Lockdown: Πάει για 70% η τηλεργασία στο Δημόσιο

Lockdown: Πάει για 70% η τηλεργασία στο Δημόσιο

Το ποσοστό της τηλεργασίας παραμένει στο 50% στον ιδιωτικό τομέα - Εντατικοί και ακόμη πιο αυστηροί  έλεγχοι για την τήρηση του μέτρου

tilergasia
Εντατικούς ελέγχους ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα κλιμάκια επιθεωρητών του ΣΕΠΕ για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό τηρείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να απασχολούν με τηλεργασία το προσωπικό τους.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν το 50% του προσωπικού τους που μπορεί να δουλέψει από απόσταση με τηλεργασία.

Εξετάζεται ωστόσο το ποσοστό 50% να αυξηθεί πιθανότατα στο 60% η και 70% για το δημόσιο όπου υπάρχει η ευχέρεια να εφαρμοστεί.

Οι μέχρι τώρα έλεγχοι των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ έχουν διαπιστώσει «μαϊμού» τηλεργασία, καθώς εργοδότες προαναγγέλλουν μεν στην «Εργάνη» τους εργαζόμενους που απασχολούνται εξ αποστάσεως αλλά αναγκάζουν ορισμένους εξ αυτών να μεταβούν στον φυσικό χώρο δουλειάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε δυο μήνες – δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο – συνελήφθησαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 120 τηλεργαζόμενοι να βρίσκονται κανονικά στο γραφείο τους.

Παραβάσεις έχουν εντοπιστεί και στις αναστολές. Η ομάδα Αντι –Covid-19 της ΓΣΕΕ έχει δεχθεί 2.000 καταγγελίες για «μαϊμού αναστολές» από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα. Οι 500 από αυτές αφορούν το δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο έως σήμερα, ενώ άλλες 1.500 καταγγελίες είχαν γίνει από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο των ελέγχων του ΣΕΠΕ θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.ά., και σε ζητήματα που αφορούν την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.

Οι έλεγχοι θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη ελεγχθεί περίπου 30.000 για παραβάσεις που αφορούν την Covid αλλά ακόμα τα αποτελέσματα δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Ειδήσεις σήμερα

Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19:30 για το lockdown 

Lockdown από αύριο στην Αττική εισηγούνται οι ειδικοί - Κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο 

Χημικά σε πορεία για τον Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας - Δυσκολίες στην κυκλοφορία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης