Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν διαμηνύει πως η περίοδος της συνεργασίας της χώρας του με τη Δύση τελείωσε

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν διαμηνύει πως η περίοδος της συνεργασίας της χώρας του με τη Δύση τελείωσε

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον - Η Ευρώπη δεν υποκύπτει στις απειλές του Πούτιν - Το Κρεμλίνο διαψεύδει τον Μπάιντεν ότι ο πρόεδρος της χώρας παραπλανήθηκε ή κρατήθηκε στο σκοτάδι από συμβούλους του

putin-0
Εν μέσω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη συνεχίζονται, όπως όμως και η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, με την πρόοδο να παραμένει ζητούμενο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση».

Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η κυβέρνηση της Ρωσίας θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κάλεσε τα 27 κράτη μέλη της να συνειδητοποιήσουν ότι η αναμέτρηση με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον της.

«Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες (...). Οι ανεύθυνες κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ήδη επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή των απλών Ευρωπαίων», είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Νικολάι Κόμπρινετς.

Το Κρεμλίνο παράλληλα διέψευσε εκτιμήσεις στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο πως ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είτε παραπλανήθηκε ή κρατήθηκε στο σκοτάδι από συμβούλους του.

Κλείσιμο
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας Τζέρεμι Φλέμινγκ υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν φοβούνται να του πουν «την αλήθεια», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες για «ενδείξεις» ότι ο Ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε συμβούλους του και έθεσε κάποιους «σε κατ’ οίκον κράτηση», λέγοντας πως μοιάζει «απομονωμένος».

«Απλά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Κρεμλίνο. Δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν και δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό μας για τη λήψη αποφάσεων», αντέταξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χθες Πέμπτη, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, οι αγοραστές από «μη φιλικές χώρες» θα πρέπει «να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες» από την Παρασκευή, 1η Απριλίου. Το διάταγμα κατονομάζει την Gazprombank (η οποία δεν βρίσκεται ακόμα στη λίστα των τραπεζών που έχουν υποστεί κυρώσεις από τη Δύση) ως την «εξουσιοδοτημένη τράπεζα». Στους νέους κανόνες του καθεστώτος Πούτιν, οι αγοραστές θα μπορούν να πληρώσουν για τις παραδόσεις αερίου με τραπεζικό έμβασμα σε ξένο νόμισμα, όπως το ευρώ ή το δολάριο. Ωστόσο, η παράδοση θα θεωρείται πληρωμένη, μόνο όταν το ξένο νόμισμα ανταλλάσσεται με ρούβλια.

Παρά ταύτα, καθώς το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι χρειάζεται κεφάλαια για να καλύψει άμεσες ανάγκες, το διάταγμα Πούτιν ορίζει επίσης ότι κάποιοι αγοραστές θα εξαιρούνται από την πληρωμή με ρούβλια, εάν το αποφασίσει η ρωσική κυβέρνηση.


Η Ευρώπη δεν υποκύπτει στις απειλές του Πούτιν

Προς το παρόν, η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση να χορέψει στο ρυθμό του Πούτιν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν χθες ότι, καθώς οι υπάρχουσες συμβάσεις δίνουν το δικαίωμα στις εταιρείες τους να πληρώνουν τη Ρωσία σε ευρώ, αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να διακόψει η Ρωσία την παροχή φυσικού αερίου.

Ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζουν να σταματήσουν να αγοράζουν από το Κρεμλίνο μέχρι το τέλος του έτους.

Η Γερμανία έχει ενεργοποιήσει το πρώτο μέρος μιας διαδικασίας τριών σταδίων στο πλαίσιο της οποίας θα έπρεπε να μεριμνήσει με μερισμό ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες. Το ίδιο και η Αυστρία , η οποία, καθώς παίρνει το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, εξαρτάται ακόμη περισσότερο από ότι η Γερμανία.

Εκπρόσωπος Τζόνσον: Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: "Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε".


Τι σημαίνει μια πιθανή διακοπή εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και για τι προετοιμάζεται η ΕΕ

Το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ (1973-74) μπορεί να περιγράψει ως έναν βαθμό το απευκταίο σενάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Τον Οκτώβριο του 1973, τα μέλη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν εμπάργκο πετρελαίου στις ΗΠΑ (και άλλες δυτικές χώρες). Το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ και των κρατών της Δυτικής Ευρώπης μειώθηκε κατά περίπου 3% καθώς, λόγω του εμπάργκο, οι εισαγωγές πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ μειώθηκαν κατά 40%.

Το σοκ της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 φαίνεται μικρό σε σχέση με ένα πιθανό ρωσικό εμπάργκο, καθώς η πτώση του ΑΕΠ στην ΕΕ αναμένεται πολύ μικρότερη σε σχέση με το 1973, λόγω του ότι η σχέση των ορυκτών καυσίμων στο ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλότερη (περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια) απ' όσο ήταν τη δεκαετία του 1970.

Η ΕΕ αναμένει μια πτώση του ΑΕΠ της περίπου από 0,5% έως 3%. Η μπλόφα της Μόσχας δεν φαίνεται προς το παρόν να περνάει στο «πόκερ» του Πούτιν με τους «27».


Ειδήσεις σήμερα:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι τελευταίες ώρες της Τζωρτζίνας και η ανεξήγητη επιδείνωση της υγείας της, όταν ήταν μόνη με τη μάνα της

Κρις Ροκ: Χαμός στο πρώτο σόου του 57χρονου κωμικού μετά το ιστορικό χαστούκι του Γουίλ Σμιθ - Δείτε βίντεο

Μεξικό: Έξι κομμένα κεφάλια πάνω στην οροφή αυτοκινήτου μαζί με απειλητικό μήνυμα - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης