Στη Βουλγαρία συνελήφθη διαβόητος Έλληνας κακοποιός που κατηγορήθηκε για τριπλό φονικό το... 2001

Στη Βουλγαρία συνελήφθη διαβόητος Έλληνας κακοποιός που κατηγορήθηκε για τριπλό φονικό το... 2001

Τον Απρίλιο του 2004 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών, αλλά λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους

Katazitoumenos-Xtenas-Thasos
Με απόλυτη μυστικότητα και με πληροφορίες που έδωσαν Έλληνες αστυνομικοί, οι αρχές της Βουλγαρίας συνέλαβαν το Σάββατο σε μια πόλη της γειτονικής χώρας τον Ανδρέα Χτενά που κατεζητείτο για το τριπλό φονικό της Θάσου και άλλη μια ανθρωποκτονία, το 2001!

Σε βάρος του Καβαλιώτη άλλοτε ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις ελληνικές αρχές, καθώς είχε διαφύγει προς άγνωστη κατεύθυνση από το καλοκαίρι του 2018 και ενώ είχε ασκήσει υπέβαλε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης για την καταδίκη του. Πλέον, δρομολογείται η διαδικασία για την έκδοσή του στην Ελλάδα, που θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο 62χρονος –σήμερα- Χτενάς ήταν ο βασικός κατηγορούμενος για την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα τριπλή δολοφονία που αποκαλύφθηκε στις 18 Ιουνίου 2001 στο εξοχικό του 48χρονου υπαλλήλου της Πολεοδομίας Καβάλας Γιάννη Κουλούση στην Καλλιράχη της Θάσου, με θύματα τον ιδιοκτήτη, τον 55χρονο υπάλληλο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Γιώργο Χαλκίδη και τον φίλο τους εργολάβο οικοδομών και στέλεχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Κυριάκο Αθανασά.

Όλοι είχαν δεχθεί πυροβολισμούς στο στήθος και χαριστική βολή στο κεφάλι, δυο ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με την δικογραφία, το κίνητρο ήταν η κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της συζύγου του Χτενά, το Μάιο του 2001.

Η δολοφονία Σιδηρόπουλου και το τροχαίο της φίλης του

Ο Χτενάς συνδέθηκε και με την δολοφονία του Γιώργου Σιδηρόπουλου που βρέθηκε νεκρός το βράδυ της 27ης Ιουλίου 2002 στην πυλωτή μιας οικοδομής στην Καβάλα, δεμένος πισθάγκωνα και έχοντας δεχθεί πέντε σφαίρες! Τον είχαν δέσει χειροπόδαρα και τον είχαν βάλει μέσα σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, αλλά είχε καταφέρει να λυθεί και να διαφύγει, όμως ο δολοφόνος τον καταδίωξε και τον εκτέλεσε εν ψυχρώ.

Το θύμα είχε οικονομικές διαφορές από την διαχείριση νυχτερινών κέντρων με τον επιχειρηματία, ο οποίος επικοινωνούσε μαζί του με έξι κινητά σε ονόματα τρίτων προσώπων. Το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε, ήταν αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στο τριπλό φονικό της Θάσου.

Κλείσιμο
Οκτώ ημέρες αργότερα, είχε βρεθεί νεκρή η σύντροφος του Σιδηρόπουλου που είχε πέσει θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη σε μια παραλία της Καβάλας. Ούτε ο υπαίτιος οδηγός εντοπίστηκε, ούτε η ταυτότητα της γυναίκας εξακριβώθηκε, καθώς ήταν πιθανότατα αλλοδαπή.

Διπλή ληστεία, διαφυγή στην Τουρκία και απόδραση

Ο Ανδρέας Χτενάς κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία στην διπλή ένοπλη ληστεία σε τράπεζες της Ελευθερούπολης Καβάλας, στις 31 Οκτωβρίου 2002, όταν τέσσερις Αλβανοί πυροβόλησαν με Καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών. Όμως, διέφυγε στην Τουρκία και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης, καθώς είχε τραυματιστεί στο πόδι. Οι Τούρκοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και εκδόθηκε στην Ελλάδα.

Όμως, στις 10 Δεκεμβρίου 2003 δραπέτευσε από τα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος της Καβάλας, πηδώντας από το παράθυρο της τουαλέτας. Οκτώ ημέρες αργότερα, εντοπίστηκε τυχαία από αστυνομικούς να πίνει τον… καφέ του σε μια καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνελήφθη. Τον Απρίλιο του 2004 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για τις ληστείες της Ελευθερούπολης, αλλά λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Αθώωση, καταδίκη και διαφυγή

Τον Φεβρουάριο του 2014, ο Χτενάς συνελήφθη για τις τέσσερις δολοφονίες στη Θάσο και την Καβάλα. Όμως, αθωώθηκε με πλειοψηφία 6-1 από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Δράμας, καθώς οι αποδείξεις δεν κρίθηκαν επαρκείς. Λίγες ημέρες αργότερα, ο αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης Γιώργος Καντζίδης άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης.

Στο σκεπτικό της έφεσης, ο αντεισαγγελέας έκανε λόγο για κακή εκτίμηση των στοιχείων της δικογραφίας από την πλειοψηφία του δικαστηρίου και συνέστησε ότι οι ενδείξεις μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν ενοχή του κατηγορούμενου, προτείνοντας να επανεκτιμηθούν τα στοιχεία από ανώτερο δικαστήριο. Έτσι, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Καβάλας παρέπεμψε τον Χτενά σε νέα δίκη.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, μετά από πολυετείς αναβολές, αθωώσεις και επανεκδικάσεις, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία για την φρικιαστική τριπλή δολοφονία και τον καταδίκασε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη! Όμως, ο Χτενάς για μια ακόμη φορά κατάφερε να γίνει… καπνός και να διαφεύγει ως το Σάββατο, οπότε συνελήφθη από τις βουλγαρικές αρχές.

Ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός στον Άγιο Παντελεήμονα: 20 νέα κρούσματα στην πλατεία

Οι τουρκικές προκλήσεις καλά κρατούν: Από τις προβοκάτσιες με τις σημαίες... στα οθωμανικά εμβατήρια στο Καστελόριζο

Η Λαρισαία με τους χιλιάδες ακολούθους που «βάζει φωτιά» στο Instagram
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης