Brian Eno: «Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην Ακρόπολη» - Τι αποκαλύπτει για τη φιλία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Brian Eno: «Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην Ακρόπολη» - Τι αποκαλύπτει για τη φιλία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Ο κορυφαίος Άγγλος συνθέτης, μουσικός και παραγωγός και ο επίσης μουσικός αδελφός του, Roger Εno, μιλούν για την πρώτη τους κοινή συναυλία στο Ηρώδειο, τη σύγχρονη μουσική, την πανδημία και τους πολιτικούς - Γιατί δεν ανυπομονούν να κερδίσει η Αγγλία το Euro

Brian_Eno_2
Ο ένας είναι μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής και ταυτόχρονα εκείνος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το μουσικό είδος της ambient. O άλλος είναι επίσης μουσικός και συνθέτης που έχει παρουσιάσει τις τελευταίες δεκαετίες τις δικές του ιδιαίτερες καλλιτεχνικές προτάσεις. Παρότι οι δυο τους είναι αδέλφια και έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, δεν έχουν παίζει ποτέ μαζί ζωντανά. Αυτό θα συμβεί στην Ελλάδα και στο Ηρώδειο όπου ο εμβληματικός Brian Eno και ο αδελφός του Roger Eno θα δώσουν την πρώτη τους κοινή συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηθών και Επιδαύρου.


«Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην Ακρόπολη» εξομολογείται ο Bryan Eno από το σπίτι του στο Λονδίνο κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνομιλίας που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, με αφορμή την παρθενική του ζωντανή εμφάνιση στη χώρας μας. Η αλήθεια είναι πως ο κορυφαίος Άγγλος συνθέτης, τραγουδιστής, παραγωγός και κιμπορντίντας δίνει σπάνια συναυλίες. Και αυτό καθιστά την παρουσία του στο Ηρώδειο ακόμη πιο σημαντική.
Eno_Brothers
O Brian και ο Roger Eno μίλησαν από το Λονδίνο για τη συναυλία που θα δώσουν στο Ηρώδειο τον Αύγουστο

Το πρώτο πράγμα που μάς ζήτησε ο Roger Eno, πάλι, ήταν να τούς δανείσουμε λίγο από τον ελληνικό ήλιο: «Μπορείτε να μάς δανείσετε λίγο από τον ήλιο σας; Έχουμε τόσο απαίσιο καλοκαίρι εδώ. Βρέχει δυο μήνες συνεχώς εδώ» είπε χαριτολογώντας. Παραδέχτηκε μάλιστα πως αν είχε να επιλέξει ανάμεσα στον ελληνικό ήλιο και το κύπελλο του φετινού Euro, θα επέλεγε το πρώτο χωρίς δεύτερη σκέψη.

Και ο Brian Eno όμως δεν θέλει να κερδίσει η Αγγλία στον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, για διαφορετικούς ωστόσο λόγους. «Αν κερδίσουμε το Euro όλοι θα το εκλάβουν ως επιτυχία της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον υποδεικνύοντας πόσο υπέροχο είναι το Brexit. Οπότε εύχομα να μην κερδίσουμε. Ιταλοί, παρακαλώ, βοηθήστε μας» είπε με νόημα ο ίδιος.
Κλείσιμο
Roger & Brian Eno – Celeste


Η συνεργασίες των αδελφών Eno

Η παρθενική αυτή ζωντανή επί σκηνής συνάντηση των δυο τους στην Αθήνα πραγματοποιείται με αφορμή την κοινή τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Mixing Colors», που κυκλοφόρησε το 2020 από την κορυφαία δισκογραφική εταιρεία Deutsche Grammophon και έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο. Μια συνεργασία την οποία απόλαυσαν ιδιαίτερα και οι δύο όπως παδέχτηκαν. Στο παρελθόν, ωστόσο, τα δύο αδέλφια έχουν ξανασυνεργαστεί σε διάφορα μουσικά πρότζεκτ με πιο δημοφιλές το άλμπουμ του 1983 « Apollo» για τις ανάγκες του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του ου Al Reinert, με την προσσελήνωση του ομώνυμου διαστημόπολοιου. Ο δίσκος αυτός πούλησε περισσότερα από 4 εκατ. αντίτυπα. Παράλληλα, έχουν ενώσει τις μουσικές δυνάμεις τους σε σάουντρακ ταινιών μεταξύ των οποίων και οι Dune (1984), Opera (1987), The Jacket (2005), O Nome da Morte (2017) ενώ προτάθηκαν για βραβείο Bafta για τη μουσική που έγραψαν για την τηλεοπτική σειρά του Danny Boyle, Mr. Wroe's Virgins (1993).
Brian Eno - An Ending (Ascent) 1983 Apollo: Atmospheres and Soundtracks

Κομμάτια από το τελευταίο κοινό τους άλμπουμ θα παρουσιάσουν, όπως μάς αποκάλυψαν, στη συναυλία τους στο Ηρώδειο μαζί με αρκετό ακόμη μουσικό υλικό, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

«Μου αρέσει να κάνω μουσική που να μοιάζει σαν ένα ταξίδι χωρίς προορισμό» είπε χαρακτηριστικά ο Brian Eno προσθέτοντας πως πάντα πειραματιζόταν με διαφορετικά μουσικά είδη. Και εξαιτίας αυτών των αέναων πειραματισμών του γεννήθηκαν τόσες ενδιαφέρουσες νέες μουσικές κατευθύνσεις που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι το όνομα του Brian Eno έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγάλους καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως οι Roxy Music, των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος, αλλά και ο Ντέιβιντ Μπόουι, οι U2, ο Ντέιβιντ Μπερν, οι Coldplay και πολλοί ακόμη.
Eno_Brothers

Η πανδημία και οι πολιτικοί

Οι δύο καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στην πανδημία αλλά και στο παρατεταμένο διάστημα εγκλεισμού με το οποίο οι περισσότεροι πολίτες του κόσμου ήρθαν αντιμέτωποι. «Ο κόσμος άλλαξε με αυτή την πανδημία» επισημαίνει ο Roger Eno για να προσθέσει αμέσως μετά ο Brian: «Οι άνρθωποι αντιλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, τί είναι πραγματικά σημαντικό. Όπως για παράδειγμα πόσο σημαντικά είναι τα επαγγέλματα του νοσηλευτικού προσωπικού και της καθαριότητας τα οποία κέρδισαν, επιτέλους, τον σεβασμό που τούς άξιζε».

Όσο για το πώς κρίνουν την σύγχρονη μουσική; Μόνον καλά λόγια έχουην να πουν γι΄ αυτήν: «Υπάρχει πολλή και υπέροχη μουσική γύρω μας. Το γεγονός ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει τη μουσική του από το υπνοδωμάτιό του, μέσω διαδικτύου, έχει ενισχύσει την πολυφωνία. Η μουσική πάντα εξέφραζε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τις επιλογές μας. Υπό αυτή την έννοια οι άνθρωποι που ακούνε ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος έχουν έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσά τους» εξηγεί ο Brian Eno ενώ o Roger προσθέτει: «Έχει επίσης ιδαιίτερο ενδιαφέρον ότι μέσα από τη μουσική οι νέοι άνθρωποι αναζητούν το ύφος και τα ήθη που τούς εκφράζουν».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Brian Eno, ο οποίος είναι ιδιαίτερο ενεργός και σε κοινωνικο- πολιτικό επίπεδο, είχε προβλέψει από πολύ νωρίς την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ και την εκλογή του στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψή του αυτή, όπως μάς είπε, βασιζόταν στην παρακάτω παρατήρηση: «Από την δεκαετία του '90 πολλοί έξυπνοι άνθρωποι που ασχολούνταν με την πολιτική αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν όταν κατάλαβαν ότι πρόκειται για μια βρώμικη δουλειά. Αφήσαμε λοιπόν τους ανόητους να μπουν στην πολιτική, χωρίς καν να το καταλάβουμε, καθώς ήμασταν απασχολημένοι με τα παιχνίδια στο διαδίκτυο...».

Η Ελλάδα και η φιλία με τον Βαρουφάκη

Την μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα, στην οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να ζήσουν μόνιμα, όπως είπαν, εξέφρασαν ο Brian και ο Roger Eno στην συζήτηση με τους Έλληνες δημοσιογράφους. Αποκάλυψαν μάλιστα για πόσο θα μείνουν στη χώρα μας και ποιούς σκοπεύουν να συναντήσουν.
Eno_-_Varoyfakis
O Brian Eno με τον Γιάννη Βαρουφάκη

«Θα έρθουμε στην Ελλάδα δυο – τρεις μέρες πριν τη συναυλία μας. Μετά το σόου εγώ θα μείνω για μερικές ακόμη μέρες για διακοπές, μαζί με τον φίλο μου Γιάνη Βαρουφάκη» αποκάλυψε ο Brian Eno μιλώντας δημόσια για την στενή φιλική σχέση που τον συνδέει με τον Έλληνα οικονομολόγο και γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάννη Βαρουφάκη.
Οι δυο συμπορεύονται σε πολλά ιδεολογικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η Δημοκρατία και η μάχη ενάντια στον ακροδεξιό εθνικισμό και τις οικονομικές ανισότητες. Στο παρελθόν εξάλλου έχουν συνυπάρξει σε συνεντεύξεις, συζητήσεις και διαδικτυακές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λονδίνο.



Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - «Συναγερμός» από τον Σωτήρη Τσιόδρα: Αυξητική τάση κρουσμάτων σε Αττική, Κρήτη, νότιο Αιγαίο

Survivor ο μεγάλος τελικός: Νικητής ο Σάκης Κατσούλης - Μικρότερη της μονάδας η διαφορά ανάμεσα στους φιναλίστ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

ΗΠΑ: Δεκατέσσερις νεκροί στο Σικάγο το Σαββατοκύριακο της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης