LIVE

Κορωνοϊός

Microsoft: Τι κερδίζει η Ελλάδα από την επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ

microsoft

Τα data center, η τρίτη επένδυση φέτος της Microsoft - Θα εκπαιδευτούν 100.000 Ελληνες σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων - Μητσοτάκης: Πάνω από €1 δισ. η επένδυση

Σε μία λιτή εκδήλωση γεμάτο συμβολισμούς στο μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Microsoft κ. Μπραντ Σμιθ ανακοίνωσαν και επισήμως τη σημαντική σε μέγεθος αλλά και σημασίας επένδυση στην οποία θα προβεί ο τεχνολογικός κολοσσός στη χώρα μας.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure. Οι υποδομές του συγκεκριμένου data center θα δημιουργηθούν σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις στην Αττική που θα διασυνδεθούν και θα έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. 

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό, η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1 δισ ευρώ σε βάθος χρόνου.

Δείτε την παρουσίαση της επένδυσης:


Παρουσίαση της νέας επένδυσης της Microsoft | Ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη - Brad Smith


«Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως η Microsoft αναβαθμίζει τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. «Αυτό για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται μόνο είσοδος κεφαλαίων, απασχόληση αλλά και προστιθέμενη αξία», πρόσθεσε εξηγώντας πως το όφελος σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ».

«Όμως το κέρδος πολλαπλασιάζεται εάν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτό στις επιχειρήσεις που ανακαλύπτουν την μεγάλη αξία των ψηφιακών. Και φυσικά το όφελος εκτινάσσεται εάν συνυπολογιστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

microsoft


«Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τώρα με το ελληνικό Cloud, τα ελληνικά δεδομένα αλλά τα δεδομένα απ’ τη γύρω περιοχή θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και χαμηλότερο κόστος», σημείωσε. «Αυτό θα επηρεάσει τα πάντα, το Δημόσιο, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την καθημερινότητα, όλα θα επηρεαστούν».

Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος της Microsoft κ. Μπραντ Σμιθ τόνισε πως η μεγαλύτερη επένδυση που κάνει η εταιρεία στα 28 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία. «Δείχνει εμπιστοσύνη στον τόπο και τους ανθρώπους, δεν το κάνουμε ελαφρά τη καρδία. Το ότι το κάνουμε εν μέσω πανδημίας δείχνει τι γίνεται στην χώρα αλλά και πόσο δεσμευμένοι είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Πλέον η Ελλάδα γίνεται περιφερειακό κέντρο των υπηρεσιών που προσφέρουμε», υπογράμμισε.

«Το cloud είναι ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα και πλέον έρχεται στην Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται στο data center θα είναι διαρκείς. Ο ίδιος στάθηκε στη μεγαλύτερη ταχύτητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται, τη μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και το χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις, το Δημόσιο αλλά και τους εκπαιδευτικούς φορείς.

20-10-05_0033__DPT3417


Από πλευράς ελληνικού Κράτους, όπως είπε ο κ. Σμιθ, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την τάχιστη αδειοδότηση και διευκόλυνση της επένδυσης ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη.

«Δυστυχώς στις τρεις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις η χώρα μας ήταν ουραγός. Τώρα, στην 4η, θέλουμε να είμαστε μαζί με τους πρωτοπόρους. Εμείς θα επενδύσουμε σε αυτό», υπογράμμισε απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft στην Ελλάδα κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

20-10-05_0026__DPT3328


Πρόγραμμα εκπαίδευσης

Παράλληλα με την επένδυση ανακοινώθηκε και ένα πρόγραμμα που θα «τρέξει» η Microsoft για την περαιτέρω προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα. Σε αυτό θα συμμετέχουν 100.000 άνθρωποι, που θα εκπαιδευτούν στις ψηφιακές δεξιότητες.

«Θα υπάρχει όφελος και απ’ τα προγράμματα διάδοσης ψηφιακών δεξιοτήτων στην επόμενη 5ετία. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Σμιθ.

Διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες

Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft για τη συγκεκριμένη επένδυση κρατούσαν επί μήνες. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή έως τώρα, στο παρά ένα των ανακοινώσεων, συνδέεται με το γεγονός ότι υπήρχε ρήτρα εχεμύθειας για τις διαβουλεύσεις.

Από ελληνικής πλευράς το κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις είχε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Επίσης ο υπ. Ψιφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκος Πιερακκάκης και ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης εργάστηκαν σημαντικά ώστε να «ευθυγραμμιστεί» η ελληνική πλευρά με βασικούς όρους που έθεσε η αμερικανική πολυεθνική.

Εξάλλου η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες κινήσεις που βελτιώνουν την εικόνα της ως προς την αντιμετώπιση των πνευματικών δικαιωμάτων όπως ο διαγωνισμός για την προμήθεια αδειών λογισμικού της εταιρίας Microsoft, για την κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα η Ελλάδα φέτος διαγράφηκε από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» που τηρούν οι ΗΠΑ και περιλαμβάνει τις χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό στο δημόσιο.

20-10-05_0042__DPT3763


«Μάχη» για τις cloud υπηρεσίες

Επίσης η επιλογή της Ελλάδας από τη Microsoft εκτιμάται πως συνδέεται και με την πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι το cloud θα είναι η προτιμητέα υποδομή για να «τρέχουν» οι εφαρμογές των φορέων του ευρύτερου Δημοσίου και να αποθηκεύονται τα δεδομένα τους (cloud first policy).

Πέραν όμως του ευρύτερου δημόσιου τομέα που πλέον ετοιμάζεται για την μεγάλη αλλαγή το cloud κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Microsoft, η Amazon Web Services (AWS), έχει επενδύσει ήδη στη δημιουργία εξειδικευμένου κόμβου (Amazon CloudFront Edge) στην Αθήνα και ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα.

«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία και τον ελληνικό λαό»

Επένδυση με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία και μεγάλη κοινωνική απόδοση χαρακτήρισε τη δημιουργία μεγάλη κέντρου δεδομένων της Microsoft ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ «για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και τον Ελληνικό λαό».

«Μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, καθώς η Microsoft ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια λειτουργίας της εδώ – μια επένδυση με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία αλλά και μεγάλη κοινωνική απόδοση. Σε ευχαριστώ Μπραντ Σμιθ για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και τον Ελληνικό λαό», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Στην ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε και ένα βίντεο, που αναφέρεται στην Ελλάδα, έναν τόπο για νέα ξεκινήματα, με άπειρες δυνατότητες και γεμάτος ευκαιρίες.«Είναι η στιγμή να γίνει πράξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας, εντάσσοντάς την στη μεγαλύτερη υποδομή cloud του κόσμου και δημιουργώντας το πρώτο Microsoft Datacenter στη χώρα. Ήρθε η στιγμή να ενισχύσουμε 100.000 επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και μαθητές, το ανθρώπινο δυναμικό του αύριο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο βίντεο.

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει στιγμή. Η ανάπτυξη ξεκινά εδώ, τώρα. Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους» καταλήγει το βίντεο.Η επένδυση αντανακλά την αισιοδοξία της Microsoft για την Ελλάδα και την οικονομία


Ο Μπραντ Σμιθ σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι η επένδυση αντανακλά την αισιοδοξία της εταιρείας για το μέλλον της Ελλάδας και την ανάκαμψη της οικονομίας. 

«Είμαι ενθουσιασμένος που συνάντησα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στην Αθήνα για να ανακοινώσω ότι η Microsoft θα κατασκευάσει κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα – η μεγαλύτερη επένδυση που έχουμε κάνει τα 28 χρόνια που λειτουργούμε στη χώρα. Αυτό αντανακλά την αισιοδοξία μας για το μέλλον της Ελλάδας και την οικονομική ανάπτυξη», έγραψε ο κ. Σμιθ, αναρτώντας και φωτογραφία του με τον κ. Μητσοτάκη.
Άλλες δύο επενδύσεις φέτος της Microsoft

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η τρίτη επένδυση στην οποία θα προβεί φέτος στη χώρα μας η Microsoft. Τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Smith στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ανακοινωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την αξιοποίηση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR).

Τρεις μήνες μετά η πολυεθνική ανακοίνωνε την εξαγορά της Softomotive, μίας ελληνικών συμφερόντων εταιρείας, με σημαντική παρουσία στην Αθήνα. Το τίμημα δεν είχε ανακοινωθεί με τις πληροφορίες, όμως, να κάνουν λόγο για 150 εκατ. δολάρια. Η Softomotive διατηρεί στην Αθήνα ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τον τομέα του robotics process automation (RPA) με 100 εργαζόμενους περίπου, το οποίο η Microsoft είχε δηλώσει ότι θα αναπτύξει ώστε να το καταστήσει κέντρο ανάπτυξης RPA.

Ειδήσεις σήμερα:

Βγήκε από το νοσοκομείο για βόλτα ο Τραμπ - Το νέο μήνυμα στους Αμερικανούς και η έκπληξη στους «πατριώτες» - Δείτε βίντεο

Στη Βουλγαρία συνελήφθη διαβόητος Έλληνας κακοποιός που κατηγορήθηκε για τριπλό φονικό το... 2001

Υπόθεση Κριστιάν Ντάντε: Οι κόρες του «πρωταγωνιστή» της μεγαλύτερης απάτης στην Ελλάδα κινούνται εναντίον του δημοσίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (174)

Σταθης

"Αλλά ποιος έχει στοιχειώΔΗ νιονιό." Έλα ντε...

Είναι βέβαιο..

ότι στη Microsoft, δεν θα σκυλομετανοιώσουν απλώς για την απόφαση που πήραν να επενδύσουν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, αλλά και θα βλαστημήσουν το γάλα της μάνας τους.

Σωστός

ο παίκτης... πολύ κακό για το τπτ.

Γιατί στην Αττική;

Χάθηκε η επαρχία;

Apple funboy

Έχω να κάνω ένσταση. Γιατί να μην πάρουμε apple που ειναι πιο ωραία και δεν πιάνουν ιους. Τα microsoft κολάνε.

Χ

ποιος σου ειπε οτι δεν έχουν virus ρε κακομοίρη; Και τότε γιατί έχουν antivirus? Ασχετοι βλαχέλληναράδες θέλετε και apple, δεν κοιτάτε που κόβατε στο χωριο σας τον πατσά με το νύχι...

Petros

Η κατασκευή του Azure DC (ναι, για αυτό πρόκειται) αφορά μία τεράστια φάρμα servers που απλά προσφέρουν cloud υπηρεσίες. Συνεπώς ούτε οι servers (400 εκ?) πρόκειται να αγοραστούν από Ελλάδα ούτε πρόκειται να προσληφθούν στρατιές υπαλλήλων για την απλή φύλαξη, συντήρηση κλπ των servers. Άρα το 1 δισ δικαιολογείται μόνο αν αγοράσουν το Καβούρι και χτίσουν απέναντι από τον Αστέρα, δίπλα στο κύμα το DC με υλικά που χρησιμοποιεί η NASA. Αλλιώς μιλάμε για φούμαρο νούμερο. Όσον αφορά το όφελος της Ελλάδας, η αναγνώριση εσόδου και η φορολόγηση των cloud υπηρεσιών συμβαίνει στην χώρα του τελικού χρήστη που τις περισσότερες φορές θα είναι οι γύρω από εμάς χώρες. Ότι μείνει από έσοδο στην Ελλάδα θα φορολογηθεί μέσω μίας πολύπλοκης φορολογιστικής διαδρομής κάπου στην Ιρλανδία, όπως και οι πωλήσεις της Microsoft στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για συμβάσεις της Microsoft με το Δημόσιο (G-Cloud on Azure, κάλυψη του συνόλου του δημοσίου με O365, Windows, κλπ) σύνολικής αξίας πολλών εκατομμυρίων το χρόνο. Και μαντέψτε που γίνεται η φορολογήση... Άλλα ναι! Θα έχουμε πιο γρήγορες υπηρεσίες cloud πανάθεμα μας! Για να μην παρεξηγηθώ: Καλές οι ξένες επενδύσεις για πολλούς λόγους τους οποίους δεν έχω λόγο να αναφέρω ξανά. Άλλα να μην υπερβάλλουμε τόσο πολύ γιατί υποτιμάμε ακόμα περισσότερο την νοημοσύνη και τις γνώσεις του ελληνικού λαού. Και πάντα να βλέπουμε και ποιο είναι το ‘δούναι’ δίπλα στο ‘λαβείν’ γιατί αυτά δυστυχώς πάνε μαζί τις περισσότερες φορές. PS1: Πόσοι από τους 150 της Softomotive έχουν απομείνει μετά την εξαγορά από την Microsoft? PS2: Σκέφτηκε κανένας τι θα συμβεί σε όλες τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των εγχώριων DCs? Οι οποίοι πωλούσαν αντίστοιχες cloud υπηρεσίες, έδιναν δουλειά σε πολύ κόσμο και εκτός Αττικής και φορολογούνταν στην Ελλάδα? PS3: Τώρα πια τίποτα δεν μας σταματά (!) να χτυπάμε mega-projects του δημοσίου (critical infrastructure related) που είχαν αυτό τον αναθεματισμένο όρο ' ο DC του παρόχου να βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας’

Nikos

Κοίτα να δεις που μερικοί σκέφτονται κιόλας.

Ρε μπαγάσα

Μες το λογιστήριο της Microsoft είσαι;

Εξαιρετικό σχόλιο !

Θα μπορούσε άνετα να είναι αρθρο ενημερωτικό ( και μάλλον είναι πολύ καλύτερο !). Μπράβο !

Δεν γνωρίζεις..

τι σημαινει επένδυση τέτοιας κλίμακας. Οι servers δεν είναι το μεγαλύτερο μέρος, αλλά το κατασκευαστικό, που πέφτει στην τοπική αγορά, καθώς και λειτουργικά (επίσης τοπικά). Άλλωστε οι servers θα αγοράζονταν από το εξωτερικό, σε καθε περίπτωση, μια και δεν φτιάχνονται εδώ. Ως πάγια όμως, θα εμφανίζονται σαν μέρος της Ελληνικής Οικονομίας. Το headcount, δεν θα είναι μικρό όπως το παρουσιάζεις, ιδίως αν υπολογίσεις πόσοι θα εργαστουν για την υλοποίηση της επένδυσης, αλλά και στους τοπικούς προμηθευτές. Προφανώς και θα υπάρχει συμμετοχή στα έργα του δημοσίου και είναι καλό που εταιρίες τέτοιας τεχνογνωσίας θα συμμετέχουν. Το "γρήγορο" cloud μπορεί να μην σημαίνει τίποτα για εσένα, αλλά είναι σημαντικό για όλον τον παραγωγικό ιστό της σύγχρονης οικονομίας (φυσικά δεν είναι μόνο θέμα ταχύτατης, μη μπούμε σε τεχνικά). Όσο για το τι θα κάνουν οι τοπικές εταιρίες που ασχολούνται με δημόσιο, μην ανησυχείς, το Ελληνικό κράτος μοιράζει πίτα σε όλους. Και σε διάφορα επίπεδα. Οι αντίστοιχες επενδύσεις της Microsoft σε Ισπανία και Πολωνία, υπολογίστηκαν στα 1.5 δις (έκαστη).

Να πείτε

Που θα μπορούσε να είναι ενημερωτικό άρθρο; Στην Αυγή ή στον Ριζοσπάστη;

Μπάμπης Μπαμπίδης

Φοβού τους αμερικανούς και δώρα φέροντες. Τα έχεις πεί όλα αναλυτικά και για κάποιον που έχει στοιχειώδεις γνώσεις για την φορολόγηση των εταιρειών facebook, microsoft, google κλπ μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το δημόσιο πρέπει να πάει στο linux που είναι δωρεάν. Αλλά ποιος έχει στοιχειώδη νιονιό.

Φορομπηχτούλης

Η φορολογία των επενδύσεων για πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου θα πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο για την έγκρισή τους! Το είπε και ο Τατούλης για τα φωτοβολταϊκά, επενδύσεις μόνο αν είναι του κράτους!

Καλη επενδυση

Μπραβο στην Νεα Δημοκρατια οι μονοι που ξινιζονται ειναι οι Συριζαιοι και οι γνωστοι-αγνωστοι που εκπροσωπουν κυριως αριστερες οργανωσεις να πιειτε ΞΥΔΑΚΙ κοριτσια μου

Μηχανικος

Αριστερος προγραματιστης δεν υπαρχει γιατι η επιστημη αυτη απαιτει ορθολογισμο που ειναι ασυμβατος με την αριστερη σκεψη. Οι αριστεροι σταματηστε να σχολιαζετε το data center, αχοληθειτε με την παλη των ταξεων και αλλα επικαιρα θεματα του 19ου αιωνα.

Αλέκσης Κατσαπλιάς

Υπάρχει όμως αριστερός μηχανικός που γνωρίζει την τεχνική για στροφή 360ο....

Γατάκια..

Ο Αλέκσης γνωρίζει από σπίνορς.

Μετά τους ουρανοξύστες του Ελληνικού

Θα χτιστούν τα Data center της μαικροσοφτ. Τα εγγονια μας θα δουν το έργο δηλαδή. Στο μεταξύ η μαικροσοφτ είναι ο καινούργιος μας Εθνικός Προμηθευτής

Της προπαγάνδας το ανάγνωσμα

Αντί να σαμποτάρετε επί μία πενταετία ακόμη και τις έτοιμες επενδύσεις....είχατε την ευκαιρία να τις υλοποιήσετε νωρίτερα! Οταν όμως ανακαλύπτεις παρθένα δάση και αρχαία σε διαδρόμους απογείωσης.....τι προκοπή να περιμένει μία χώρα από την διακυβέρνησή σας! Είσαι και μικρόψυχος...

Αλεξης

Tι απόδοση δίνει ο ΟΠΑΠ να πάνε όλα τα υπολογιστικά συστήματα του Δημοσίου στα Data Center της Microsoft? 1.10?

Petros

1.01

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης