέθηκε ήδη σε παραγωγική λειτουργία.

Οι ενδιαφερόμενες θα υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας https://www.efka.gov.gr/el) αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας) με την έναρξη της κυοφορίας τους, εφόσον έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον μαιευτήρα γυναικολόγο ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου.

Για την ηλεκτρονική υποβολή των προαναφερομένων αιτημάτων πρέπει προηγουμένως η ασφαλισμένη να αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται ο ΑΜΚΑ της ασφαλισμένης, καταχωρείται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιλέγεται κατά περίπτωση ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγεται η ασφαλισμένη. Εν συνεχεία καταχωρούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας τοκετού και επιλέγεται η ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει (ξεναγοί, άνεργες επιδοτούμενες του ΟΑΕΔ, αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ).

Επίσης, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στις ασφαλισμένες υπαγόμενες στο άρθρο 39 παρ.9 του ν.4387/2016 να υποβάλλουν το αίτημα τους για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση του ασφαλιστικού φορέα, από τις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ συνεχίζουν να εξυπηρετούνται οι μισθωτές/μη μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας (τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα), οι μισθωτές ασφαλισμένες οι οποίες γεννούν τέκνο ως φέρουσες μητέρες, οι περιπτώσεις υιοθεσίας, οι δικαιούχες του ειδικού επιδόματος μητρότητας καθώς και οι αμειβόμενες με τίτλο κτήσης.

Ειδικά, για τις ασφαλισμένες υπαγόμενες στην ασφάλιση του τ. ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ η αίτηση χορήγησης επιδομάτων μητρότητας θα υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και μεταξύ άλλων θα καταχωρούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού καθώς και τα στοιχεία του εργοδότη.

Κλείσιμο
Στην περίπτωση που ο εργοδότης καλύπτει ασφαλισμένες τ. ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ ενημερώνεται από την Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών με ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία (https://www.efka.gov.gr/el) για να επικυρώσει το χρονικό διάστημα αποχής από την εργασία της αφού προηγουμένως επιβεβαιώσει ή συμπληρώσει το πεδίο του IBAN τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Για τους υπαλλήλους e-ΕΦΚΑ το επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο Χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής χορήγησης επιδόματος μητρότητας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για ζητήματα που την αφορούν, βρίσκονται στο intranet του e-ΕΦΚΑ, επιλογή Σύνδεσμοι -> Διαχείριση Ηλεκτρονικών Αιτήσεων Επιδόματος Μητρότητας.

Για τις ασφαλισμένες και για τον εργοδότη έχουν αναρτηθεί εγχειρίδια χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies) επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Ελεύθεροι. Επαγγελματίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια δολοφονία στην Καβάλα - Έστησαν καρτέρι και τον «γάζωσαν»

Και οι διάσημοι τρώνε... τούμπες: 8 στιγμές που θα ήθελαν να μην υπήρχαν σε κάμερα

Γιώργος Μαζωνάκης: «Στα μαχαίρια» με τον Διονύση Σχοινά - Αναβλήθηκε ξανά η πρεμιέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης